Τέσσερα ελληνικών συμφερόντων τάνκερ στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ για συναλλαγές με Βενεζουέλα

File Photo: Τάνκερ στα ανοιχτά της Καλιφόρνιας. EPA/ETIENNE LAURENT




Τέσσερα ελληνικών συμφερόντων τάνκερ -με σημαίες Παναμά, Νήσων Μάρσαλ, Μάλτας και Μπαχάμες-  μπήκαν στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ για συναλλαγές με τη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Lloyd’s List τα σκάφη που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ είναι το Athens Voyager, (με χρονιά ναυπήγησης το 2007) το τάνκερ Χίος 1 (ηλικίας τριών ετών) και δύο μεγάλα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου το Seahero  (2006) και το Voyager I (2003).

Το Lloyd’s σημειώνει  ότι οι εταιρίες που βρίσκονται στο τιμόνι των πλοίων περιλαμβάνουν ονόματα που ανήκουν στα κορυφαία της ναυτιλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Lloyd’s List Intelligence και άλλων βάσεων δεδομένων, τα τάνκερ ελέγχονται αντιστοίχως από τις εταιρίες

  • Chemnav Shipmanagement,
  • Dynacom Tankers,
  • Thenamaris  και
  • NGM Energy.

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων περιουσιακών Στοιχείων του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών (Treasury Department’s Office of Foreign Assets Control (Ofac) δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τον τρόπο και το χρόνο που τα τέσσερα σκάφη κρίθηκε ότι παραβιάζουν τις επιβληθείσες κυρώσεις στη  Βενεζουέλα.

Σημειώνεται ότι, πρόσφατα, η κυβέρνηση Τραμπ έχει εκδώσει νέες οδηγίες προς τη ναυτιλιακή βιομηχανία με σκοπό την αυστηροποίηση  των μέτρων κατά των πρακτικών παράκαμψης της ανίχνευσης στην κίνηση των σκαφών.

Ωστόσο όπως σημειώνει το Lloyds οι οδηγίες αυτές αφορούν κυρίως το εμπόριο με Ιράν, Βόρειο Κορέα και Συρία.

Σε σχετική ανακοίνωση πάντως του State Department αναφέρεται: «Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν  ότι η εκμετάλλευση των πετρελαϊκών περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας προς το συμφέρον του μη αναγνωρισμένου καθεστώτος του προέδρου Νίκολας Μαδούρο είναι ανεπίτρεπτη και όσοι διευκολύνουν τέτοια δραστηριότητα κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβασή τους στο αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Το Lloyd’s σημειώνει ότι νομικοί έχουν προειδοποιήσει τις εταιρίες τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα πρέπει να αναμένουν αυστηρότερη στάση από την Ofac καθώς η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει τις νέες πολιτικές κυρώσεων.

Με πληροφορίες από Lloyd’s List, TradeWinds

Ο κρόκος Κοζάνης ετοιμάζεται να κατακτήσει την Κίνα: Μετά από τέσσερα χρόνια, ξεκινά η πρώτη αποστολή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: