Ξύπνησαν οι Βρυξέλλες: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντεπιτίθεται στην κινεζική εκστρατεία παραπληροφόρησης

File Photo: Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. EPA, OLIVIER HOSLET / POOL




Ως «αρκετά σπάνια» χαρακτηρίζει η δημοσιογράφος της εφημερίδας Le Figaro, Isabelle Lasserre την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Κίνας.

Σημειώνει ότι από την αρχή της πανδημίας η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικατοπτρίζοντας τις θέσεις – δηλαδή τις διαιρέσεις– των χωρών μελών της, είχε μάλλον υποκύψει στις πιέσεις από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τον Απρίλιο. Συμφώνησε ακόμη και να μετριάσει την κριτική της, υπό την πίεση του Πεκίνου,

Την Τετάρτη η Επίτροπος Αξιών και Διαφάνειας, Vera Jourova δεν «μάσησε τα λόγια της», κατηγορώντας την Κίνα και τη Ρωσία, ότι ηγήθηκαν εκστρατειών παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια της κρίσης Υγείας, δηλώνοντας: «Eχουμε αρκετά αποδεικτικά στοιχεία».

Προσδιορίζοντας για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα τους παραχαράκτες διεθνών πληροφοριών, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε επίσης από τους γίγαντες του Διαδικτύου όπως το Facebook και το Twitter να είναι πιο προσεκτικοί και να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση πιο αποτελεσματικά στις πλατφόρμες τους, σημειώνει η δημοσιογράφος.

Ωστόσο θεωρεί, ότι μάλλον αυτό δεν συνιστά, τουλάχιστον ακόμη, το τέλος της ευρωπαϊκής «αφέλειας» έναντι της Κίνας, η οποία, όπως σημειώνει, θεωρούταν από καιρό ως αβλαβής εταίρος, του οποίου οι φιλοδοξίες εξωτερικής πολιτικής, χαρακτηριζόμενες ως περιορισμένες, δεν απειλούσαν τα συμφέροντα των φιλελεύθερων δημοκρατιών.

Κατά την άποψή της δ/φου, από την έναρξη της πανδημίας, τα κράτη μέλη της ΕΕ, δεσμευμένα από την οικονομική τους εξάρτηση και την αναγκαιότητα συμμετοχής της Κίνας σε μεγάλα πολυμερή ζητήματα, κινούνταν μαζί με το Πεκίνο, ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω του φόβου των εμπορικών τους σχέσεων,  συγκρατούν συστηματικά τις επικρίσεις τους και κλείνουν τα μάτια στις προκλήσεις του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Ο Josep Borrell προσπάθησε να καθησυχάσει τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών Wang Yi την Τρίτη, διαβεβαιώνοντάς τον, ότι η Ευρώπη δεν σκοπεύει να «εισέλθει σε Ψυχρό Πόλεμο» με την Κίνα, ωστόσο, πρόκειται για «μια νέα σύγκρουση μεταξύ του ελεύθερου κόσμου και των αυταρχικών καθεστώτων».

Εξ ου και η δήλωση της Vera Jourova, ότι «η πανδημία έδειξε, πως η παραπληροφόρηση δεν βλάπτει μόνο την υγεία των πολιτών μας, αλλά και τη δημοκρατία μας», υπογραμμίζει η Isabelle Lasserre.

ΠΗΓΗ: Campagne de désinformation chinoiselUnion européenne se rebiffe

Νέο βιβλίο για τη Μελάνια: Πως η Πρώτη Κυρία εκβίασε τον Τραμπ και άλλαξε την προγαμιαία συμφωνία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: