Τώρα ή κατακαλόκαιρο, το δίλημμα Μητσοτάκη για ανασχηματισμό: Τα τρία σενάρια

File Photo: Συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη 24 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Νέα σενάρια ανασχηματισμού πυροδότησαν οι χθεσινές αναφορές του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη

ο οποίος τόσο στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών όσο και σε ραδιοφωνική συνέντευξή του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών μετά την 1η Ιουλίου.

Επισήμως και κατά πάγια πρακτική όλων των κυβερνήσεων η περίπτωση αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα διαψεύστηκε μεν χθες από τον κ. Πέτσα, ενώ, όπως είναι φυσικό για κάθε φημολογούμενο ανασχηματισμό, εντός των κυβερνητικών κόλπων καταγράφονται αποκλίσεις όσον αφορά την χρησιμότητα ή και τη στρατηγική και το timing μέσα από τα οποία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει το restart.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», (Σταύρος Παπαντωνίου) αυτή τη στιγμή τρία σενάρια παραμένουν στο τραπέζι ως πιθανά χρονικά σημεία που μπορεί να επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Πρώτον, πριν από τη ΔΕΘ. Οι εισηγούμενοι την επιλογή αυτή λένε πως είναι καλύτερα να «βγει» όλο το καλοκαίρι, να κριθεί η πορεία του τουρισμού και ακολούθως, να γίνουν διορθωτικές κινήσεις σε χρονικό σημείο κοντά προς το -ούτως ή άλλως παραδοσιακό ορόσημο- της ΔΕΘ.

Δεύτερος χρόνος που εξετάζεται για ανασχηματισμό είναι τα μέσα Ιουλίου. Το ισχυρό χαρτί της συγκεκριμένης επιλογής είναι η συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη κάτι που θα προσδώσει χαρακτήρα επανεκκίνησης σε έναν πιθανό ανασχηματισμό.  Παρά τις διαψεύσεις, η συγκεκριμένη ημερομηνία, πέριξ της 7ης Ιουλίου, «ουδέποτε σταμάτησε να είναι στο τραπέζι» αναφέρεται στο άρθρο.

Τέλος, η τρίτη ημερομηνία που εξετάζεται είναι νωρίτερα του Ιουλίου, εντός των επομένων ημερών. «Η λογική που στηρίζεται η συγκεκριμένη σκέψη είναι πως υπάρχει πλέον σαφής εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το κυβερνητικό σχήμα ολόκληρο τον χρόνο που προηγήθηκε και βεβαίως εντός της υγειονομικής κρίσης. Τόσο για τα θετικά όσο και για τις αδυναμίες, τις αρρυθμίες και τις εσωτερικές αντιπαλότητες που κυοφορούνται εντός των υπουργείων. Συνεπώς, το να αναβληθεί ο ανασχηματισμός για αργότερα, απλά παρατείνει τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί. Αυτό το επιχείρημα είναι και ιδιαίτερα ισχυρό εντός του Μαξίμου, κάτι που κάνει το σενάριο των άμεσων αλλαγών και το πιο πιθανό».

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Ανασχηματισμό μετά την 1η Ιουλίου και χωρίς εκτεταμένες αλλαγές, προανήγγειλε ο Γεραπετρίτης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: