Το Τάγμα Αγίου Ανδρέα έστειλε επιστολή προς τον Ντόναλντ Τραμπ για την Αγία Σοφία

FILE PHOTO: Από την άθλια φιέστα στην Αγιά Σοφιά την 29η Μαίου 2020, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Photo via Twitter, Republic of Turkey Directorate of Communications




Η εφημερίδα Milliyet σε δημοσίευμα με τίτλο «Έγραψαν στον Τραμπ για την Αγία Σοφία» αναφέρει πως το Τάγμα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, απέστειλε επιστολή στον Αμερικανό Πρόεδρο αναφορικά με το θέμα επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τέμενος.

Όπως αναφέρεται, το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα ιδρύθηκε το 1966 από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και αποτελεί από τις πιο ισχυρές ΜΚΟ στις ΗΠΑ. Η επιστολή εστάλη στις 17 Ιουνίου προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, ζητώντας του να αναλάβει δράση για τη διαφύλαξη του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας.

Στην επιστολή που φέρει την υπογραφή του επικεφαλής του Τάγματος, Αντώνη Λυμπεράκη, σημειώνεται –μ.ά- πως «ελπίζουμε και ζητούμε επειγόντως να προστατέψετε την θρησκευτική ελευθερία των Χριστιανών στην Τουρκία και την κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, αποτρέποντας αυτήν την ιερόσυλη και περιττή απόφαση. Το σχέδιο της Τουρκίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αμφισβητεί άμεσα την θρησκευτική ελευθερία».

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στη δήλωση του “ειδικού σε θέματα θρησκείας” Bojidar Çipof (σ.σ.: βουλγαρικής καταγωγής, γνωστού για τις απόψεις του έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που είχε μάλιστα προβεί το 2007 σε μηνυτήρια αναφορά για τον «οικουμενικό του χαρακτήρα») που επισημαίνει ότι:

“Το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα αποτελεί λόμπι που στρέφεται κατά της Τουρκίας και αποτελείται από άτομα που έχουν ταχθεί ψυχή τε και σώματι στο Πατριαρχείο,  το οποίο χαρακτηρίζουν Οικουμενικό και στον ελληνισμό. Οι Άρχοντες του Τάγματος είναι πλούσιοι και ονόματα με επιρροή στις ΗΠΑ και έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες έναντι του Προέδρου Trump και της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφορικά με το καθεστώς της Αγίας Σοφίας».

https://www.milliyet.com.tr/siyaset/trumpa-ayasofya-mektubu-624751

Παρέμβαση Βαρθολομαίου για Αγία Σοφία: Αν γίνει τέμενος θα στρέψει τους πιστούς κατά του Ισλάμ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: