Το Βερολίνο θεωρεί “σημαντική” την παρουσία στρατευμάτων των ΗΠΑ στη Γερμανία δήλωσε ο Μάας

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Jacek Czaputowicz (R) και ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas (L) πραγματοποιούν κοινή συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Εξωτερικών στη Βαρσοβία της Πολωνίας, στις 16 Ιουνίου 2020. EPA, Pawel Supernak ΠΟΛΩΝΙΑ




Η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη Γερμανία είναι «σημαντική» για την αμερικανική και την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, την επομένη της ανακοίνωσης του Ντόναλντ Τραμπ ότι θέλει να μειώσει σαφώς την παρουσία αυτή.

«Πιστεύουμε πως η αμερικανική παρουσία στη Γερμανία είναι σημαντική για την ασφάλεια όχι μόνο της Γερμανίας αλλά και για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και ιδιαίτερα για την ασφάλεια της Ευρώπης», δήλωσε ο Μάας στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Πολωνία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες πως η παρουσία 52.000 Αμερικανών στρατιωτών σήμερα στη Γερμανία, κύριο αγκυροβόλιο των αμερικανικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, αντιπροσωπεύει «ένα τεράστιο κόστος για τις Ηνωμένες Πολιτείες». «Θα μειώσουμε λοιπόν τον αριθμό, θα τον κατεβάσουμε στις 25.000».

«Η Γερμανία έχει καθυστερούμενες οφειλές, είναι χρόνια τώρα που [οι Γερμανοί] έχουν καθυστερούμενες οφειλές και οφείλουν δισεκατομμύρια δολάρια στο ΝΑΤΟ, και πρέπει να πληρώσουν», είπε, φθάνοντας μέχρι το σημείο να χαρακτηρίσει τη Γερμανία «παραβατική». «Προστατεύουμε τη Γερμανία και εκείνοι έχουν χρωστούμενα, είναι αστείο.»

Ο Χάικο Μάας είπε πως το Βερολίνο δεν έχει λάβει λεπτομέρειες για την ημερομηνία και τον ρυθμό της μείωσης αυτής. «Ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε το Πεντάγωνο ήταν σε θέση να δώσουν πληροφορίες παρεμπιπτόντως», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι κάθε αλλαγή στην αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας «πρέπει οπωσδήποτε να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης».

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί αύριο, Τετάρτη, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

«Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία ανάμεσα στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά το ζήτημα είναι σημαντικό για τη Συμμαχία», σχολίασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Χωρίς να σχολιάσει τις κατηγορίες που εξακόντισε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπεραμύνθηκε του αιτήματος για μια καλύτερη κατανομή του φορτίου των αμυντικών δαπανών. «Έχουμε δρόμο να διανύσουμε πριν φθάσουμε στο 2% του ΑΕΠ” το οποίο κάθε χώρα έχει δεσμευθεί να αφιερώσει στις αμυντικές δαπάνες της το 2024», υπογράμμισε.

Η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ και οι επιθέσεις του εναντίον του Βερολίνου υπογράμμισαν τις εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τους Ευρωπαίους συμμάχους της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Η Γερμανία χαρακτηρίστηκε πέντε φορές παραβατική», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης εξοργισμένος από τις κατηγορίες αυτές.

Τα αμερικανικά στρατεύματα σταθμεύουν στη Γερμανία από τα τέλη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά οι στρατιωτικές φιλοδοξίες της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν τους προσέδωσαν μια νέα σημασία.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Χάικο Μάας, ο Πολωνός ομόλογός του Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς τού εξέφρασε την υποστήριξή του: «Σε ό,τι μας αφορά, οι αμερικανικές δυνάμεις στη Γερμανία είναι χρήσιμες και για τη δική μας ασφάλεια. Θα θέλαμε αυτή η παρουσία στη Γερμανία να συνεχιστεί».

Με πληροφορίες από AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βαρσοβία, Πολωνία

 

Δια στόματος Τραμπ: Mειώνονται κατά 9.500 οι στρατιώτες που σταθμεύουν στην Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: