Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά: Το μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και ο αρχηγός της τουρκικής μαφίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Το μήνυμα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, ήταν από κάθε άποψη συγκλονιστικό. Την ίδια στιγμή φανέρωσε αυτό που αρκετοί αναμένουν: ότι η Τουρκία σχεδιάζει τη σύγκρουση και δεν πτοείται από καμία παρέμβαση -αν και πολύ αμφιβάλλω για το είδος των όποιων παρεμβάσεων.

Το μήνυμα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, όπως το εκλαμβάνω εγώ, είναι ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες για την αναμέτρηση, όποτε και αν το επιλέξει ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Όποιος πατήσει τα πόδια του στο έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι», είπε ο κ. Φλώρος.

  • Αν δεν κάνω λάθος, αυτό είναι το πιο αυστηρό και σκληρό μήνυμα και από εκείνη την προειδοποίηση του πρώην υπουργού Άμυνας, του κ. Αποστολάκη για την ισοπέδωση της βραχονησίδας, εάν ανέβουν σε αυτή οι Τούρκοι.

Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Πολιτικά, διπλωματικά και αν χρειαστεί και στρατιωτικά. Όλοι είμαστε υπέρ της ειρήνης. Ποιος τρελός, εκτός του Ερντογάν, επιδιώκει ένα πόλεμο; Ποιος θέλει νεκρούς και καταστροφές; Οι Τούρκοι βαδίζουν στο δρόμο χωρίς επιστροφή, φοβάται ένας διπλωμάτης με τον οποίο συζήτησα το θέμα των τουρκικών απειλών. Εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι του, η Ελλάδα δεν έχει πολλές επιλογές: Ή αμύνεται ή κάθεται στο τραπέζι και χάνει στο «συμβιβασμό».

Το μήνυμα, λοιπόν, του κ. Φλώρου, δεν είναι μόνο προς την Τουρκία, αλλά και προς την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Ειδικά το ΝΑΤΟ θεωρώ ότι υποθάλπτει την τουρκική επιθετικότητα. Η Τουρκία έχει απειλήσει πολεμικά πλοία δύο χωρών-μελών του, της Γαλλίας και της Ελλάδας, και η ηγεσία της Συμμαχίας …ερευνά.

Θυμίζω ότι παρόμοιο μήνυμα, όχι με τον ίδιο τρόπο διότι δεν είναι στρατιωτικός, έδωσε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, τον Ιανουάριο κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Μητσοτάκης, στο ερώτημα που του τέθηκε στο Λευκό Οίκο, ενημέρωσε ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει να απαντήσει.

Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφασίστηκε τότε να υπάρξει η περίφημη αμερικανική παρέμβαση, που προφανώς δεν είχε επιτυχία, αν όντως έγινε. Διότι εκ των γεγονότων αποδεικνύεται ότι είτε δεν υπήρξε παρέμβαση, είτε ο Ερντογάν αγνόησε τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, που ανέλαβε το ρόλο της μεταφοράς του αμερικανικού μηνύματος.

  • Οι Αμερικανοί είναι γνώστες της κατάστασης, χωρίς αμφιβολία. Ενημερώνονται καθημερινά μέσω της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, αλλά και με άλλο κανάλι που δημιουργήθηκε μετά την πρωθυπουργική επίσκεψη. Άρα γνωρίζουν τα πάντα.

Το ερώτημα δεν είναι τι κάνουν οι Αμερικανοί, αλλά πόσο αποτελεσματικοί είναι; Το άλλο ερώτημα είναι γιατί δεν είναι αποτελεσματικοί, γιατί δεν μπορούν να σταματήσουν αυτή την άνευ προηγουμένου επιθετικότητα του Ταγίπ Ερντογάν.

Νομίζω ότι την απάντηση την δίνουν οι αποκαλύψεις του Τζον Μπόλτον, που συγκλονίζουν την Αμερική. Σήμερα, η κυβέρνηση του κ. Τραμπ έκανε νέα προσπάθεια να σταματήσει την έκδοση του βιβλίου του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Φαντάζεται ο καθένας τι φοβάται ο Αμερικανός πρόεδρος. Οι αποκαλύψεις είναι συντριπτικές για τις «μπίζνες» του Πλανητάρχη με ξένους ηγέτες. Προφανώς…

Από τη στιγμή, που ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει ότι έχει την υποστήριξη του κ. Τραμπ, νοιώθει όπως τον αρχηγό της μαφίας. Ότι είναι untouchable, ότι δεν μπορεί να τον αγγίξει κανένας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι σε θέση λόγω της σχέσης του με τον κ. Τραμπ να ομιλεί και εκ μέρους του, όπως έκανε επιχείρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το θέμα της Λιβύης. Είπε ότι συμφωνήθηκε συνεργασία με τις ΗΠΑ για τη Λιβύη.

ΓΝΩΜΗ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΓΝΟΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Δεν έχουμε ακόμα επίσημη απάντηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά πληροφορηθήκαμε ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως τα παρουσιάζει ο κ. Τσαβούσογλου. Την ίδια στιγμή, έχουμε αυτό το παράξενο που δεν γνωρίζω αν συμβαίνει σε άλλη χώρα. Ο πρόεδρος να ακυρώνει μακροχρόνιες πολιτικές με ένα μήνυμα στο Twitter.

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ σκέφτονται διαφορετικά από τον πρόεδρο Τραμπ. Και θα σου πω ένα παράδειγμα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι εναντίον της επίθεσης στη Σύρτη και αντιλαμβάνομαι ότι δόθηκε το μήνυμα και στον πρόεδρο της Αιγύπτου, αλ Σίσι. Αλλά, φοβάμαι ότι ο κ. Τραμπ θα αποφασίσει αφού συμβουλευθεί τον Ερντογάν. Είναι τραγικό, το γνωρίζω. Αλλά αυτό είναι το συμπέρασμα όσων διάβασαν τις σελίδες του βιβλίου που διέρρευσαν.

  • Δεν γνωρίζω αν σημαίνει κάτι, ή αν αποτελεί μήνυμα στην Τουρκία. Έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του, τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις 21 Ιουλίου.

Εάν δεν αναβληθεί, θα είναι μία ενδιαφέρουσα επίσκεψη απ’ όλες τις απόψεις…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Τραμπ στην υπηρεσία του Σουλτάνου: Παρέδωσε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στον Ερντογάν!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: