Τελικά ένας κορωναϊός νίκησε την παγκοσμιοποίηση: Το Έθνος-κράτος επιστρέφει στην Ευρώπη

File Photo: Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (Α) και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλ βον ντε Λάιεν. EPA,YVES HERMAN, POOL
Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ

Ένα φιλικό μου ζευγάρι που ζούσε στο Πεκίνο τα τελευταία χρόνια και ο κορονοιός τους βρήκε στη Βουδαπέστη όπου είχαν πάει για ένα συνέδριο, δεν μπορούν μήνες τώρα να επιστρέψουν στην Κίνα γιατί η κινεζική κυβέρνηση έχει κλείσει τα σύνορα.

Το ίδιο πρόβλημα έχει και ένας Αμερικανός συνάδελφος που δεν μπορεί ακόμη -λόγω των περιοριστικών μέτρων-να πάει στο Παρίσι όπου βρίσκεται η σύζυγός του.

«Μέχρι τώρα νιώθαμε σαν να ανήκουμε παντού, όχι μόνο στις χώρες των διαβατηρίων μας,αλλά σε κάθε μέρος της γης που θέλαμε να ζήσουμε ή να ταξιδέψουμε. Τώρα αισθανόμαστε σαν να μην ανήκουμε πουθενά », μου έγραψε ο Αμερικανός συνάδελφος.

Η δυνατότητα μετακίνησης -μέσα σε πολλά άλλα- έχει πληγεί στην εποχή του κορονοϊού ,καθώς λόγω της πανδημίας τα σύνορα έκλεισαν σε όλο τον κόσμο. Τώρα βέβαια ανοίγουν ξανά, σταδιακά, αλλά και αυθαίρετα και ασυντόνιστα,με τρόπους που καθορίζονται λιγότερο από τα ποσοστά μόλυνσης,αλλά περισσότερο από την πολιτική και κυρίως την οικονομία,καθώς πολλές χώρες-ανάμεσά τους και η Ελλάδα -αναζητούν εναγωνίως τους τουρίστες για να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση.

  • Για δεκαετίες, η Ευρώπη ήταν το κέντρο της πίστης σε έναν κόσμο χωρίς σύνορα. Οι υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούσαν να ζήσουν, να εργαστούν και να σπουδάσουν σε οποιαδήποτε από τις 27 χώρες μέλη. Μπορούσαν ακόμη να ταξιδέψουν στις 26 χώρες της ζώνης Σένγκεν χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

«Τώρα όμως η έκρηξη της πανδημίας έχει ενισχύσει και πάλι τους υπέρμαχους του έθνους-κράτους στην Ευρώπη. Στο εξής είναι πιθανό να είναι πιο δύσκολο να ξεκινήσει ένας Ευρωπαίος μια επιχείρηση σε άλλη χώρα μέλος ή ακόμη και ή να ερωτευτεί πέρα ​​από τα εθνικά σύνορα, και ακόμη πιο δύσκολο να γίνει κάποιος πρόσφυγας ή να ζητήσει άσυλο» όπως γράφει το αμερικανικό περιοδικό Atlantic.

Αν και αυτοί οι περιορισμοί τέθηκαν σε ισχύ κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία, υπήρxαν όμως εδώ και πολύ καιρό. Απλά ο κορονοϊός έφερε με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια μια σειρά επιθέσεων στην έννοια των ανοιχτών συνόρων που είχαν εκδηλωθεί στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.Η προσφυγική κρίση το 2015 επέβαλε πολλούς περιορισμούς στην μετανάστευση.

Στη συνέχεια ήρθε το Brexit που σηματοδότησε νέα περιοριστικά μέτρα στη μετανάστευση στη Βρετανία-μια χώρα που παραδοσιακά ήταν ανοιχτή στους μετανάστες. Και ο κορονοιός τώρα απλά ενίσχυσε την αίσθηση του περιορισμού .

Φυσικά, η πανδημία και τα επακόλουθο κλείσιμο των συνόρων, θα ορθώσει ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στα εκατομμύρια των προσφύγων που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους για να ξεφύγουν από εμφύλιους πολέμους ,συγκρούσεις ή την πείνα.

  • Το σίγουρο είναι οτι ανάλογα με το βάθος και τη διάρκειά της, η κρίση της πανδημίας και οι επιπτώσεις της θα προκαλέσουν ένα τεράστιο σοκ σε όλον τον κόσμο. Δεν χρειάζεται να είσαι αναλυτής για να κατανοήσεις ότι πολλά κράτη θα αποδυναμωθούν από αυτήν την κρίση.

Το αμερικανικό περιοδικό Globalist ότι «είναι πολύ πιθανό να γίνουμε μάρτυρες μιας μεγαλύτερης ή μικρότερης γεωπολιτικής αντιπαλότητας, αλλά με τις ασθενέστερες δυνάμεις να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.Και αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε πειρασμούς για συγκρούσεις»

Οι νεο-Οθωμανικές κατακτήσεις του Ερντογάν στη Μεσόγειο έχουν την πλήρη κάλυψη του Τραμπ;

Άλλωστε οι διεθνείς θεσμοί αποδείχθηκαν ανεπαρκείς στη διάρκεια της πανδημίας.Ο ΟΗΕ απουσίαζε εντελώς κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαμένος στο …διάστημα και στην αντιπαράθεση Ηνωμένων Πολιτειών-Κίνας.

Η Ευρωπαική Ένωση χρειάστηκε αρκετούς μήνες για να δράσει -με τα ισχυρά κράτη μέλη να δρουν εγωιστικά στην αρχή με βάση την αρχή «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Και στη συνέχεια οι Βόρειοι να επιμένουν μόνο για δάνεια και όχι για μη επιστρεπτέα βοήθεια για την αντιμετώπιση τη;ς κρίσης.

Η ΕΕ έχει διχαστεί για το πώς θα εξοφληθεί τελικά το νέο κοινό χρέος των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα βοηθήσει τις οικονομίες των κρατών μελών της να ανακάμψουν από την πανδημία.

  • Και το ερώτημα είναι: Θα συμφωνηθούν νέες πηγές άμεσων εσόδων της ΕΕ για την αποπληρωμή των χρεών ή θα κληθούν τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν περισσότερα κεφάλαια στον προϋπολογισμό;

Και όλα αυτά καθώς η συνεχιζόμενη παρακμή της Ευρώπης καταγράφεται εδώ και πολύ καιρό σε διάφορους τομείς. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν κίνδυνο κατάρρευσης και ενίσχυσης των φυγόκεντρων τάσεων στην ΕΕ αν δεν υπάρξει συντονισμένη και πραγματικά αλληλέγγυα αντιμετώπιση της κρίσης.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η αντιπαλότητα Ηνωμένων Πολιτειών-Κίνας για την ηγεμονία στην νέα παγκόσμια τάξη, η ΕΕ θα κινδυνεύσει να συνθλιβεί ανάμεσα στους δύο γίγαντες.

Η οικονομία στην ΕΕ στο σύνολό της μπορεί να αρχίσει να ανακάμπτει σιγά σιγά ,αλλά οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι θα περάσουν χρόνια για να επανέλθει στην προ κρίσης εποχή,παραμένοντας επι μακρόν σε μια περίοδο σχετικής ύφεσης.

Η κατάσταση αυτή θα ενισχύσει τις κοινωνικές διαμαρτυρίες λόγω των υψηλών επιπέδων ανεργίας που δεν δείχνουν σημάδια μείωσης. Ο εθνικισμός και ο προστατευτισμός φαίνεται ότι θα κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Και η επακόλουθη κοινωνική αναταραχή δεν αποκλείεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους ακροδεξιούς λαϊκιστές και τα αυταρχικά καθεστώτα.

Ιδιαίτερα αν η ισχυρή ευρωπαική οικονομική ελίτ μπει στον πειρασμό να αφήσει τη μεσαία τάξη να καταρρεύσει. Τότε είναι σαφές ότι οι δυνάμεις του απο-ευρωπαϊσμού θα βρουν πολύ περισσότερη εύφλεκτη ύλη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Αυτή η κρίση είναι όπως καμία άλλη: Απίστευτα ζοφερή η οικονομική προοπτική για τον πλανήτη

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required