Τι και ποιόν φοβάται ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης: Η ιστορία ενός παράδρομου

Κάτοικοι του Λουτρόπυργου στη δυτική Αττική διαμαρτύρονται για τη μετατροπή του οικισμού σε… εθνική οδό. Φωτογραφία Hellas Journal




Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΖΑΓΟΡΙΑΝΙΤΗ*

Επί τουλάχιστον 9 χρόνια ένας από τους πιο ήσυχους οικισμούς της Αττικής, ο Λουτρόπυργος, έχει μετατραπεί σε… εθνική οδό.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται ως δίαυλος διέλευσης από όσους δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Ολυμπία Οδό για να αποφύγουν τα διόδια, αλλά ούτε και την παραθαλάσσια παλιά εθνική γιατί έχει στροφές και κινούνται με μικρές ταχύτητες.

Όλοι αυτοί χρησιμοποιούν τον παράδρομο που έχει κατασκευαστεί κάτω από την Ολυμπία Οδό ως οδός ασφαλείας για τον προαστιακό σιδηρόδρομο. Ένας δρόμος ευθύς, που γίνεται γρήγορος παραβιάζοντας κατάφωρα τα όρια ταχύτητας και κυρίως χωρίς διόδια.

  • Δυστυχώς, ο δρόμος αυτός δεν ολοκληρώθηκε -παράνομα και παράτυπα- ποτέ στα τελευταία 350 του μέτρα. Σταματά ξαφνικά και τα οχήματα από και προς τα Μέγαρα που κινούνται σε αυτόν εισέρχονται στον οικισμό του Λουτρόπυργου.

Ακόμη δυστυχέστερα, τα οχήματα κινούνται με ταχύτητες της τάξης των 60 ή ακόμη και 80 χιλιομέτρων ενώ το όριο είναι μόλις 30 χλμ.

  • Πολλές φορές έχουν γίνει ατυχήματα αλλά και δυστυχήματα. Στα παιδιά των κατοίκων του προαστίου ουσιαστικά έχει απαγορευθεί να βγαίνουν στο δρόμο για να κάνουν ποδήλατο ή να παίξουν μπάλα ενώ ακόμη και οι ενήλικες κάτοικοι το αποφεύγουν.

Με λίγα λόγια ένας ήσυχος οικισμός έχει μετατραπεί σε κόλαση με κυκλοφοριακό φόρτο σχεδόν σε 24ωρη βάση. Η κατάσταση φυσικά γίνεται ακόμη επαχθέστερη τα Σαββατοκύριακα, τα τριήμερα και τις αργίες.

Οι κάτοικοι της περιοχής έκαναν πολλά χρόνια υπομονή προσπαθώντας να βγάλουν άκρη με τη γραφειοκρατία.

  • Τους τελευταίους μήνες όμως η κατάσταση έφτασε πλέον στο απροχώρητο. Οι κάτοικοι οργανώθηκαν και τις τελευταίες εβδομάδες άρχισαν δυναμικές κινητοποιήσεις κλείνοντας κατά διαστήματα το δρόμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Και τώρα θα αναρωτηθεί κάποιος πως σε όλα αυτά κολλάει ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης.

Είναι πολύ απλό. Ο Λουτρόπυργος υπάγεται στο δήμο Μεγαρέων. Ενώ λοιπόν υπάρχουν όλες οι αποφάσεις για την ολοκλήρωση του παράδρομου από το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και τη γενική γραμματεία Δημοσίων Έργων, έχουν βγει οι αποφάσεις για τις απαλλοτριώσεις που χρειάζονται ώστε να κατασκευαστούν αυτά τα τελευταία 350 μέτρα και το κυριότερο υπάρχουν εγκεκριμένα κονδύλια που λιμνάζουν, ο δήμος Μεγαρέων συστηματικά και παρά τις δικές του αποφάσεις και υποσχέσεις δεν κάνει κάτι πολύ απλό: Να τροποποιήσει, όπως του έχει ζητηθεί από τις 9-12-2011, το υπό έγκριση (από τότε) κτηματογραφικό διάγραμμα εφαρμογής για το τμήμα του παράδρομου που υπολείπεται.

Για το σκοπό αυτό απαιτείται μια μελέτη με σχετικά μικρό κόστος. Μπορούν να την κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου ή να την αναθέσουν σε εξωτερικούς συνεργάτες. Και εφόσον οι ενέργειές του ολοκληρωθούν το κράτος θα προχωρήσει στην εκτέλεση των απαλλοτριώσεων και στην κατασκευή του έργου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ από τις 4 Φεβρουαρίου του 2013 υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου -στο οποίο ο σημερινός δήμαρχος συμμετείχε ως σύμβουλος- για την ολοκλήρωση των μελετών και όλων των ενεργειών που απαιτούνται από το δήμο, έως σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό.

  • Από το 2014 ο κ. Σταμούλης είναι πλέον ο δήμαρχος Μεγαρέων. Εδώ και 6 χρόνια, λοιπόν, όσες φορές έχει ενοχληθεί υπόσχεται ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό ενώ συνήθως το αγαπημένο του αφήγημα είναι ότι «φταίει το υπουργείο που δεν προχωρά το έργο».

Πριν λίγες ημέρες ομάδα κατοίκων του Λουτρόπυργου τον επισκέφθηκε στο γραφείο του και του έθεσε στη διάθεσή του όλα τα επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν την ευθύνη του δήμου του, αναλογικά και του ίδιου προσωπικά, στην μη ολοκλήρωση του έργου.

Του υποσχέθηκαν όμως και κάτι: «Ότι θα βαρεθεί» να τους βλέπει μπροστά του. Ότι θα πηγαίνουν κάθε εβδομάδα στο γραφείο του, ότι θα διοργανώσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο και ότι θα καταγγείλουν σε κάθε κατεύθυνση τις ευθύνες του δήμου για την χαώδη κατάσταση που επικρατεί και η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να κοστίσει θανάσιμους τραυματισμούς πεζών, κυρίως παιδιών. Εάν μάλιστα συμβεί κάτι τέτοιο θα αναζητηθούν και ευθύνες.

Στιγμιότυπα από τη διαμαρτυρία των κατοίκων του Λουτρόπυργου στις 5 Ιουνίου, όπως τις μετέδωσε μέσω fb το Μεγαρα tv

Η «υπόσχεση» αυτή μοιάζει να κινητοποίησε τον δήμαρχο που όμως και πάλι προσπαθεί και μεταθέσει την ευθύνη κάπου αλλού.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα επιστολής απέστειλε στις 24 Μαΐου και ενώ είχαν ήδη ξεκινήσει οι κινητοποιήσεις των κατοίκων του Λουτρόπυργου, προς τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή, με κοινοποίηση στον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, στον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλο (σημειωτέον κάτοικο του Λουτρόπυργου), στους Βουλευτές της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής και στον Πρόεδρο της Κοινότητας Νέας Περάμου Γιάννη Σεβαστή, όπως την καταγράφει το megaratv:

«Κύριε Υπουργέ, σας γνωρίζουμε ότι ο παράδρομος της Ολυμπίας Οδού διακόπτεται από το ύψος της περιοχής του Λουτρόπυργου του Δήμου Μεγαρέων μέχρι τα διόδια της Ελευσίνας.

Αυτό έχει ως συνέπεια, αυτοί που χρησιμοποιούν τον παράδρομο της Εθνικής Οδού και είναι πάρα πολλοί, να διέρχονται μέσα από την κατοικημένη περιοχή του Λουτρόπυργου, κατά κανόνα με μεγάλη ταχύτητα και δεδομένου ότι το οδικό δίκτυο κάθε άλλο παρά είναι κατάλληλο να δεχτεί τόσο μεγάλη κυκλοφορία, πολύ συχνά λαμβάνουν χώρα τροχαία ατυχήματα , η δε ζωή των κατοίκων βρίσκεται διαρκώς σε κίνδυνο.

Οι κάτοικοι της περιοχής όλα αυτά τα χρόνια κάνουν μεγάλη υπομονή, αλλά τώρα και επειδή βλέπουν την αδιαφορία της Πολιτείας, να συνεχίζεται και η ζωή τόσο η δική τους, όσο και των παιδιών τους, να βρίσκεται διαρκώς σε κίνδυνο, έχουν ξεπεράσει τα όρια της υπομονής και της καρτερικότητάς τους και βρίσκονται σε αγανάκτηση και απελπισία.

Κύριε Υπουργέ, παρακαλούμε κατόπιν των παραπάνω, όπως ασχοληθείτε σοβαρά με αυτό το πολύ κρίσιμο για την ποιότητα ζωής και κυρίως για την φυσική ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής του Λουτρόπυργου και δώσετε τις κατάλληλες οδηγίες και εντολές προς τους αρμόδιους, ώστε να λύσουν επιτέλους αυτό το θέμα, που ταλαιπωρεί για πολλά χρόνια την περιοχή και τους κατοίκους αυτής και να συνεχιστεί ο παράδρομος της Εθνικής μέχρι τα διόδια της Ελευσίνας.

Με την βεβαιότητα, ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο δίκαιο και εύλογο αίτημά μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.»

Από την επιστολή είναι προφανές ότι ο κ. Σταμούλης ακόμη και σήμερα, εννέα χρόνια μετά προσπαθεί να αποφύγει, άγνωστο για ποιο λόγο, να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μελέτες και αλλαγές στο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής».

Το θετικό είναι ότι προφανώς «φοβούμενος» τις υποσχέσεις των κατοίκων του Λουτρόπυργου ότι αυτή τη φορά δεν πρόκειται να ησυχάσουν αν δεν πραγματοποιηθεί το έργο των 350 μέτρων αποφάσισε να κινηθεί για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια και υποσχέθηκε μάλιστα ότι τις προσεχείς ημέρες θα επισκεφθεί ο ίδιος το αρμόδιο υπουργείο για να ξεκαθαρίσει το θέμα.

* κατοίκου του οικισμού Λουτρόπυργος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Τι θέλει να μας πει ο πρέσβης των ΗΠΑ με το μήνυμα στο Twitter για τον ανεφοδιασμό ελληνικού F-16 από KC-135 της USAF (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: