“Τραβεστί” δικαιοσύνη: Αθώωσαν με το έτσι θέλω τον ατζέντη της Τουρκίας, στρατηγό Φλιν

File Photo: Ο Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έξω από το δικαστήριο στην Ουάσιγκτον. EPA, JIM LO SCALZO




Ένα ομοσπονδιακό εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών διέταξε την Τετάρτη έναν δικαστή να απορρίψει αμέσως την ποινική υπόθεση εναντίον του Μάικλ Φλιν, πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παραδέχθηκε ενοχή και είπε ψέματα ανακρινόμενος από το FBI.

Στη συνέχεια, και αφού άλλαξε τους δικηγόρους του, δήλωσε ότι δεν παραδέχεται την ενοχή του.

Ο κ. Φλιν είναι γνωστός ως ατζέντης της Τουρκίας, αφού πληρωνόταν από Τούρκο επιχειρηματία φίλο του Ταγίπ Ερντογάν για να προωθεί και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κατοχικής δύναμης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το ομοσπονδιακό εφετείο δήλωσε ότι ο δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Emmet Sullivan, ο οποίος επέβλεπε την υπόθεση του Φλιν, δεν είχε την εξουσία να αποφασίσει εάν θα εξέδιδε απόφαση επί της πρότασης του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να αποσυρθεί η υπόθεση εναντίον του ή να εξετάσει εάν αποτελούσε μέρος μιας προσπάθειας (το υπουργείο) να βοηθήσει ένα εκ των συμμάχων του κ. Τραμπ (εννοεί τον κ. Φλιν).

«Πρόκειται προφανώς για τη σπάνια περίπτωση όπου απαιτείται περαιτέρω δικαστική έρευνα», δήλωσε το δικαστήριο. “Η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει μια εκτενή συζήτηση για πρόσφατα ανακαλυφθέντα στοιχεία που θέτουν την ενοχή του Φλίν σε αμφιβολία”, αποφάνθηκε το εφετείο.

Ο κ. Τραμπ χαιρέτισε την απόφαση που ελήφθη 2-1 ψήφους. «Είμαι πολύ χαρούμενος για τον στρατηγό Φλιν. Αντιμετωπίστηκε φρικτά», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου.

Ως γνωστό, ο Φλιν υπηρέτησε ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας πριν από την αναγκαστική παραίτησή του 22 ημέρες μετά την ορκωμοσία του προέδρου Τραμπ, καθιστώντας τη θητεία του συνταξιούχου στρατηγού τη μικρότερη στην ιστορία στη θέση αυτή.

Ο ατζέντης της Τουρκίας, ερευνήθηκε από τον Ειδικό Εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ – ο οποίος ήταν επικεφαλής έρευνας για τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016 – επειδή δεν ενεγράφη ως ξένος πράκτορας της τουρκικής κυβέρνησης και για συνωμοσία για να απαγάγει τον αυτοεξόριστο Τούρκο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από το σπίτι του στην Πενσιλβανία. Ο Φλιν αρνήθηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση απαγωγής.

Ενώ υπηρετούσε ως σύμβουλος του τότε εκλεγμένου Προέδρου Τραμπ το 2016, ο Φλιν έγραψε ένα άρθρο στο οποίο χαρακτήρισε τον Γκιουλέν ως «Οσάμα Μπιν Λάντεν της Τουρκίας» και προέτρεψε στην υποστήριξη στις προσπάθειες της Άγκυρας για να εκδοθεί και να κατηγορηθεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν, το 2016. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν εκδώσει τον Ιμάμη.

Τον Δεκέμβριο του 2017, ο Φλιν παραδέχθηκε ενοχή για την παροχή ψευδών δηλώσεων στο FBI σχετικά με τις συνομιλίες του με τον πρέσβη της Ρωσίας και συμφώνησε να συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα του κ. Μιούλερ.

Ο Φλιν απέσυρε το αίτημά του το 2019 όταν η νέα ομάδα υπεράσπισης του υπέβαλε πρόταση απόσυρσης της ενοχής του, κατηγορώντας το FBI ότι παγίδευσε τον πελάτη του με την παρακράτηση υλικού για να τον αναγκάσει να παραδεχθεί ενοχή.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ δήλωσε ότι θα υπάρξει επανεξέταση της υπόθεσης του Φλιν, κατευθύνοντας το υπουργείο Δικαιοσύνης να υποβάλει στις 7 Μαίου πρόταση για απόσυρση των ποινικών κατηγοριών εναντίον του πρώην βοηθού του κ. Τραμπ.

Ο John Gleeson, πρώην ομοσπονδιακός δικαστής που ανέθεσε στον κ. Sullivan να παρουσιάσει επιχειρήματα αντιμετώπισης της αίτησης απόσυρσης των κατηγοριών, κατηγόρησε το υπουργείο Δικαιοσύνης στις 10 Ιουνίου ότι προστατεύει έναν σύμμαχο του Τραμπ από ποινή φυλάκισης και συνέστησε στον Sullivan να προβεί σε καταδίκη του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

ΠΗΓΕΣ: BLOOMBERG ΚΑΙ AHVAL

Η υπόθεση του Φλιν δείχνει πως η Τουρκία εξαγοράζει αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες και άλλα κέντρα αποφάσεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: