Βλάσης: Η δημόσια διπλωματία έχει καταστεί ζωτικό μέρος της διπλωματικής επιρροής ενός κράτους

File Photo: Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Κωνσταντίνος Βλάσης. @amna_news




Μπορεί μια χώρα να μεταστρέψει την αρνητική της εικόνα; Ποιες μεθόδους χρησιμοποιεί η δημόσια διπλωματία για την προβολή της εθνικής εικόνας;

Πώς μπορούν οι εξελίξεις της επικαιρότητας να επηρεάσουν την κοινή γνώμη; Έχει καταφέρει η Ελλάδα να αλλάξει την εικόνα της διεθνώς;

Σε αυτά κυρίως τα ερωτήματα απάντησαν οι διεθνούς φήμης, διακεκριμένοι καθηγητές Nicholas J. Cull (University of Southern California) και Στάθης Καλύβας (University of Oxford) στην πρώτη διαδικτυακή συζήτηση-φόρουμ, που διοργάνωσε σήμερα η γενική γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας, Θρησκευτικών και Προξενικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, με θέμα: «Turning the Tide: How to reverse a negative image: The case of Greece».

Σε χαιρετισμό του, που προβλήθηκε μέσω βίντεο, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης συνεχάρη τη γενική γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και τον γενικό γραμματέα Κωστή Αλεξανδρή για την πρωτοβουλία να διοργανώσουν μια σειρά διασκέψεων «γι’ αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον και σημαντικό θέμα», όπως επισήμανε.

Ο κ. Βλάσης παρατήρησε πως «στον σημερινό διασυνδεδεμένο και ταχέως εξελισσόμενο κόσμο, στον οποίο οι πληροφορίες ταξιδεύουν με υψηλές ταχύτητες, η δημόσια διπλωματία έχει καταστεί ζωτικό μέρος της διπλωματικής επιρροής ενός κράτους» και σημείωσε πως οι αντιλήψεις έχουν σημασία στη διεθνή πολιτική και αποτελούν μια σημαντική πτυχή ήπιας ισχύος.

Αυτές οι αντιλήψεις, συνέχισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, είναι αρκετά δυναμικές και ρευστές, όπως δείχνουν οι πρόσφατες εξελίξεις και τόνισε πως η προώθηση της εικόνας απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση καθώς και μεγάλη διορατικότητα που θα επιτρέψει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κατανοήσουν τις τρέχουσες τάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική κυβέρνηση δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στην αναμόρφωση της εικόνας της Ελλάδας στον κόσμο. Αφήνοντας πίσω της το παρελθόν, η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της, που αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένα επιτυχημένο μοντέλο οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης, μετά από χρόνια επώδυνης ύφεσης, επισήμανε περαιτέρω ο κ. Βλάσης.

Περαιώνοντας τον χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε πως η πρόσφατη εμπειρία του Covid-19 καθώς και ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις υπονομευτικές ενέργειες της Τουρκίας στον Έβρο, επιβεβαίωσαν την εικόνα της χώρας μας ως κράτους που μπορεί να λειτουργήσει ως αξιόπιστος πάροχος ασφάλειας, ικανoύ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την περίπλοκη κρίση.

Αλεξανδρής: Να αναδείξουμε μια χώρα που καινοτομεί, αναπτύσσεται και ανακτά τον ενεργό της ρόλο

Πρωταρχικός στόχος της γενικής γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών είναι «να αφήσουμε πίσω την εποχή της εσωστρέφειας, να ανακαλύψουμε εκ νέου τον εξωστρεφή χαρακτήρα μας και να αναδείξουμε μια χώρα που καινοτομεί, αναπτύσσεται και ανακτά τον ενεργό της ρόλο», τόνισε στο χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας της, Κωνσταντίνος Αλεξανδρής.

Εκκινώντας την ανάλυσή του από τη φετινή θεματική της συζήτησης «Turning the Tide: How to reverse a negative image: The case of Greece», ο κ. Αλεξανδρής ανέφερε πως «έχοντας αφήσει πίσω μια δεκαετία κοινωνικοοικονομικής κρίσης, η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα πολύ πιο εξωστρεφής και με αυτοπεποίθηση».

Ειδικότερα, υπογράμμισε πως κατά τους τελευταίους 11 μήνες, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να αντιμετωπίσει μια σειρά προκλήσεων- με τον κορονοϊό να είναι η πιο πρόσφατη- με αποτελεσματικό τρόπο και προσέθεσε:

«Οι πολίτες μας είδαν ένα κράτος να δρα με έναν οργανωμένο τρόπο, να λαμβάνει μέτρα και να εφαρμόζει πολιτικές με βάση την καθοδήγηση των ειδικών. Είδαμε τη δημόσια διοίκησή μας να γίνεται ψηφιακή και, επιτέλους, να είναι πιο αποτελεσματική και λιγότερο γραφειοκρατική. Είδαμε ένα σύστημα δημόσιας υγείας να ανταποκρίνεται στην πρόκληση, παρά το γεγονός ότι είχε υποστεί τις συνέπειες μιας δεκαετούς λιτότητας. Το κύριο αποτέλεσμα των παραπάνω: η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στους κρατικούς θεσμούς».

Στο σημείο αυτό ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών έθεσε ρητορικά το ερώτημα: Πώς όλα αυτά επηρέασαν τον τρόπο που βλέπει ο κόσμος την Ελλάδα;

Αφού εξήγησε ότι η παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο η εικόνα της Ελλάδας αντανακλάται στα διεθνή μέσα, είναι ένα σημαντικό στοιχείο της δουλειάς της γενικής γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας, ο κ. Αλεξανδρής παρατήρησε πως τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι γεμάτα ευνοϊκές αναφορές για το πώς η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανδημία και ότι «υπάρχει πληθώρα άρθρων που επαινούν και συγχαίρουν την ισχυρή ηγεσία της Ελλάδας, το υψηλό επίπεδο ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και την ωριμότητα του πληθυσμού της. Βλέπουμε τα μέσα ενημέρωσης να επαινούν τη δέσμευση της κυβέρνησης να υποστηρίξει επιχειρήσεις, υπαλλήλους και άνεργους και να επανεκκινεί τον τουρισμό και την οικονομία».

Αυτό που βλέπουμε, πάνω απ’ όλα, προσέθεσε, είναι μια συζήτηση για τη χώρα που ανακτά διεθνή εμπιστοσύνη.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της γενικής γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας, ο κ. Αλεξανδρής είπε ότι πρόκειται για ένα φόρουμ που θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, δίνοντας έμφαση στην ανταλλαγή απόψεων και βέλτιστων πρακτικών σε θέματα που σχετίζονται με τη δημόσια διπλωματία. Αποσαφηνίζοντας περαιτέρω τον στόχο της πρωτοβουλίας αυτής, επισήμανε πως αποστολή της γενικής γραμματείας είναι, μεταξύ άλλων, να βελτιώσουμε καλύτερα τις εξωστρεφείς πολιτικές και τα σχέδια διαφόρων φορέων, καθώς μετά την οικονομική κρίση έχει γίνει όλο και πιο επείγον να αναδιαμορφωθεί η εθνική μας εικόνα στον κόσμο.

Στην κατεύθυνση αυτή, εξέφρασε την ικανοποίησή του που το φόρουμ εγκαινιάζεται φέτος με την παρουσία στο πάνελ δύο διακεκριμένων ακαδημαϊκών, του καθηγητή Nicholas Cull του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και του καθηγητή Στάθη Καλύβα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Απευθυνόμενος στους δύο ακαδημαϊκούς, τους ευχαρίστησε που στηρίζουν την πρωτοβουλία αυτή.

Σημειώνεται πως η διαδικτυακή συζήτηση διοργανώνεται στο πλαίσιο του πρώτου PD Talks – Public Diplomacy Talks του forum που εγκαινίασε σήμερα η γενική γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, με βασικό αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων και βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της δημόσιας διπλωματίας.

Το πρώτο PD Talks εστίασε στη διαχείριση της εθνικής εικόνας της χώρας, που αποτελεί προτεραιότητα της γενικής γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας, καθώς και στη μεταστροφή αρνητικών αντιλήψεων. Αντικείμενο που αποκτά επιπρόσθετο ενδιαφέρον στη μετά την πανδημία εποχή, καθώς ζητούμενο είναι η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για τη διατήρηση του θετικού για την εικόνα της χώρας μας μομέντουμ, όπως ήδη αποτυπώνεται στην πλειονότητα των διεθνών ΜΜΕ, σύμφωνα με ενημέρωση της γενικής γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διεθνής τηλεδιάσκεψη με κορυφαίους επιστήμονες ελληνικής καταγωγής για τον Covid-19

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: