Τουρκία και Ρωσία θέλουν να μετατρέψουν τη Λιβύη σε δεύτερη Συρία, υποστηρίζει το βρετανικό BBC

File Photo: Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (A). EPA, TUMAY BERKIN




Ανάλυση για τον εμφύλιο στη Λιβύη, από το BBC δίνει όλο το ιστορικό των συγκρούσεων και τη λίστα των ξένων δυνάμεων που στηρίζουν την κάθε πλευρά: Τουρκία, Κατάρ και Ιταλία στηρίζουν τον πρωθυπουργό Fayez al-Sarraj και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Αίγυπτος, Ρωσία, Γαλλία τον στρατηγό Khalifa Haftar.

Αναφέροντας ξεχωριστά την ανάμειξη Ρωσίας και Τουρκίας, ο αναλυτής σημειώνει ότι δεν αποκλείεται ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν να εφαρμόζουν στη Λιβύη μια εκδοχή των συμφωνιών, στις οποίες έχουν καταλήξει στη Συρία.

Και θεωρεί σημαντικό, το ότι τα “πολύ αποτελεσματικά τουρκικά drone” δεν παρενόχλησαν τη ρωσική υποχώρηση από την Τρίπολη, καθώς και ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει στη Λιβύη προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη.

Σημειώνει την άποψη του γερμανού ακαδημαϊκού, Wolfram Lacher, ότι ενδέχεται ο Putin και ο Erdogan να έχουν συμφωνήσει να ανακόψουν την επίθεση του Haftar στην Τρίπολη, ώστε να μοιραστούν μεταξύ τους τη λεία.

“Μιλάμε για δύο ξένες δυνάμεις που προσπαθούν να κόψουν σφαίρες επιρροής στη Λιβύη και ίσως ελπίζουν ότι η συμφωνία τους θα έχει διάρκεια”. Ο ίδιος αμφισβήτησε ότι  οι άλλες δυνάμεις και οι Λίβυοι θα αποδεχθούν αυτόν τον διακανονισμό.

Σημειώνεται τέλος ότι η επόμενη μεγάλη αναμέτρηση αναμένεται ότι θα είναι η Tarhuna, πόλη που βρίσκεται 90 χλμ. νοτιο-ανατολικά της Τρίπολης.

ΠΗΓΗ: Russia and Turkey risk turning Libya into another Syria

Κάθε πιθανότητα να συμμετάσχει η Ρωσία στην επόμενη σύνοδο της G7 απέκλεισε ο Τριντό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: