Το Παρίσι καταγγέλλει τον «ανεπίτρεπτο» παρεμβατισμό της Τουρκίας στη Λιβύη: Θα επέμβει;

File Photo: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. EPA, LUDOVIC MARIN




Το Παρίσι υιοθέτησε πιο αυστηρό τόνο την Κυριακή, για την ανάμιξη της Τουρκίας στη Λιβύη, καταγγέλλοντας έναν «ανεπίτρεπτο» παρεμβατισμό και διαβεβαιώνοντας πως η Γαλλία «δεν μπορεί να το επιτρέψει», ανέφερε το Ελιζέ.

Η Γαλλία, που εδώ και μήνες πολλαπλασιάζει τις κατηγορίες κατά των περιφερειακών φιλοδοξιών της Τουρκίας, εξέφρασε την οργή της για μια «πολιτική όλο και περισσότερο επιθετική της Τουρκίας, με επτά τουρκικά πλοία να έχουν λάβει θέση ανοικτά της Λιβύης και μια παραβίαση του εμπάργκο όπλων».

«Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο εργαλειοποιώντας το ΝΑΤΟ και η Γαλλία δεν μπορεί να το επιτρέψει», προσθέτει.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε για το θέμα αυτό με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα «και ανταλλαγές απόψεων θα πραγματοποιηθούν τις ερχόμενες εβδομάδες για το θέμα αυτό με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ που έχουν δεσμευθεί επί του πεδίου», προσθέτει το Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει καταγγείλει ήδη τη σιωπή του ΝΑΤΟ, μέλος της οποίας είναι η Τουρκία, απέναντι στις τουρκικές στρατιωτικές επθέσεις εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία, που είναι σύμμαχοι των Δυτικών στη μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Συρία. Είχε δηλώσει τον Νοέμβριο πως το ΝΑΤΟ ήταν σε κατάσταση «εγκεφαλικού θανάτου».

Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε την υποστήριξη του ΝΑΤΟ προκειμένου να τη βοηθήσει να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, μετά τα εμπόδια που προέβαλε ο τουρκικός στρατός στην επιθεώρηση ενός ύποπτου πλοίου.

Ενώ τα υπεράκτια πεδία φυσικού αερίου της περιοχής τροφοδοτούν τις επιθυμίες, η Τουρκία υποστηρίζει στη Λιβύη, την κυβέρνηση της Λιβυκής Ένωσης (GNA) του Fayez al-Sarraj, αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη,.

Με την υποστήριξή της, η GNA προκάλεσε καταστροφικές αποτυχίες στις δυνάμεις του στρατάρχη Khalifa Haftar, ισχυρού άνδρα της Ανατολής, που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία.

Η Γαλλία, αν και το αρνείται δημοσίως, υπάρχει η υποψία επίσης ότι υποστήριξε τον στρατηγό Haftar. Η Τουρκία υπέγραψε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με τις αρχές της Λιβύης τον Νοέμβριο για έρευνα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως πολλές παράκτιες χώρες, η Ελλάδα κατήγγειλε την τουρκο-λιβυκή συμφωνία, η οποία επεκτείνει σημαντικά την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Η Άγκυρα πραγματοποίησε επίσης πρόσφατα εξερευνητικές γεωτρήσεις κοντά στην Κύπρο, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των γειτονικών χωρών, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Αιγύπτου καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απειλεί την Τουρκία με κυρώσεις.

Με πληροφορίες από AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία

 

Αιφνίδια αναβολή της επίσκεψης Λαβρόφ και Σοϊγκού στην Κωνσταντινούπολη για Συρία, Λιβύη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: