Το Υπουργικό της Κύπρου αποφασίζει σήμερα για νέα άρση μέτρων: Κατατίθεται ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός

File Photo: Παλαιότερη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου. ΚΥΠΕ
Συνεδριάζει σήμερα στις 9.30πμ το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για να λάβει τις τελικές αποφάσεις ενόψει της τρίτης φάσης της άρσης των περιορισμών.

Μιλώντας μετά τη σύσκεψη που είχαν χθες στο Προεδρικό μέλη της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, ανέφεραν ότι η έναρξη της τρίτης φάσης τοποθετείται εντός Ιουνίου, ενώ συζήτησαν και το ενδεχόμενο επίσπευσης ορισμένων μέτρων που ήταν προγραμματισμένα για αργότερα.

Το μέλος της επιστημονικής ομάδας, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Κολιού, ανέφερε ότι θα λειτουργήσουν τα γυμναστήρια, υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις.

Για το θέμα της τέλεσης γάμων, η κ. Κολιού παρέπεμψε από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Σε ό,τι αφορά τα νηπιαγωγεία ανέφερε ότι θα επαναλειτουργήσουν σύντομα «νομίζω στις 9 [Ιούνιου]» και σε κάθε περίπτωση κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνη, αλλά υπό προϋποθέσεις.

  • Το μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης, ρωτήθηκε κατά πόσο θα ανοίξουν τα οδοφράγματα εντός Ιουνίου και είπε ότι «δεν είναι δική μας απόφαση», ενώ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε πληροφόρηση για την τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας με την αντίστοιχη επιδημιολογική ομάδα.

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, είχε πει μετά τη σύσκεψη, χθες, ότι σήμερα θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις σε σχέση με την επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων, ενώ τα ειδικά σχολεία θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν από την επόμενη βδομάδα.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, η τρίτη φάση που αφορά την περίοδο 9η Ιουνίου – 13 Ιουλίου περιλαμβάνει την έναρξη λειτουργίας των αεροδρομίων, λιμανιών, θεάτρων και σινεμά ανοιχτού χώρου, γυμναστηρίων και καλοκαιρινών προγραμμάτων σχολών ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο Υπουργικό ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός €220 εκατομμυρίων

O Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης καταθέτει στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €220 εκατομμυρίων για κάλυψη των δαπανών που αφορούν τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας για στήριξη των επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων και για την εφάπαξ χορηγία.

Ειδικότερα, πρόκειται για €120 εκατ. για τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας για την στήριξη επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων, καθώς και το κονδύλι €100 εκατ. για το κονδύλι της εφάπαξ χορηγίας, στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου στήριξης της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η κρίση στη Λιβύη απασχόλησε τη συζήτηση του Χριστοδουλίδη με εκπρόσωπο του Πούτιν

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal