Το βρώμικο παρασκήνιο ακύρωσης της συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας για την ΑΟΖ: Πίσω η Τουρκία…

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα έχοντας πίσω του τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα. EPA, SERGEI ILNITSKY




Ο ιστότοπος balkanweb.com, του αλβανικού τηλεοπτικού σταθμού news 24, δημοσιεύει ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του στην Αθήνα Ira Londo, που προβλήθηκε χθες το μεσημέρι, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

Αποκαλύπτεται το παρασκήνιο ακύρωσης της Ελληνοαλβανικής Συμφωνίας του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες, μετά από την μεγάλη απήχηση που είχε σε ολόκληρο τον μεσογειακό χώρο  η υπογραφή της Ελληνο-Ιταλικής Συμφωνίας για την ΑΟΖ.

Σε άρθρο με τίτλο: «Ο ναύαρχος  Cihat Yayci προειδοποιεί για την Ελληνο-Ιταλική Συμφωνία!», η δημοσιογράφος Cubra Par εξιστορεί στην τουρκική εφημερίδα Haberturk το ιστορικό οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας σε Ιόνιο και Μεσόγειο και αποκαλύπτει ότι ήταν ακριβώς η τουρκική πλευρά εκείνη που ενημέρωσε την αλβανική πλευρά για «τις επιζήμιες λεπτομέρειες της Ελληνο-Αλβανικης Συμφωνίας του 2009», η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας.

Το άρθρο αυτό και η αποδοχή ότι η ακύρωση της αρκετά σημαντικής Συμφωνίας, που είχε υψηλό κόστος για τις Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις,  προκάλεσε την άμεση αντίδραση  του έμπειρου Έλληνα δημοσιογράφου, Νίκου Μελέτη, ο οποίος έκανε ανάλυση της κατάστασης στους ιστότοπους  Liberal και Hellas Journal.

Ο Τούρκος ναύαρχος εν αποστρατεία στη συνέντευξη στην Haberturk, συνεχίζει η Λόντο, αναφέρεται στη «επιτυχή», όπως την χαρακτηρίζει, Συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη και στους «κινδύνους» που εγκυμονεί η Ελληνο-Ιταλική Συμφωνία για την Τουρκία και την Αλβανία.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία, αναφέρει η ανταπόκριση, την θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ και συνιστά στην Τουρκία να στηριχθεί στις αντιδράσεις του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά προς την σημερινή ελληνική κυβέρνηση ως προς τις διαπόντιες νήσους στο βόρειο τμήμα του Ιονίου. Η τουρκική διπλωματία, συνεχίζει, πρέπει να χρησιμοποιήσει τις δηλώσεις Κοτζιά ως «όπλα».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Τούρκος πρώην ναύαρχος, συνεχίζει η ανταπόκριση της Λόντο, μετά την υπογραφή της Ελληνο-Αλβανικής Συμφωνίας, η Τουρκία ενημέρωσε την αλβανική πλευρά με ειδική Έκθεση, προειδοποιώντας την ότι «την εξαπατούν». Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, συνεχίζει ο Τούρκος ναύαρχος, ακύρωσε τη Συμφωνία ως «μη δίκαιη για την αλβανική πλευρά»  και προσθέτει ότι η ίδια «ελληνική απειλή» κρύβεται και στην Ελλνο-Ιταλική Συμφωνία.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ναύαρχο, συνεχίζει η Λόντο, η Ελληνο-Ιταλική Συμφωνία επηρεάζει τα συμφέροντα Αλβανίας και Λιβύης, κλείνει τις θαλάσσιες ζώνες νοτιοδυτικά και βορειοδυτικά της Αλβανίας. Με λίγα λόγια, τονίζει η Λόντο, ο Τούρκος ναύαρχος επαναλαμβάνει τις θέσεις της Τουρκίας του 2009, ζητώντας ξανά από Αλβανία και Λιβύη επαγρύπνηση.

Μάλιστα τούς ζητά να αντιταχθούν στην Ελληνο-Ιταλική Συμφωνία, και καλεί την Τουρκία να αντιδράσει όσο γίνεται πιο γρήγορα  και να κλείσει Συμφωνία με την Αίγυπτο.

Στο άρθρο του Μελέτη, συνεχίζει η Λόντο, τονίζεται ότι οι δηλώσεις του Τούρκου ναυάρχου εκθέτουν την Αλβανία, διότι ο ίδιος αποδέχεται ανοικτά  ότι ήταν η τουρκική παρέμβαση εκείνη, που οδήγησε στην ακύρωση της Ελληνο-Αλβανικής Συμφωνίας του 2009.

Μετά την τουρκική Έκθεση, γράφει ο Μελέτης, σύμφωνα με την ανταπόκριση, ο τότε αρχηγός της αλβανικής αντιπολίτευσης και σημερινός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο ακύρωσε τη Συμφωνία.

Είναι η πρώτη φορά που Τούρκος αξιωματούχος αποδέχεται δημοσίως την τουρκική ειδική επιχείρηση στην Αλβανία, εκθέτοντας και τον τότε Αρχηγό της Αντιπολίτευσης και σημερινό Πρωθυπουργό Ράμα.

Ο Μελέτης, συνεχίζει η Λόντο, αναφέρθηκε καις στις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο Ράμα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σχολιάζοντας ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός σκόπιμα δεν τοποθετήθηκε για οποιαδήποτε προθεσμία επανάληψης των διαπραγματεύσεων.

Ο Μελέτης γράφει επίσης ότι και η απομάκρυνση του πρώην Αλβανού ΥΠΕΞ, Ντιτμίρ Μπουσάτι, έγινε μετά από τουρκική παρέμβαση στο Ράμα, διότι η Τουρκία δεν ήθελε υπογραφή Συμφωνίας με την Ελλάδα.

Καταλήγοντας, σημειώνει η ανταπόκριση, ο Μελέτης επισημαίνει ότι μετά τις εξελίξεις αυτές, αποτελεί υποχρέωση για την ελληνική κυβέρνηση  να καλέσει επειγόντως τον Ράμα για διαπραγματεύσεις, ώστε να αποδειχθούν στην τράπεζα των συνομιλιών οι ειλικρινείς διαθέσεις και η θετική βούλησή του να διαπραγματευτεί προς όφελος της χώρας του και όχι βάσει  των ειδικών  εκθέσεων από την Άγκυρα.

ΠΗΓΗ: balkanweb

Ο Ράμα δεν παίζει “καθαρά” με την Ελλάδα: Πως η Τουρκία άλλαξε την απόφαση των Αλβανών…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: