Το “αλά τουρκ” διεθνές δίκαιο και η εκδοχή του «πατέρα» της «Γαλάζιας Πατρίδας» για ένα διάλογο Αθήνας-Άγκυρας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εγκαινιάζει υδατοφράκτη μέσω …τηλεδιάσκεψης. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ θεωρείται ο «πατέρας» του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το οποίο εφαρμόζει το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, ακολουθεί με συνέπεια τόσο το δόγμα Νταβούτογλου όσο κι αυτό του Γκιουρντενίζ, ανεξαρτήτως εάν και τους δυο τους εκπαραθύρωσε.

Ο απόστρατος Τούρκος ναύαρχος, ο οποίος διαμόρφωσε το νεοοθωμανικό αφήγημα για την απόλυτη κυριαρχία της κατοχικής Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην αθηναϊκή εφημερίδα «Βήμα» και στο δημοσιογράφο Άγγελο Αθανασόπουλο.

Με την υπεροψία που χαρακτηρίζει τους Τούρκους αξιωματούχους, ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, αν και εκτός πλέον υπηρεσίας καθώς έχει εξαναγκασθεί από τον Ερντογάν σε παραίτηση, περιέγραψε το τουρκικό δόγμα, με τη γνωστή φρασεολογία και χωρίς να εκφεύγει ποσώς από την επίσημη πολιτική της Άγκυρας.

Από τη συνέντευξη προκύπτουν σημαντικά στοιχεία, που επιβεβαιώνουν τις τουρκικές επιδιώξεις.

  •  Επισήμανε πως το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» έχει δυο ουσιαστικά πυλώνες: Ο πρώτος έχει σκοπό να υποδείξει τις τουρκικές περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας υπό εθνική κυριαρχία όπως τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα , η AOZ. Ο δεύτερος σκόπευε να δημιουργήσει μια θαλάσσια κοσμοθεωρία για την Τουρκία, η οποία είναι διαχρονική, είναι «αιώνια», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθαρίζει πως ο βασικός οδηγός για τη «Γαλάζια Πατρίδα» είναι η διασφάλιση και η προστασία ανακηρυγμένων ή μη περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Ο χάρτης που έχει παρουσιαστεί να απεικονίζει τη «Γαλάζια Πατρίδα» εξηγεί τι εννοεί η Άγκυρα «θαλάσσια δικαιοδοσία». Είναι δε προφανές πως το μεγαλεπήβολο αυτό «όραμα» δεν επηρεάζεται ποσώς κατά πόσο υπάρχουν ή μη ανακηρυγμένες περιοχές.

Αυτή η προσέγγιση επιβεβαιώθηκε από τις παράνομες δραστηριότητες της κατοχικής Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Άγκυρα διενεργεί παράνομες γεωτρήσεις σε αδειοδοτημένα από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όχι τυχαία ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, επιτίθεται σε όσους εκφράζονται σε Ελλάδα και Κύπρο κατά της τουρκικής επιθετικής πολιτικής. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, έδαφος της οποίας κατέχει παράνομα και διά της βίας η Τουρκία, ο Τούρκος απόστρατος ναύαρχος προβαίνει και σε μια «καταγγελία».

  • «Η μόνιμα εχθρική στάση της Νότιας Κύπρου( σ.σ. εννοεί την Κυπριακή Δημοκρατία) εναντίον της Τουρκίας υποθηκεύει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όταν η αληθινή πολιτική επιτάσσει διαφορετικά».

Δηλαδή, η Κύπρος, κατά τον Τζεμ Γκιουρντενίζ, δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας. Βεβαίως, σε αυτό υπάρχει μια αλήθεια: Όσο συνεχίζεται η τουρκική κατοχή στην Κύπρο δεν μπορούν να ομαλοποιηθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά δεν είναι αυτό που εννοεί ο Γκιουρντενίζ.

Τα όσα είπε στη συνέχεια για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, για το Καστελόριζο, αναδεικνύει την πραγματικότητα. Για το ποιος δημιουργεί εντάσεις και την αντιπαράθεση. Παράλληλα, παρουσιάζει την παράλογη τουρκική εκδοχή και για τα 12 μίλια και για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο.

Και η κατάληξη του είναι ενδεικτική των τουρκικών προθέσεων: «Πιστεύω ότι έχει έλθει ο καιρός να βρούμε έναν συμβιβασμό Η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί ότι υπάρχουν κι άλλα ζητήματα πέραν της υφαλοκρηπίδας».

Προτείνει διάλογο με τουρκικούς όρους ενώ την ίδια ώρα καταφεύγει σε νομικίστικες προσεγγίσεις για να δώσει μια αλά τουρκ εκδοχή του διεθνούς δικαίου. Την ίδια ώρα κατά την οποία καταφεύγει στη γνωστή τουρκική προπαγάνδα για τις σχέσεις της Ελλάδος με το ΡΚΚ και τους γκιουλενιστές! Δείχνει δε την ενόχληση του για τις συνεργασίες στην περιοχή, τις γνωστές τριμερείς.

Ο Γκιουρντενίζ είναι αποκαλυπτικός για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., αλλά και τη Ρωσία.

  • Σημειώνει πως είναι λογικό για την Τουρκία να είναι περισσότερο ευρασιατική παρά ατλαντική στον 21ο αιώνα.
  • Η EE ως το προκεχωρημένο προπύργιο του ατλαντικού συστήματος χάνει το ειδικό βάρος της θα δούμε μια Ένωση να παίρνει αποστάσεις από τις ΗΠΑ.
  • Αν δεν μεταβληθούν οι αμερικανικές γεωπολιτικές επιδιώξεις στην Ευρασία και πιο συγκεκριμένα στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο η ανάκαμψη των διμερών σχέσεων θα είναι δύσκολη.
  • Η πίεση της EE στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών είναι μάταιη.
  • Οι τουρκορωσικές σχέσεις θα αναπτυχθούν καθώς τα συμφέροντα των δύο χωρών συμπίπτουν.

Εκτιμά, δηλαδή, πως η Τουρκία θα εγκαταλείψει το «δυτικό μαντρί», αν και οι ενδείξεις φέρουν Άγκυρα και Ουάσινγκτον να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους.

Ο «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας, εξαγγέλλει πως η Τουρκία «θα μεταβληθεί σε θαλάσσιο κράτος στον 21ο αιώνα διαδραματίζοντας πολυδιάστατο ρόλο στην άμεση περιφέρειά της αλλά επίσης στην Ερυθρά και Αραβική θάλασσα στη Δυτική Μεσόγειο στον Περσικό Κόλπο Ο νέος γεωπολιτικός προσανατολισμός θα απαιτήσει στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα».

  • Η συνέντευξη από ένα τέως αξιωματούχο θα μπορούσε να έχει τη βαρύτητα ενός ανθρώπου, το οποίο «συνταξιοδότησε» το σύστημα. Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει.

Ο Γκιουρντενίζ εξέφρασε με προσεκτικές διατυπώσεις, που παραπέμπουν απολύτως στην επίσημη, επεκτατική, πολιτική της Άγκυρας. Γι αυτό και η «ανάγνωση» των όσων είπε αντικατοπτρίζουν πλήρως τις επιδιώξεις του Ερντογάν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΕΔΩ

Αντίδραση εδώ και τώρα: Προβλεπτή η τουρκική επεκτατική πολιτική, προβλεπτή και η ελληνική αντίδραση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: