Βήμα προς “δικτατορία”; Ο Τραμπ στέλνει χιλιάδες βαριά οπλισμένους στρατιώτες και αστυνομικούς στους δρόμους

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απευθύνεται στον αμερικανικό λαό. Φωτογραφία via CNN
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα) ότι διέταξε να αναπτυχθούν «χιλιάδες βαριά οπλισμένοι στρατιώτες» και αστυνομικοί στην Ουάσινγκτον, για να ανακτηθεί ο έλεγχος της κατάστασης.

Είπε χαρακτηριστικά:

Λαμβάνω επίσης γρήγορη και αποφασιστική δράση για την προστασία της πρωτεύουσας μας, της Ουάσιγκτον. Αυτό που συνέβη σε αυτήν την πόλη χθες (προχθές) το βράδυ ήταν εντελώς ντροπή. Καθώς μιλάμε, στέλνω χιλιάδες των χιλιάδων βαριά οπλισμένους στρατιώτες, στρατιωτικό προσωπικό και αξιωματικούς επιβολής του νόμου για να σταματήσω τις ταραχές, τις λεηλασίες, τους βανδαλισμούς, τις επιθέσεις και την ανεπιθύμητη καταστροφή περιουσίας.

Πρόσθεσε:

Προειδοποιούμε όλους: Η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 7 μ.μ. θα εφαρμοστεί αυστηρά. Όσοι απειλούν αθώες ζωές και περιουσίες θα συλληφθούν, θα κρατηθούν και θα διωχθούν στο μέγιστο βαθμό του νόμου.

Θέλω οι διοργανωτές αυτού του τρόμου να είναι ενήμεροι ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρές ποινικές κυρώσεις και μεγάλες ποινές και θα φυλακιστούν. Αυτό περιλαμβάνει την Antifa και άλλους που είναι ηγέτες αυτής της βίας.

Αμέσως μετά την προεδρική ομιλία, η γερουσιαστής Καμάλα Χάρις (Δημοκρατική από την Καλιφόρνια) δήλωσε: “Αυτά δεν είναι λόγια ενός Προέδρου, είναι λόγια ενός δικτάτορα”.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο δήλωσε στο CNN:

“Ο πρόεδρος θέλει να κάνει πραγματικότητα μια τηλεοπτική εκπομπή “του Θεού και της Πατρίδας”. Αφού κάλεσε τον στρατό, μετά πήγε σε μια εκκλησία κρατώντας μια Βίβλο. Κατανοούμε σε ποιους προσπαθεί να απευθυνθεί.”

Ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε «εγχώρια τρομοκρατία» τα επεισόδια των τελευταίων ημερών, μετά τον θάνατο 46χρονου Αφροαμερικανού κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς, και «ντροπή» τις ταραχές της Κυριακής στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Απείλησε να στείλει τον στρατό στις πόλεις και στις πολιτείες που θα αρνηθούν να υπακούσουν την εντολή του προς τους δημάρχους και τους κυβερνήτες να αναπτύξουν «συντριπτικές» δυνάμεις των υπηρεσιών επιβολής της τάξης για να ανακτηθεί η κρατική «κυριαρχία στους δρόμους».

«Αν οποιαδήποτε πόλη ή πολιτεία αρνηθεί να προχωρήσει στις ενέργειες αυτές, τότε θα αναπτύξω τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και θα επιλύσω τάχιστα το πρόβλημα γι’ αυτές», απείλησε ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Καθώς ο Τραμπ επέμενε ότι θα αποκαταστήσει την τάξη, έξω από το κτίριο γινόταν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, για να διαλυθούν διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να απαιτήσουν να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ, τον Αφροαμερικανό ο θάνατος του οποίου την περασμένη εβδομάδα στη Μινεάπολη πυροδότησε τις εκτεταμένες ταραχές.

Αστυνομικοί, αρκετοί έφιπποι, έκαναν κατόπιν έφοδο για να απωθήσουν τους κυρίως ειρηνικούς διαδηλωτές. Μετά το τέλος του διαγγέλματός του, ο Τραμπ περπάτησε ως την εμβληματική αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, στο Πάρκο Λαφαγιέτ, ένα τετράγωνο από τον Λευκό Οίκο — το κτίριο υπέστη φθορές στα επεισόδια της προηγουμένης — με ελικόπτερα να πετούν από πάνω και δεκάδες στελέχη της προεδρικής ασφάλειας να τον πλαισιώνουν.

Στον ναό αυτόν, που αποκαλείται «η εκκλησία των προέδρων», έχουν πάει όλοι οι εν ενεργεία αρχηγοί του κράτους των ΗΠΑ από το 1816, όταν ανεγέρθηκε.

«Έχουμε μια σπουδαία χώρα», είπε ο Τραμπ φωτογραφιζόμενος μπροστά στην εκκλησία, κρατώντας ένα αντίτυπο της Αγίας Γραφής, προτού επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Πληροφορίες από AFP-Reuters-dpa, Twitter
Ουάσινγκτον, United States

Ο Τραμπ κατεβάζει το στρατό στους δρόμους: Ανακοίνωσε την ανάπτυξη «χιλιάδων βαριά οπλισμένων στρατιωτών» στην Ουάσινγκτον

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal