Τα δανεικά C-17 των Τούρκων, ο «δρόμος» προς τη Λιβύη και το καρτέρι των «γερακιών» μας με τα F-16

Ελληνικά αεροσκάφη επιτηρούσαν το FIR Αθηνών καθ’ όλη τη διάρκεια του νέου Τουρκικού αεροπορικού Show στη Λιβύη. Πηγή εικόνας: Hellasjournal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Τα ερμητικά κλειστά μάτια της Ευρώπης στις παρανομίες της Τουρκίας
Το «ΣΠΕΤΣΑΙ» κράτησε ψηλά την Ευρωπαϊκή σημαία
Νέο αεροπορικό show ετοιμάζει η Άγκυρα στη Λιβύη

Καρτέρι είχαν στήσει τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας με F-16 Block 52 plus στο όριο του FIR Αθηνών, νότια της Κρήτης, με τους αεροπόρους να περιμένουν μια λάθος κίνηση των Τούρκων που θέλησαν ξανά να κάνουν επίδειξη ισχύος στη Λιβύη, μ’ έναν αεροπορικό σχηματισμό ο οποίος σε τακτικό επίπεδο δεν έχει καμία απολύτως αξία.

Με γνώμονα την προηγούμενη φορά που η Άγκυρα απογείωσε ιπτάμενα τάνκερ, C-130, F-16 κι έκανε επίδειξη ισχύος στη Λιβύη, αλλά στην επιστροφή προκάλεσε την Αθήνα, με χαμηλές υπερπτήσεις σε Ρόδο, Καστελόριζο, Χίο, Σάμο, Λέσβο κι άλλα μικρότερα νησιά, η Πολεμική Αεροπορία ήταν σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, όπως και πριν από σχεδόν δυο μήνες.

Πίσω από τα F-16, νοτιοανατολικά της Κρήτης, τα μάτια της Πολεμικής Αεροπορίας, το αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποιήσεως Erieye EMB-145H AEW&C, έδινε όλη την εικόνα που επικρατούσε στα ανοιχτά της Λιβύης, με το Τουρκικό αεροπορικό κομβόι.

  • Επιχείρηση Μεσόγειος- Λίμνη της Τουρκίας και στον αέρα..

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το ίδιο σκηνικό θα επιχειρήσει και πάλι τις επόμενες ώρες να το επαναλάβει η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να δείξει κυρίως προς την Ευρώπη (μετά το χειροπιαστό παράδειγμα του φιάσκο της «IRINI» με το εμπορικό και τις τουρκικές φρεγάτες) ότι εκτός της θαλάσσιας οδού, διατηρεί τους αεροδιαδρόμους προς τη Λιβύη ανοιχτούς χωρίς κανείς να την ενοχλεί και εκεί.

  • Η επόμενη μέρα του Ευρωπαϊκού φιάσκου, που άφησε μόνη την Ελλάδα και το «ΣΠΕΤΣΑΙ» να κρατήσει ψηλά την Ευρωπαϊκή σημαία στην Αν. Μεσόγειο, απέναντι σε συνολικά επτά Τουρκικές φρεγάτες που άνοιγαν την θαλάσσια οδό στο ύποπτο εμπορικό πλοίο, βρήκε τον εναέριο χώρο της Λιβύης με επιπλέον Τουρκική παρουσία. 

Πάντως, σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούσαν διαρκώς τις Τουρκικές κινήσεις, ένα ερωτηματικό πλανάται, αν τα δηλωμένα C-130 της Τουρκίας- που ήταν διακριτά και σε διαδικτυακές εφαρμογές που παρακολουθούν πτήσεις σε όλο τον κόσμο- ήταν τελικά όντως αυτού του τύπου το μεταγωγικό της γείτονος.

Πληροφορίες που ελέγχονται κάνουν λόγο για C-17 σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης από το Κατάρ, τα οποία ίσως «βαφτίστηκαν» C-130 από την Τουρκία.

Χάρτης με τα αεροσκάφη της Τουρκίας κατά την επιστροφή τους από τη Λιβύη. Πηγή Flightradar24

Επιτελείς έλεγαν ότι υπήρξαν ενδείξεις αυτό να έχει συμβεί κι όχι μόνο μια φορά. Πάντως τα Ελληνικά μαχητικά πετούσαν μεν στο όριο του FIR Αθηνών και το ιπτάμενο ραντάρ πολύ πιο πίσω, όμως το Τουρκικό αεροπορικό κομβόι, από το Ελληνικό όριο πετούσε περίπου στα 60 ναυτικά μίλια και δεν πλησίασε πιο κοντά από τα 30 καθ’ όλη την πορεία του.

  • Η Εμφάνιση της ΕΕ κατόπιν εορτής και η ένδεια της Τουρκικής αεροπορίας

Και την ώρα που η Τουρκία έκανε ακόμη μια επίδειξη δύναμης στον αέρα,  στ’ ανοιχτά (δεκάδες μίλια μακριά) από την Μισράτα και την Τρίπολη βρέθηκαν δυο φρεγάτες της Ευρώπης, της Ιταλίας και της Γαλλίας κι ένα Καταδρομικό της Ιταλίας σε μια προσπάθεια να «εξιλεωθεί» η Ευρώπη.

Αρμόδιες πηγές ωστόσο εξηγούσαν ότι αυτές οι μονάδες επιφανείας δεν «στέφθηκαν» κάτω από την Ευρωπαϊκή Ιταλική διοίκηση της επιχείρησης «IRINI». Δηλαδή κατόπιν εορτής και σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων εν τέλει εμφανίστηκαν οι συμμαχικές Ευρωπαϊκές δυνάμεις. Για πόσο κι αν τελικά αυτές θα εμπλακούν ενεργά στην Ευρωπαϊκή επιχείρηση που αφορά την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Αξίζει όμως σ’ αυτό το σημείο να δούμε την επίδειξη δύναμης της Τουρκίας μέσω των FIR Λευκωσίας, Καΐρου και Τρίπολης, που τακτικά βρίθει από λάθη, σύμφωνα με Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας.

  • Για να γίνει αυτή η επιχείρηση όπως ακριβώς σχεδιάστηκε για δεύτερη συνεχή φορά από την Τουρκία, με τρία ιπτάμενα τάνκερ KC-135 και ένα ιπτάμενο ραντάρ Ε-7- που αποτελούν στόχους υψηλής αξίας- απαιτούνται όχι τέσσερα F-16 που πέταξαν ως προστασία αλλά υπερδιπλάσιος αριθμός μαχητικών αεροσκαφών.

Αν η Άγκυρα είχε φόβους για επίθεση από μαχητικά τύπου Mig-29 στη Λιβύη, θεωρείται βέβαιο πως ο αριθμός των F-16 θα ήταν μεγαλύτερος για την προστασία των στόχων υψηλής αξίας.

Σύμφωνα με τα Νατοϊκά πρότυπα για τη συνοδεία αυτών των αεροσκαφών είναι απαραίτητο να υπάρχουν τουλάχιστον 16 μαχητικά μόνο για την προστασία.

Στην περίπτωση που υπάρχει σενάριο αεροπορικής εμπλοκής ή αποστολής βομβαρδισμού στρατηγικών στόχων στη Λιβύη, ο αριθμός των αεροσκαφών ανεβαίνει φτάνοντας σε minimum τα 26 αεροσκάφη.

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν στην Πολεμική Αεροπορία και πάλι από αυτού του είδους την αεροπορική σχεδίαση, προκαλούν εκ νέου ερωτηματικά για το ποιοι τελικά σχεδιάζουν αλλά και για την διαθεσιμότητα στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΕΔΩ

Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση ΤΑΜΣ «ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ 2020» στον Έβρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: