Το νέο «αφεντικό» στο Eurogroup θα είναι γυναίκα; Ο Σεντένο φεύγει για να ανοίξει νέο κύκλο στη ζωή του!

Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο στην αίθουσα του Eurogroup. Copyright: European Union
Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ

Μετά από 900 ημέρες στην προεδρία του Eurogroup ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο θα ανακοινώσει στους ομολόγους του την αποχώρησή του.

Αιτία; Η παραίτησή του από την κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, πράγμα που συνεπάγεται και την αποχώρησή του από την προεδρία του Eurogroup.

Πολλά γράφτηκαν για τους λόγους που παραιτήθηκε ο Σεντένο από την κυβέρνηση, καθώς οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα είχαν εκτραχυνθεί το τελευταίο διάστημα, παρά το γεγονός ότι συνέβαλε να αποκατασταθεί η οικονομική αξιοπιστία της Πορτογαλίας στην Ευρώπη.

«Η ζωή κάνει κύκλους και θέλω να εκφράσω δημοσίως πως κατανοώ και σέβομαι ότι ο Μάριο Σεντένο θέλει να ανοίξει έναν νέο κύκλο στη ζωή του» περιορίστηκε να δηλώσει ο πρωθυπουργός Kόστα, δίχως να πεί λεπτομέρειες για τους λόγους της παραίτησης.

  • Ωστόσο ο Σεντένο ήταν υπέρμαχος των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, αποτρέποντας οιασδήποτε απόκλιση, περικόπτοντας μάλιστα δαπάνες για την υγεία και την εκπαίδευση , ακόμη και αν είχαν εγκριθεί από το Πορτογαλικό Κοινοβούλιο, γεγονός που είχε εξοργίσει τα κόμματα της Αριστεράς τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα.

Στα πέντε χρόνια που παρέμεινε στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών πάντως ο Σεντένο μείωσε το δημόσιο χρέος κατά 20 μονάδες και το 2019 η Πορτογαλία μόλις για δεύτερη φορά στα 46 χρόνια δημοκρατίας, κατάφερε να κλείσει έναν προϋπολογισμό με πλεόνασμα!

Όλα αυτά δεν ενδιαφέρουν βέβαια και τόσο τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Τώρα όλοι ασχολούνται με τον ή την διάδοχο του Σεντένο στην προεδρία του Eurogroup που θα επιλέγει επισήμως στις 9 Ιουλίου.

Όλα δείχνουν πάντως ότι επικρατέστερη διάδοχος του Σεντένο είναι η Ισπανίδα σοσιαλίστρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο και μητέρα τεσσάρων παιδιών.

Φυσικά έχουν ακουστεί και άλλα δύο ονόματα υποψηφίων διαδόχων του Σεντένο, οπως του Λουξεμβούργιου υπουργού Οικονμικών Πιέρ Γκραμενά και του Ιρλανδού Πασκάλ Ντόνοχι,αλλά η Ισπανίδα έχει ξεκάθαρο προβάδισμα .

  • «Η 52χρονη Νάντια Καλβίνο έχει ήδη πάρει το πράσινο φως από τον γερμανό σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών, Ολαφ Σολτς , ο οποίος θέλει τη θέση να παραμείνει στα χέρια των Σοσιαλδημοκρατών και να γίνει σεβαστή η κατανομή αξιωμάτων μεταξύ Βορρά και Νότου» όπως γράφει η ισπανική El Pais.

Άλλωστε από την εποχή του αλήστου μνήμης Ολλανδού, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι σοσιαλιστές έχουν δημιουργήσει παράδοση στην προεδρία του Eurogroup!

Η Γερμανία είναι η βασίλισσα των εξαγωγών, δήλωσε η κ. Μέρκελ: Άρα χρειάζεται τα θύματα, τις αγορές και τους πελάτες…

«Ολαφ Σολτς και Νάντια Καλβίνο διατηρούν μια καλή προσωπική σχέση και συνήθως συναντώνται μαζί και με τους υπόλοιπους σοσιαλιστές υπουργούς Οικονομικών πριν από τις συναντήσεις του Eurogroup» όπως αναφέρουν ευρωπαικές διπλωματικές πηγές. Ο Ολαφ Σολτς έχει κανονίσει άλλωστε τη μοιρασιά των ευρωπαικών οικονομικών αξιωμάτων.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές,ο Φινλανδός Τουομας Σααρενέιμο θα οριστεί πρόεδρος του EuroWorking Group – του σώματος που προετοιμάζει όλες τις προτάσεις προς το Eurogroup.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Καλβίνο είναι επίσης η εμπειρία της στην Ευρωπαική Ενωση ,όπου μετείχε σε διάφορους θεσμούς από το 2006 και από το 2016 ως το 2018 διετέλεσε Γενική Διευθύντρια του κοινοτικού προϋπολογισμού.

  • «Το βιογραφικό της δεν δημιουργεί αμφιβολίες ακόμη και στα γεράκια από τη βόρεια Ευρώπη, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το κύριο εμπόδιο για την Καλβίνο» γράφει η ισπανική εφημερίδα. Η Καλβίνο ήταν μάλιστα και υποψήφια για τη διαδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία του ΔΝΤ,αλλά απέσυρε την υποψηφιότητά της καθώς η πλειοψηφία των χωρών μελών της ΕΕ είχε ταχθει υπέρ της Κρισταλίνα Γκεοργίεβα.

H Καλβίνο θεωρείται ιδιαίτερα μετριοπαθής και πολύ συχνά έρχεται σε σύγκρουση με τους αριστερούς Podemos που συγκυβερνούν με τους σοσιαλιστές στην κυβέρνηση του ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Καλβίνο αν και αρχικά είχε ταχθεί υπέρ των ευρωομολόγων, βλέποντας τις αντιδράσεις των χωρών του ευρωπαικού Βορρά υιοθέτησε μια πιο ρεαλιστική θέση και πρότεινε την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αλλά χωρίς όρους, μια επιλογή που έγινε δεκτή από το Ευρωπαικό Συμβούλιο και επέτρεψε το ξεκλείδωμα 500 δισεκατομμυρίων ευρώ κεφάλαια για τις πληγείσες ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, η Καλβινο φέρεται να έχει δηλώσει ότι ούτε η ίδια ούτε η ισπανική κυβέρνηση παραιτήθηκαν από τα ευρωομόλογα και ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για αυτά μεσοπρόθεσμα.

Η Καλβίνο θα αναγκαστεί πάντως σύντομα να αναμετρηθεί με το μέτωπο των Βορείων καθώς η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι η γερμανική κυβέρνηση προφανώς επιθυμεί να περιορίσει το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της ΕΕ στον όγκο των 500 δις Ευρώ, τον οποίο είχαν προτείνει η Γερμανία και η Γαλλία». Ο Μάρκους Φέρμπερ εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατικών στο ΕΛΚ για θέματα Προϋπολογισμού, κατηγόρησε την Κομισιόν ότι πρότεινε τώρα «πολύ πιο αδύναμους όρους» για την αξιοποίηση του πακέτου αντιμετώπισης των συνεπειων της πανδημίας.

Το σίγουρο είναι ότι η Ε.Ε. θα αντιμετωπίσει μετά το καλοκαίρι μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Οπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ εν μέσω σημαντικής αβεβαιότητας «η ανάκαμψη θα είναι αργή και η κρίση θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Πως παρακολουθούν όλες τις χώρες του κόσμου; Η περίφημη «Λέσχη κατασκοπίας» και τα δώρα στην Τουρκία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal