46 χρόνια μετά: Με ανοιχτές ακόμη τις πληγές το αεροδρόμιο-φάντασμα της Λευκωσίας [video]

Στιγμιότυπο από τις Αίθουσες Αναμονής του Διεθνούς Αεροδρομίου της Λευκωσίας. Φωτογραφία ΑΝΤΡΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ




Η βαρβαρότητα είναι ακόμη… ζωντανή στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας, στους χώρους του αεροδρομίου της κυπριακής πρωτεύουσας, 46 χρόνια μετά.

Τον Ιούλιο του ΄74, όταν ο Αττίλας εισέβαλε στην Κύπρο, επιχείρησε, αφού επρόκειτο και για στρατηγικό σημείο, να πάρει στην κατοχή του και το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Δεν τα κατάφεραν οι δυνάμεις της Τουρκίας. Οι Ελληνοκύπριοι εθνοφρουροί πάλαιψαν με νύχια και δόντια. Και το έσωσαν. Από τότε βρίσκεται στα “χέρια” του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Μεγάλη η αντίσταση κι η μνήμη της μάχης ακόμη νωπή. Κι όμως, αφού χωρίστηκε το νησί στα δύο με τη δύναμη των όπλων του Αττίλα, στα κατεχόμενα μέχρι σήμερα εδάφη και στα ελεύθερα, το αεροδρόμιο της Λευκωσίας βρέθηκε να κάνει… χαμηλές πτήσεις μόνο στην Ιστορία.

Το 2016, ο Θεσσαλονικιός φωτογράφος Σάκης Γιούμπασης, κατάφερε -τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες- να τραβήξει με τον φακό του μοναδικές εικόνες. Τα πλάνα του βίντεο μας πάνε χρόνια πίσω ανοίγοντας πληγές, μάρτυρες του μαρασμού, της αδικίας… Πρόκειται για μία “ζωντανή” μαρτυρία και του ανήκουν ευχαριστίες και συγχαρητήρια.

Σήμερα η Hellas Jpurnal φιλοξενεί το video του κ. Γιούμπαση, τον οποίο και ευχαριστούμε για την παραχώρηση.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΚΥΠΡΟ

Επανέναρξη συνομιλιών με τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων λέει ο Υπ. Αμυνας της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: