Τι γράφει για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Ελλάδα η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Πως “πήγαμε” το 2019…

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Αριστερά η εκπρόσωπος Μόργκαν Ορτάγκους. State Department Photo by Ron Przysucha




Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες σε όλο τον κόσμο, για το έτος 2019, και σε ότι αφορά την Ελλάδα, επαναλαμβάνει ότι η ανεξιθρησκία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη με “επικρατούσα θρησκεία», όπως αναφέρει, την Ορθοδοξία.

Περιγράφει τη θρησκευτική δημογραφία και ζητήματα ελευθερίας θρησκευτικής έκφρασης των επιμέρους θρησκευτικών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης.

Μεταξύ των άλλων στην έκθεση τονίζονται τα παρακάτω:

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία λαμβάνει σημαντική οικονομική υποστήριξη ετησίως από το κράτος (200 εκ. ευρώ περίπου), ενώ μαζί με την Μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, τις Εβραϊκές κοινότητες και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία συνέχισαν να λαμβάνουν και άλλα κρατικά προνόμια που δεν είναι διαθέσιμα σε άλλες θρησκευτικές κοινότητες.

Η Βουλή ενέκρινε οκτώ εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Ελλάδας και η κυβέρνηση συνέχισε να χρηματοδοτεί εκπαιδευτικά προγράμματα για το Ολοκαύτωμα.

Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση υιοθέτησε τον ορισμό του αντισημιτισμού σύμφωνα με τη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) και τον Νοέμβριο, η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα που υιοθέτησε τον λειτουργικό ορισμό της συμμαχίας για την άρνηση και παραποίηση του Ολοκαυτώματος.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση αποποινικοποίησε την κακοήθη βλασφημία και την καθύβριση θρησκευμάτων ενώ αποσύρθηκε η επιλογή του θρησκευτικού όρκου στα δικαστήρια. Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με σύσταση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για να σταματήσει να αναφέρει τη θρησκεία και την εθνικότητα στα σχολικά αρχεία.

Το ΣτΕ έκρινε ότι η συμπερίληψη της θρησκευτικής ταυτότητας στις εγγραφές μαθητών στο δευτεροβάθμιο επίπεδο ήταν αντισυνταγματική, αλλά έκρινε επίσης ότι τα προγράμματα σπουδών για τη θρησκευτική εκπαίδευση στα δημοτικά και δευτεροβάθμια σχολεία παραβίασαν το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΣΔΑ) και πρέπει να αναδιαρθρωθούν ώστε να διαφοροποιηθεί περαιτέρω ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός από άλλες θρησκείες και να αναπτυχθεί καλύτερα μια Ορθόδοξη Χριστιανική συνείδηση, σύμφωνα με την εντολή του Συντάγματος.

Ορισμένα μέλη της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης συνέχισαν να αντιτίθενται στο διορισμό μουφτή από την κυβέρνηση, επιμένοντας στην εκλογή τους από την τοπική κοινότητα. Η κυβέρνηση εξέδωσε νέες άδειες τόπων λατρείας (για Μαρτυρες του Ιεχωβά, μουσουλμανικές ομάδες, Πεντηκοστιανούς, Δωδεκαθεϊστές και άλλους) αλλά ανακάλεσε πέντε άλλες για τυπικούς λόγους.

Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε στην Αθήνα τον Ιούνιο την κατασκευή τζαμιού με κρατικούς πόρους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, οι χρονοβόρες απαιτήσεις για την πρόσληψη νέου προσωπικού εμπόδισαν το τζαμί να ανοίξει μέχρι το τέλος του έτους.

Τον Μάρτιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε διάταγμα για τον καθορισμό της θέσης και της χρήσης του χώρου για τη δημιουργία ενός δημοτικού κρεματόριου στον Ελαιώνα. Στις 30 Σεπτεμβρίου, άρχισε να λειτουργεί το πρώτο κρεματόριο της χώρας, που βρίσκεται στη Ριτσώνα. Οι προσπάθειες ορισμένων τοπικών φορέων για τη δημιουργία δημοτικών αποτεφρωτηρίων συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η έκθεση αναφέρεται και φέτος σε επαφές του Αμερικανού Πρέσβη και Αμερικανών αξιωματούχων με έλληνες αξιωματούχους (Υπουργείου Παιδείας και ΥΠΕΞ), τοπικούς παράγοντες και θρησκευτικούς ηγέτες όπου συζήτησαν τη δυνατότητα μειονοτικών θρησκευτικών κοινοτήτων να ιδρύσουν χώρους λατρείας και κυβερνητικές πρωτοβουλίες που επηρεάζουν τόσο τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη όσο και τους μουσουλμάνους μετανάστες, ενώ εξέφρασαν ανησυχία για αντισημιτικές και αντι-μουσουλμανικές πράξεις και για επιθέσεις σε ορθόδοξες εκκλησίες.

Στις 28 Φεβρουαρίου και την 1η Μαρτίου, το Υπουργείο Εξωτερικών διοργάνωσε ένα διεθνές συνέδριο για τη θρησκευτική και εκκλησιαστική διπλωματία τον 21ο αιώνα που συγκέντρωσε θρησκευτικούς ηγέτες διαφόρων θρησκειών, καθώς και ακαδημαϊκούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σε μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αντιλήψεις περί διακρίσεων στις χώρες μέλη της ΕΕ, το 50% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα πίστευαν ότι οι διακρίσεις λόγω θρησκείας ή πεποιθήσεων ήταν ευρέως διαδεδομένες, ενώ σε άλλη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, σχετικά με τις αντιλήψεις για τον αντισημιτισμό, το 68% των Ελλήνων πίστευαν ότι ο αντισημιτισμός δεν ήταν πρόβλημα στην Ελλάδα.

Ωστόσο συνεχίζουν να κυκλοφορούν ακόμη και στα ΜΜΕ θεωρίες συνομωσίας, άμεσα και έμμεσα συνδεδεμένες με Εβραίους. Στην έρευνα Pew Research Global Attitude Survey που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο, το 57% των ερωτηθέντων στη χώρα εξέφρασαν δυσμενείς απόψεις για τους Μουσουλμάνους, ενώ το 38% εξέφρασαν δυσμενείς απόψεις για τους Εβραίους.

Συνεχίστηκαν οι αναφορές σε περιστατικά βανδαλισμών σε τόπους θρησκευτικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων μνημείων για το Ολοκαύτωμα, ενός μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αλεξανδρούπολη και ελληνικών ορθόδοξων Εκκλησιών.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: