Τον “πρόδωσαν” οι ΗΠΑ; Οι κατηγορίες κατά Θάτσι για εγκλήματα πολέμου λίγο πριν δει τον Τραμπ

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με τον πρόεδρο του Κοσόβου, Hashim Thaci, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. EPA, US State Department HANDOUT




Λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος του Κοσόβου Hashim Thaci κατηγορήθηκε επισήμως από το Kosovo Specialist Chambers για εγκλήματα πολέμου, δολοφονίες και βασανιστήρια, αναφέρει το βρετανικό περιοδικό The Economist.

Πρόκειται για ένα νέο σώμα που εδρεύει στη Χάγη υπό τη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το 2015, μετά από ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο του Κοσόβου. Αν και αποτελείται από διεθνείς δικαστές και εισαγγελείς, λειτουργεί με βάση τη νομοθεσία του Κοσόβου και αποτελεί θεσμό της χώρας.

Δημιουργήθηκε, μεταξύ άλλων, με αφορμή την έκθεση Ελβετού εισαγγελέα για το Συμβούλιο της Ευρώπης (2010), η οποία ενέπλεκε τον Thaci σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών και δολοφονίες, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος ανέκαθεν αρνείτο.

Οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί σύμμαχοί του τον ενθάρρυναν, τότε,  να στηρίξει τη δημιουργία του εν λόγω θεσμού. Ο Thaci πράγματι στήριξε την πρωτοβουλία αυτή. Πέρυσι, ωστόσο, προσπάθησε να σταματήσει τη λειτουργία του ασκώντας πολιτικές πιέσεις.

Οι κατηγορίες που τον αφορούν πρέπει να επιβεβαιωθούν σε προδικαστικό στάδιο. Το περίεργο είναι, σχολιάζει ο αρθρογράφος, ότι η εισαγγελία δήλωσε, κατά τη γνωστοποίηση των κατηγοριών, ότι εκτιμάται πως ο Thaci και ο συγκατηγορούμενός του Kadri Veseli (ηγέτης του  πολιτικού κόμματος του Thaci) «έχουν διεξάγει μια μυστική εκστρατεία» προκειμένου να εμποδίσουν την εργασία του δικαστηρίου ώστε «να διασφαλίσουν ότι δεν θα έρθουν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με τον εκδότη της μεγαλύτερης καθημερινής εφημερίδας του Κοσόβου Agron Bajrami, ο χρόνος της ανακοίνωσης των κατηγοριών υποδηλώνει ότι όντως κάτι συνέβαινε, γεγονός που έκανε τους εισαγγελείς να προχωρήσουν στην ανακοίνωση, λίγο πριν την αναχώρηση Thaci για την Ουάσινγκτον.

ΠΗΓΗ: A June surprise: Kosovo’s President Hashim Thaci faces war-crimes charges

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα στηρίζει τις κατηγορίες κατά Thaci

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας The Times, (της Hannah Lucinda Smith, από την Κωνσταντινούπολη), η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κόσοβο στηρίζει την απαγγελία κατηγοριών κατά του προέδρου Thaci, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, προκαλώντας αμηχανία στον πρόεδρο Τραμπ.

Ο Thaci βρισκόταν καθ’οδόν προς την Ουάσιγκτον, για να συμμετάσχει σε συνάντηση με τον πρόεδρο Trump και τον πρόεδρο της Σερβίας Vucic, όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι το Δικαστήριο της Χάγης έχει απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του.

Από τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο αναμενόταν ότι οι δύο πλευρές θα κατέληγαν σε συμφωνία, με την οποία το Βελιγράδι θα αναγνώριζε την κρατική υπόσταση του Κοσόβου – γεγονός που θα ενίσχυε την εικόνα του Thaci, ως ειρηνοποιού.

Μετά τις κατηγορίες, ο Thaci όμως επέστρεψε στο Κόσοβο,  ενώ ο πρωθυπουργός Avdullah Hoti που είχε οριστεί ότι θα εκπροσωπήσει το Κόσοβο στον Λευκό Οίκο, τελικά απέρριψε την πρόσκληση, όταν διαπιστώθηκε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την απαγγελία κατηγοριών. Η πρεσβεία των ΗΠΑ  είχε ανακοινώσει, ότι η έρευνα του Δικαστηρίου αποτελεί ένα βήμα μπροστά στη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης και συμφιλίωσης, στα δυτικά Βαλκάνια.

Ο Thaci, 52 ετών, πρώην αρχηγός του Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου, αντιμετωπίζει 10 κατηγορίες για ανθρωποκτονία 100 ατόμων, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσόβου (1998-99) και λίγο μετά. O Kadri Veseli, πρώην προέδρου της Βουλής, επίσης αντιμετωπίζει κατηγορίες.

Ο Gramos Bucinca, ακτιβιστής στην Πρίστινα, δήλωσε: «Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι πρέπει να απονεμηθεί δικαιοσύνη… υπάρχει επίσης και ο απλός κόσμος που έχει υποφέρει, που λέει ότι η Σερβία πρέπει πρώτη να απολογηθεί για τα εγκλήματα που έγιναν».

ΠΗΓΗ: Trump embarrassed as president of Kosovo indicted for war crimes

¨Χρήσιμη κουβέντα” Μητσοτάκη και Ερντογάν: Συμφώνησαν ότι το επίπεδο έντασης είναι πολύ υψηλό…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: