Τα ελληνικά νησιά αντιμέτωπα με οικονομική καταστροφή αν δεν έρθουν οι τουρίστες μας, λένε οι Βρετανοί

File Photo: Τα ελληνικά νησιά κι οι παραλίες περιμένουν. Στη φωτογραφία, η παραλία της Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Ξενοδοχεία και επιχειρήσεις στην Κέρκυρα, την Κρήτη και άλλα ηλιόλουστα ελληνικά νησιά λαχταρούν την επιστροφή των βρετανών τουριστών, καθώς ανησυχούν ότι ενδέχεται να χρεοκοπήσουν χωρίς αυτούς,  γράφει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, σε κείμενο της Anthee Carassava.

“Πρόκειται για μεγάλο πλήγμα για μας”, δήλωσε ο Μπάμπης Βούλγαρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας. “Αν δεν ανοίξει η αγορά και δεν αρχίσουν να έρχονται οι Βρετανοί, τότε ολόκληρες παραθεριστικές περιοχές, όπως ο Κάβος, θα αντιμετωπίσουν καταστροφή”.

Πλάι στους Γερμανούς οι βρετανοί ταξιδιώτες αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα ξένων επισκεπτών της Ελλάδας, συμβάλλοντας στην “αδύναμη” ελληνική οικονομία με 2,5 δισ. ευρώ. Στην Κέρκυρα μόνο, την οποία επισκέπτονται κάθε χρόνο 500.000 κυρίως νέοι Βρετανοί, οι κρατήσεις δεν είναι καλές. “Δεν έχουμε τίποτα ως τώρα”, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Νίκος Κουρτέσης. “Ακόμα και για τον Αύγουστο, που οι επιχειρήσεις αναμένεται να ανακάμψουν, τα ξενοδοχεία της περιοχής έχουν κρατήσεις γύρω στο 15-20%. Αν δεν μπορέσουν να φτάσουν πληρότητα 50%, τότε θα είναι αδύνατο αυτά τα θέρετρα των 2000 και 3000 κλινών να ανοίξουν.”

Στη Ζάκυνθο οι τουριστικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι λιγότερα από 100 από τα 400 ξενοδοχεία θα ανοίξουν λόγω της έλλειψης βρετανών τουριστών. Και στην Κρήτη, ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες παλεύουν τώρα για να κερδίσουν τη βρετανική αγορά. “Ο αγώνας έχει ξεκινήσει, για να φέρουμε πίσω τους Βρετανούς τον Αύγουστο”, λέει ο Κωνσταντίνος Αναστασάκης, τοπικός αξιωματούχος στον χώρο του τουρισμού. “Αν δεν αλλάξει κάτι, τότε πολλά μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία δε θα ανοίξουν καθόλου και αυτό θα έχει τεράστια επίδραση στην περιοχή.” Εννιά στις δέκα οικογένειες στην ευρύτερη περιοχή της Χερσονήσου στην Κρήτη στηρίζονται στον τουρισμό. Πολλά θέρετρα στην Κρήτη είχαν ήδη πληγεί από τη χρεοκοπία της Thomas Cook.

Η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει προσωρινή υποστήριξη στα ξενοδοχεία, για να ανοίξουν ξανά, δίνοντας επιδοτήσεις για ασφαλιστικές εισφορές για το προσωπικό και παγώνοντας προσωρινά την αποπληρωμή των δανείων τους. Αλλά η ανησυχία για το καλοκαίρι παραμένει, καθώς κράτη-μέλη της ΕΕ αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να διατηρήσουν περιορισμούς για βρετανούς παραθεριστές παρά τις κινήσεις για άρση των συνοριακών ελέγχων των 27 από τα τέλη Ιουνίου.

Ως τώρα η Ελλάδα παρουσίασε μια σπάνια ιστορία επιτυχίας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έχοντας σημειώσει μόνο 3060 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 183 θανάτους. Αλλά καθώς η χώρα οδεύει προς το άνοιγμα στον διεθνή τουρισμό, μια ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων έχει προκαλέσει ανησυχίες. Έκθεση του ΕΟΔΥ έδειξε 36% αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ 24 Μαΐου και 2 Ιουνίου, σχεδόν διπλάσια από αυτή που είχε καταγράψει η χώρα από την αρχή της πανδημίας. Επιπλέον, τα κρούσματα έκτοτε έχουν αυξηθεί.

Μόνο τη Δευτέρα καταγράφηκαν 52 περιπτώσεις, ο υψηλότερο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων από τις 23 Απριλίου – αύξηση που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στους ίδιους τους Έλληνες, μερικοί εκ των οποίων δεν τηρούν πλέον τους κανόνες μετά από δύο μήνες καραντίνας. Μια τέτοια περίπτωση είναι το κλείσιμο δημοφιλούς μπαρ σε παραλία της Μυκόνου και η επιβολή προστίμου 20.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του, ο οποίος επέτρεψε τον συνωστισμό εκατοντάδων επισκεπτών χωρίς τήρηση κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Αξιωματούχοι έχουν έκτοτε δεσμευτεί να εντείνουν τους ελέγχους και τα δειγματοληπτικά τεστ, αλλά έχουν αποκλείσει την επιβολή καραντίνας σε εθνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.

Ο Ιωάννης Σέγκος, δήμαρχος Χερσονήσου Κρήτης, τονίζει ότι “τα πρωτόκολλα πρέπει να τηρούνται από όλους, διότι είναι χειρότερο από το να μην έχεις τουρίστες να ανοίξεις και να αναγκαστείς να κλείσεις και να τους αποκλείσεις επειδή κάποιος άλλος ήταν ανεύθυνος. Αν συμβεί αυτό, τότε η τουριστική φήμη της Ελλάδας τελείωσε.”

ΠΗΓΗ: Greek islands face economic ‘wipeout’ unless British tourists can visit this summer

«Πράσινο φως» από το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 748 εκατ. στην Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: