Τι σημαίνει η αναφορά του Τραμπ στην Ανατολική Μεσόγειο στη διάρκεια του τηλεφωνήματος με τον Ερντογάν…

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, περπατά έξω από το Λευκό Οίκο, εν μέσω παραταγμένων αστυνομικών, μυστικών πρακτόρων και μελών της Εθνικής Φρουράς. Official White House Photo by Shealah Craighead




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε χθες -για πολλοστή φορά- στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Η έκπληξη στην ανακοίνωση ήταν ότι οι δύο ηγέτες συνομίλησαν και για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, που ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο. Και έχει κατ’ εμέ ιδιαίτερη σημασία ότι στην τουρκική ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά σε αυτό το «κομμάτι» της κουβέντας του κ. Τραμπ με τον ισλαμοεθνικιστή ηγέτη της Τουρκίας.

Πριν από το τηλεφώνημα, σοβαρή διπλωματική πηγή μας είπε ότι δεν γνώριζε εάν ο πρόεδρος Τραμπ είχε αποφασίσει να τηλεφωνήσει στον Τούρκο ομόλογό του και για τις καθημερινές τουρκικές απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Και μας τόνισε πως εάν αποφάσιζε να κάνει σοβαρή παρέμβαση, σίγουρα αυτή θα ήταν καλοδεχούμενη. Αν, όμως, τηρούσε απλά στάση Ποντίου Πιλάτου, απλά θα συνέχιζε να  υποθάλπτει την τουρκική επιθετικότητα.

Σοβαρές κουβέντες, από σοβαρό διπλωμάτη. Ποιος άλλωστε διαφωνεί με τα λόγια του. Πρόκειται για την πραγματικότητα που ζούμε πριν ακόμα από την τουρκική εισβολή, το 1974. Ότι υποστηρίζει η Τουρκία είναι η αλήθεια. Ότι καταθέτουν η Ελλάδα και η Κύπρος είναι παράπονα.

  • Ο κ. Τραμπ είχε την ευκαιρία να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Το έκανε; Διίστανται οι απόψεις και θα έχουν πιο καθαρή εικόνα τις επόμενες μέρες…

Σήμερα συνέβη και ένα γεγονός, που δεν υποψίασε πολλούς ενώ έπρεπε. Αναφέρομαι στην ανάρτηση στο Twitter, της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα. Βασικά πρέπει να ομιλούμε για ανάρτηση του Τούρκου πρέσβη για να λέμε τα πράγματα ως έχουν. Δεν είχε την τόλμη να γράψει σε ποιον απευθύνεται, αλλά ήταν εύκολο για τον αναγνώστη του μηνύματος να καταλάβει ότι ο εν λόγω «μάγκας» της τουρκικής διπλωματίας αναφερόταν στους Αμερικανούς.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι απευθύνεται στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, τον Τζέφρι Πάιατ. Η αλήθεια είναι ότι τον έχουν βάλει στο μάτι και οι Τούρκοι, μετά τους Ρώσους, διότι πιστεύουν ότι επηρεάζει στην Ουάσιγκτον, ώστε να μεταφέρονται σωστά οι ελληνικές θέσεις.

Και άλλοι λένε ότι αναφέρεται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την καλή δήλωση που αφορούσε το τουρκικό μνημόνιο και η οποία έγινε στο κανάλι OPEN και στην ιστοσελίδα μας.

Εάν η αναφορά είναι για τη δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η απάντηση από διπλωματική πηγή της Ουάσιγκτον είναι ότι αυτή η ανακοίνωση είναι γραπτή και παραμένει ως έχει. Δεν αλλάζει. Άρα οι Αμερικανοί δεν συμφωνούν με το παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας και της Λιβύης, το οποίο συνεχίζουν να θεωρούν προκλητικό.

Ας ξεκινήσουμε από τα “εύκολα”: Γιατί η Αθήνα και η Λευκωσία δεν υπογράφουν συμφωνία για την ΑΟΖ;

Αν η τουρκική απάντηση αφορά Τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη -και τελευταία έδωσε μερικές συνεντεύξεις (Καθημερινή, κανάλι MEGA)- τότε την απάντηση πρέπει να δώσει η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Και ειλικρινά ελπίζω ότι ο κ. Πάιατ θα το κάνει ξανά. Θα δώσει απάντηση στον Τούρκο συνάδελφο του, ο οποίος έχει αναδειχθεί στον νταή της Αθήνας. Προσβάλει, κατά τη γνώμη μου, την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.

Βεβαίως, για να είμαστε δίκαιοι, ο κ. Πάιατ μίλησε δημόσια και επίσημα. Αλλά θα του άξιζε του Τούρκου πρέσβη μία επανάληψη όσων είπε ο ίδιος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Φρανκ Φάννον και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διότι αυτό που υπονοεί, είναι ότι αν γίνει πόλεμος με την Τουρκία, με ευθύνη των ισλαμιστών της Άγκυρας, η Αμερική δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα. Το ίδιο υποστηρίζουν και οι Ρώσοι. Αλλά μήπως θα μας βοηθήσει το «ορθόδοξο γένος»; Που θα χαρεί εάν επιτεθούν οι Τούρκοι, καθώς εξυπηρετούνται τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα;

  • Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι η ανάρμοστη σχέση του προέδρου Τραμπ με τον Ερντογάν. Ο Τζον Μπόλτον, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, υποστήριξε ότι αυτή η σχέση είναι στην ουσία επιχειρηματική. Βαριά κατηγορία και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν τόλμησε να απαντήσει ποτέ.

Όταν οι Αμερικανοί διπλωμάτες γνωρίζουν αυτή τη σχέση, έχουν και ένα φόβο να αμφισβητήσουν την Τουρκία και τον Ερντογάν. Όμως ο κ. Πάιατ φαίνεται ότι το κάνει. Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο Αμερικανός πρέσβης προειδοποιεί καθημερινά για τις τουρκικές απειλές. Εύχομαι κάποιος στον κύκλο των συνεργατών του κ. Τραμπ να τον ακούσει στην Ουάσιγκτον.

Στη χθεσινή συνομιλία του κ. Τραμπ και του Ερντογάν συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως ο εμφύλιος στη Λιβύη.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, καίει τους Αμερικανούς το θέμα αυτό, ιδιαίτερα μετά την πρωτοβουλία του προέδρου αλ Σίσι της Αιγύπτου για την επίτευξη εκεχειρίας. Σημειώνω ότι και ο Αιγύπτιος πρόεδρος είναι φίλος του κ. Τραμπ.

Οι Αμερικανοί προσπαθούν να καταλάβουν τις προθέσεις του απρόβλεπτου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προφανώς θα ήθελε να συνεχιστεί ο πόλεμος για να ηττηθεί ο Χαλίφα Χάφταρ. Και επίσης ανησύχησαν τους Αμερικανούς οι πληροφορίες ότι η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν για διχοτόμηση της Λιβύης.

  • Το μέγα θέμα είναι η Σύρτη. Η Αμερική ζητά από τον Ερντογάν και το τσιράκι του τον αλ Σάρατζ να δεχθούν την εκεχειρία, διότι διαφορετικά φοβούνται ένα γενικευμένο πόλεμο, με τη συμμετοχή και άλλων χωρών.

Φαίνεται ότι η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες έχουν ενημερώσει την Ουάσιγκτον ότι έφτασε και η δική τους ώρα στη Λιβύη… Τούτο σημαίνει αυτό που καταλαβαίνει ο καθένας.

Πως είναι δυνατόν κοτζάμ αλ Σίσι να επιτρέπει να ασκεί έλεγχο στη “γειτονιά” του ο Ταγίπ Ερντογάν. Διότι δεν θα σταματήσει εκεί. Μετά τη Λιβύη έρχεται η σειρά της Αιγύπτου, όπου δρουν οι ελεγχόμενοι από την Άγκυρα “Αδελφοί Μουσουλμάνοι”…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η Ελλάδα αν πάει σε συμβιβασμό με την Τουρκία θα χάσει έδαφος: Οι λάθος συμβουλές, η μία επιλογή…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: