Το σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση παρουσίασε ο Πρωθυπουργός: Επιδότηση ως 10.000 ευρώ για ηλεκτρικό Ι.Χ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει το Σχέδιο Μετάβασης στην Ηλεκτροκίνηση, την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




«Αυτή την τόσο σπουδαία μέρα, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει και επίσημα μια εμβληματική πρωτοβουλία για το μέλλον.

Μια πολιτική η οποία απαντά και στη μιζέρια του χθες, αλλά και στη δικαιολογημένη ανησυχία του σήμερα. Αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της περιβαλλοντικής μας πολιτικής για την εγκατάλειψη των ρυπογόνων καυσίμων» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα.

Είναι ένα σχέδιο ολιστικό, που αφορά το κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση, την αγορά και την κοινωνία των πολιτών. Και για αυτό συνοδεύεται από την εξαιρετικά καινοτόμο και σημαντική πράσινη συμφωνία, την οποία θα υπογράψουν 19 φορείς και δύο υπουργεία για να γίνει πράξη το σχέδιο το συντομότερο δυνατό, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει στην πρίζα του μέλλοντος» είπε και σημείωσε ότι από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης οι πόροι που θα δοθούν τετραπλασιάζονται.

Η κυβέρνηση θα επιδοτήσει με 100 εκατομμύρια ευρώ την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων και το όφελος σε κάθε ιδιώτη για την αγορά ηλεκτροκίνητου οχήματος θα αγγίζει τα 10.000 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο πολίτης που θα αποκτήσει ηλεκτρικό όχημα θα έχει όφελος έως και 2.000 ευρώ το χρόνο από τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα.

Επίσης τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν ελεύθερα στο δακτύλιο ενώ θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα σημεία φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, σήμερα το 0,3% στην Ελλάδα είναι ηλεκτρικά οχήματα και στόχος είναι έως το 2030 το ποσοστό να έχει αυξηθεί στο 30%.

Κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, με στόχο το μερίδιό τους να φτάσει το 30% έως το 2030, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Εάν στα νέα κίνητρα προστεθούν και όσα προβλέπονται για τα οχήματα χαμηλής εκπομπής ρύπων, το συνολικό όφελος για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα των επιχειρήσεων θα ανέλθει σε 3500 ευρώ.

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει αυξημένο τέλος ταξινόμησης για τα εισαγόμενα αυτοκίνητα τεχνολογίας Euro 4 και αναστολή για ένα έτος των εισαγωγών ακόμη παλαιότερων οχημάτων.

Τέλος καθορίζει τους όρους με τους οποίους θα αναπτυχθεί δίκτυο επαναφόρτισης αυτοκινήτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΣΚΑΙ

Ο Τσίπρας προτρέπει την κυβέρνηση στο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζομένους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: