Το “σταυρόλεξο” της ανατολικής Μεσογείου και ο φόβος για το Ιράν: Αναποφάσιστοι οι Αμερικανοί…

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με τον υφυπουργό Φίλιπ Ρίκερ κατά τη συνομιλία με τους Ευρωπαίους ομολόγους του. State Department Photo by Ron Przysucha




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Είναι σταυρόλεξο για τους Αμερικανούς όσα συμβαίνουν στη Συρία και τη Λιβύη, ιδιαίτερα μετά την επανεμφάνιση του ιρανικού παράγοντα. Ως γνωστό, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν αφού επισκέφθηκε την Αγκυρα βρέθηκε σήμερα στη Μόσχα.

Προβληματίζονται οι Αμερικανοί, χωρίς αμφιβολία. Άλλωστε τη Δευτέρα, σε ένα σημείο της συζήτησης του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, o υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεργασία της Ρωσίας και της Τουρκίας και στη Λιβύη, μετά τη Συρία.

Πάντως, η πιθανή ανάμειξη και του Ιράν, εάν επιβεβαιωθεί θα εξοργίσει τους Αμερικανούς, διότι τίθεται πια και θέμα ασφάλειας του Ισραήλ, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής στρατηγικής στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Το σοβαρό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η εξωτερική πολιτική του προέδρου Τραμπ είναι προβληματική, και έχει αφήσει χώρο σε αυτές τις περιοχές που έσπευσε να καλύψει η Ρωσία σε συνεργασία βασικά με την Τουρκία αλλά και το Ιράν.

  • Υπό κανονικές συνθήκες η Ουάσιγκτον θα μιλούσε για το «τρίγωνο του διαβόλου», αλλά λόγω της σχέσης του προέδρου Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και την εκτίμηση του προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν γίνεται τίποτα. Όμως, επαναλαμβάνω ότι η πιθανή ανάμειξη του Ιράν, θα αλλάξει τον τρόπο δράσης των Αμερικανών.

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η πολυδιαφημισμένη τηλεδιάσκεψη του κ. Πομπέο με τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Ενώ ήταν συμφωνημένη η ατζέντα, η αμερικανική πλευρά κυριάρχησε σε όλα τα επίπεδα και έθεσε τα θέματα που την ενδιέφεραν. Η ανάρμοστη, όπως υποστηρίζουν, διείσδυση της Κίνας και της Ρωσίας στην Ευρώπη είναι τα θέματα που απασχολούν τον κ. Πομπέο και προσπάθησε να πείσει τους Ευρωπαίους να τον ακολουθήσουν και να λάβουν θέση.

Μπορεί ο κ. Μπορέλ να θέλησε να δείξει ότι όλα πήγαν καλά, αλλά αυτή δεν είναι αλήθεια. Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί έχουν μεγάλες διαφορές.

Το θέμα της ανατολικής Μεσογείου που έθεσαν οι Ευρωπαίοι, ο κ. Πομπέο το μετέτρεψε σε θέμα Λιβύης. Όντως είπε ότι ανησυχεί για τη συνεργασία της Τουρκίας και της Ρωσίας, ενώ μίλησε και για θεσμοθετημένη συνεργασία στη Συρία και στη Λιβύη. Αλλά αυτή η συνεργασία εντοπίζεται και αλλού στη Μεσόγειο. Η Ρωσία διατηρεί κατά καιρούς πολεμικά πλοία στην περιοχή μεταξύ της Κύπρου και της Συρίας.

Ο κ. Μπορέλ εκ μέρους των υπουργών Εξωτερικών ζήτησε από τον κ. Πομπέο να παρέμβει στην Άγκυρα για τις απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Θα φανεί τις επόμενες μέρες εάν το έκανε και εάν είχε επιτυχία…

  • Το μόνο θετικό είναι ότι οι Αμερικανοί είναι πολύ ικανοποιημένοι με τη συνεργασία της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ και υποστηρίζουν την τριμερή συν ένας (ΗΠΑ). Υπάρχει μάλιστα πρόταση για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση αυτή στην Ελλάδα, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας και της Κύπρου είναι ότι η Αμερική επιμένει να προσπαθεί να μην χάσει την Τουρκία, η οποία πλέον δρα ανεξάρτητα από τη Δύση. Το είπε άλλωστε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Το ζήτημα είναι πως οι ΗΠΑ θα σταματήσουν την επιθετικότητα και την προκλητικότητα του Ερντογάν. Μέχρι τις στιγμές οι όποιες προσπάθειές τους δεν έχουν καμία επιτυχία…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Είχαν “αγιοποιήσει” τον ισλαμο-εθνικιστή Ερντογάν οι πολιτικοί μας και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: