Νάντια Καλβίνιο στο Eurogroup θέλει η Ισπανία: Η τρίτη ισχυρή κυρία μετά από ΔΝΤ και ΕΚΤ;

File Photo: Η Νάντια Καλβίνο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, τον Μάιο του 2020.EPA/Emilio Naranjo POOL




Την υπουργό Οικονομικών Νάντια Καλβίνιο προτείνει επισήμως η Ισπανία για την θέση του επικεφαλής του Eurogroup, ανακοίνωσε σήμερα επισήμως η ισπανική κυβέρνηση, καθιστάμενη έτσι η πρώτη ευρωπαϊκή  χώρα που υποβάλει την υποψηφιότητά της.

Οι σχετικές προτάσεις πρέπει να υποβληθούν ως την τελευταία ημέρα πριν από τις 9 Ιουλίου που είναι η προγραμματισμένη η ψηφοφορία.

Η Καλβίνο που είναι επίσης αντιπρόεδρος στην κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας, θα είναι, εφόσον βεβαίως εκλεγεί, η τρίτη ισχυρή γυναίκα στην κορυφή των πλέον προβεβλημένων θεσμικών οικονομικών οργάνων του κόσμου μετά τις Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ) και το Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ).

Η Καλβίνιο θεωρείται φαβορί για την προεδρία του Eurogroup από αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Η θέση έχει παραμείνει κενή από τότε που ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε ότι δεν θα επιδιώξει και δεύτερη θητεία με διάρκεια 2,5 χρόνια.

Η Μαδρίτη είχε από καιρό φιλοδοξίες να ηγηθεί του Eurogroup, αλλά ταυτόχρονα επιθυμεί να δει την υπουργό Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κάτι που σημαίνει ότι η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει ίσως να αποφασίσει ποιά από τις δύο υποψηφιότητες θα υποστηρίξει περισσότερο.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι θα ήταν τιμή για την Καλβίνιο να ηγηθεί της ομάδας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ τόνισε ότι, σε περίπτωση που επιλεγεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτή τη θέση.

Με πληροφορίες από El Pais,  AFP, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

“Επανάσταση” στην Παγκόσμια Τράπεζα: Το προσωπικό εναντιώνεται στην υποψηφιότητα του Βάιντραουμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: