Παράνομοι από κοινού: Ο Σουλτάνος και ο αχυράνθρωπός του Σάρατζ απειλούν ότι θα κάνουν έρευνες στην αν. Μεσόγειο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ κατά τη διάρκεια συνάντησής τους. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Άγκυρα θα εντείνει τη στήριξή της προς τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης.

Σημείωσε ότι η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικά μέσα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα μαζί με τον Φάγιεζ αλ Σάρατζ, τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA) ο Ερντογάν είπε επίσης ότι Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν στις έρευνες για πετρέλαιο και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν είπε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη στη Λιβύη είναι ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης. Οι δυνάμεις του Χάφταρ, με τη στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ρωσίας και της Αιγύπτου, προσπαθούν να καταλάβουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο του 2019 αλλά τους τελευταίους μήνες απωθήθηκαν.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ:
Για συνεργασία στην εκμετάλλευση «του φυσικού πλούτου της ανατολικής Μεσογείου», μίλησε ο Ερντογάν μετά την συνάντηση που είχε με τον Φαγιεζ Αλ Σαράτζ. Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή τονίζοντας πως, «θα ενεργήσουμε από κοινού με την κυβέρνηση Σαράτζ σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες».

«Σκοπός μας είναι συγκεντρώσουμε φίλους και αδελφούς της Λιβύης σε μια πολιτική ένωση. Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνομιλία με τον Φαγιεζ Αλ Σαράτζ που θα συμβάλει στην ειρήνη και την ευημερία των Λίβυων αδελφών μας»,ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφορικά με τις έρευνες που θέλει να πραγματοποιήσει η Άγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν ανέφερε:

«Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε μια νέα συνεργασία με την Λιβύη. Σκοπός μας είναι να διευρύνουμε τη συνεργασία μας με σκοπό να ωφεληθούμε από το φυσικό πλούτο της Μεσογείου όπου περιλαμβάνονται σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του δικαίου και εκείνων που έχουν δίκιο. Η σταθερότητα της Λιβύης είναι προς το συμφέρον των γειτόνων της Λιβύης, κυρίως της Ευρώπης και όλων των άλλων περιοχών. Η στήριξή μας στην νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και των θεσμών της θα συνεχίσει με εντατικότερο ρυθμό. Από τη διαδικασία του Βερολίνου ως το ΝΑΤΟ θα ενεργήσουμε από κοινού με την κυβέρνηση Σαράτζ σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας:

«Προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η επίτευξη της σταθερότητας στη Λιβύης το ταχύτερο. Η λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από μια πολιτική διαδικασία που θα εγκαινιαστεί από τους Λίβυους υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Χρησιμοποιώ τον χαρακτηρισμό “πραξικοπηματίας Χαφταρ” όχι χωρίς λόγο. Πρόσφατα απέρριψε την πολιτική συμφωνία για τη Λιβύη και έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο ανακοινώνοντας ότι ανέλαβε την ηγεσία της χώρας. Η ιστορία σίγουρα θα κρίνει εκείνους που βύθισαν τη Λιβύη στο αίμα και στα δάκρυα στηρίζοντας τον πραξικοπηματία Χάφταρ», είπε ο Ερντγάν και κατέληξε:

«Παρακολουθούμε επίσης τις επιτυχίες της νόμιμης κυβέρνησης τελευταία. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας καλύψαμε επίσης το θέμα της άρσης του εμπάργκο που έχει αρνητικές συνέπειες στην καθημερινή ζωή των Λίβυων. Όποιος δεν έχει ενδιαφερθεί για τα προβλήματα του λιβυκού λαού δεν έχει δικαίωμα για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως εκπρόσωπος. Καλούμε όλους του διεθνείς και περιφερειακούς παίκτες να κάνουν αναγκαία βήματα. Δεν πρέπει να επιτρέψουν την παράνομη πώληση του πετρελαίου του Λιβυκού λαού»

Με πληροφορίες από Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ και Έθνος
Άγκυρα, Τουρκία

Πραξικόπημα Ερντογάν και στη βουλή: Καρατομήθηκαν 2 Κούρδοι κι ένας βουλευτής του Κιλιτσντάρογλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: