Τι μας λέει η “σουπιά” ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου; Δώστε μας ότι ζητάμε για να μην σας επιτεθούμε…

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη γενέτειρά του Αττάλεια. Φωτογραφία τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, via Twitter, @MevlutCavusoglu




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Τις τελευταίες 48 ώρες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει μετατραπεί από λύκο σε “πρόβατο”. Διαβάζουμε τις δηλώσεις του, ότι δήθεν θέλει συνεργασία με την Ελλάδα και τρίβουμε τα μάτια μας από την έκπληξη…

Αλλά, παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί να κρύψει τα σχέδια της κατοχικής δύναμης, διότι είναι πλέον γνωστά και κατά τη γνώμη μου δεν θα τα αποσύρει. Απαιτεί με ελληνική υπογραφή να μοιράσει το Αιγαίο και να θέσει όλη την Κύπρο υπό τη σφαίρα επιρροής της παραβατικής Τουρκίας.

Οι Τούρκοι έχουν αποθρασυνθεί για δύο βασικούς λόγους:

  • Επιβεβαιώθηκε πλέον και επίσημα, από το βιβλίο του Τζον Μπόλτον, του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ακουμπά στην πλάτη του προέδρου της Αμερικής, παρά το γεγονός ότι σημαντικοί Αμερικανοί διπλωμάτες διαφωνούν με αυτή την απαράδεκτη στάση του Ντόναλντ Τραμπ: Να πράττει, δηλαδή, ότι απαιτεί ο Τούρκος Πρόεδρος.
  • Ο δεύτερος λόγος της τουρκικής αποθράσυνσης είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που κατάντησε μία άβουλη γραφειοκρατική λέσχη.

Έχει μεγάλη σημασία αυτό που δήλωσε στους ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίζουν κυρώσεις για τη Ρωσία, και εν πάση περιπτώσει δεν θα το κρίνω αν είναι ορθό ή λάθος. Όμως, ενώ τιμωρούν τη Μόσχα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν αποφασίζουν την ίδια στιγμή να τιμωρήσουν την Τουρκία, η οποία κατέχει το 40% του εδάφους κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κύπρου.

Επίσης, δεν την τιμωρούν για τις άνευ προηγουμένου προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας. Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο ένα κράτος-μέλος της Ένωσης. Και όμως: Οι Ευρωπαίοι, αντί να απορρίψουν τους εκβιασμούς της Τουρκίας, της προσφέρουν περισσότερα χρήματα και επενδύσεις. Έχουν μετατρέψει την Ευρώπη σε μία άβουλη και αδύνατη ήπειρο, την οποία η Αμερική, η Ρωσία και η Κίνα χρησιμοποιούν ασύστολα και τη χαστουκίζουν. Δεν έχει καμία υπόληψη στο διεθνές πολιτικό σκηνικό.

Γιατί, λοιπόν, να μην αποθρασυνθεί η Τουρκία. Έχει καταστεί με την ανοχή τους, ίσως και με τη βοήθειά τους, παγκόσμιος ταραξίας, διότι καμία άλλη χώρα δεν επιδεικνύει τη συμπεριφορά της.

  • Υπάρχει και ένας τρίτος λόγος και αυτός είναι η Ρωσία. Προμηθεύει την Τουρκία με σύγχρονα οπλικά συστήματα και υπογράφει μαζί της συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, για τη Συρία, τη Λιβύη και πιθανότατα και την ανατολική Μεσόγειο. Διότι η αναταραχή που προκαλεί η κατοχική δύναμη στο ΝΑΤΟ, συμφέρει μόνο στη Μόσχα. Αποδυναμώνει τη Συμμαχία στον υπερθετικό βαθμό.

Έχει, λοιπόν, ουσιαστικά μαζί της την Αμερική, τους άβουλους Ευρωπαίους, και τη Μόσχα. Τους έχει στο πλευρό της, υπό την έννοια ότι της επιτρέπουν να συνεχίζει να κάνει τον νταή στην ευρύτερη γειτονιά της Μεσογείου.

Ο Τσαβούσογλου και ο κάθε Τσαβούσογλου παίζει ένα παιγνίδι αυτή τη στιγμή. Δεν εννοεί τίποτα απ’ όσα λέει.

Δείχνει καλός και διαλλακτικός στους ξένους, που συμβουλεύουν την Τουρκία να κατεβάσει τους τόνους, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει κανένας τουρκικός σχεδιασμός σε ότι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο.

Την ίδια στιγμή στέλνει το μήνυμα στην Αθήνα και τη Λευκωσία, ότι ελάτε να τα βρούμε με ειρηνικό τρόπο. Και όταν λέει να τα βρούμε με ειρηνικό τρόπο, εννοεί να αρπάξει χωρίς πόλεμο και με τις ελληνικές υπογραφές ότι απαιτεί στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Το μήνυμα της Τουρκίας μέσω του Τσαβούσογλου, δεν χωρά άλλη ανάλυση: Λέει «δώστε μας (με καλό τρόπο) ότι ζητάμε για να μην σας επιτεθούμε»…

Ποιά ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αποδεχθεί αυτό τον εκβιασμό;

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Μία είδηση στην οποία δεν δόθηκε μεγάλη σημασία στην Ελλάδα, είναι πολύ σημαντική. Ο Τσαβούσογλου έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση του Ισραήλ και είπε ότι αν ακυρώσει τις συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία η Τουρκία είναι διατεθειμένη να τα βρει με την Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ απάντησε ήδη αρνητικά.

“Σεβόμαστε», αναφέρει η ανακοίνωση, «τα δικαιώματα της Κύπρου στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της. Είναι πλήρης η δέσμευση μας στη συμφωνία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που υπεγράφη με την Κυπριακή Δημοκρατία το 2010». Ας κρατήσουμε αυτή τη δήλωση…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά: Το μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και ο αρχηγός της τουρκικής μαφίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: