Τα χαριεντίσματα για το αυτονόητο και το άγχος των αφελών «συμμάχων» για την παραμονή της Τουρκίας στο δυτικό μαντρί

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προεδρεύει του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία.




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, ΣΕΑ, το οποίο συνήλθε προχθές υπό την προεδρία του Ερντογάν, επιβεβαίωσε τη συνέχιση των επεκτατικών, επιθετικών σχεδιασμών της Άγκυρας στην περιοχή.

Η συνεδρίαση που κράτησε 3,5 ώρες, εξέτασε τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή και αξιολογήθηκαν οι τουρκικές ενέργειες/ κινήσεις στα πλαίσια της καθορισμένης πολιτικής της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι το ΣΕΑ, που είναι όργανο διαμόρφωσης και προώθησης πολιτικής εθνικής ασφαλείας, κινείται στη βάση ενός απόρρητου εγχειριδίου/ εγγράφου του γνωστού «Κόκκινου Βιβλίου». Η στρατηγική είναι δεδομένη και εφαρμόζεται στην πράξη ενώ το ΣΕΑ αξιολογεί και καθορίζει τα επόμενα βήματα.

  • Όπως συναφώς επισημαίνεται και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, στη συνεδρίαση ( του ΣΕΑ) «έγινε αξιολόγηση της στάσης κάποιων παικτών που συνασπίζονται έχοντας κοινό παρονομαστή την αντιπαλότητά απέναντι στις δίκαιες και νόμιμες ενέργειες της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο και αναφέρθηκε ότι θα συνεχιστεί η προάσπιση, χωρίς καμιά υποχώρηση, των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας στην ξηρά, τη θάλασσα και στον αέρα».

Η τουρκική ηγεσία έκρινε αναγκαίο να απαντήσει στις συνεργασίες που λειτουργούν στην περιοχή, με πρωτοβουλία της Λευκωσίας, αλλά και στα μηνύματα που στέλνονται από διάφορες πλευρές προς την κατοχική δύναμη. Έκρινεπεραιτέρω αναγκαίο να υπογραμμίσει πως οι παράνομες και παράλογες ενέργειες της Άγκυρας θα συνεχισθούν.

Οι τουρκικοί σχεδιασμοί, που εφαρμόζονται ανενόχλητα, αφορούν, τη συνέχιση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ ( αυτή τη στιγμή το «Γιαβούζ» βρίσκεται στο θαλασσοτεμάχιο 6).

Αφορούν και τους σχεδιασμούς που έχουν εξαγγελθεί για σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος.

Ο χάρτης, το οποίο δημοσιοποίησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, δια του υψηλόβαθμου διπλωμάτη, Τσαγατάι Ερτζίγες( μέσω Twitter), καθορίζει ετσιθελικά τα θαλάσσια σύνορα της κατοχικής δύναμης. Πρόκειται για το χάρτη, που υπέβαλε η Άγκυρα στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020 και είναι σαφές πως δημιουργεί ένα ασφυκτικό κλοιό σε Ελλάδα και Κύπρο, από τις οποίες αρπάζει δικές τους περιοχές.

  • Οι σχεδιασμοί αφορούν την τουρκική εμπλοκή στη Συρία και τη Λιβύη.

Η Άγκυρα παραδέχεται την εμπλοκή στη Λιβύη καθώς αυτό είναι πρόδηλο. Άλλωστε, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, σήμερα μεταβαίνει στην Τουρκία ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιεζ Αλ Σαρατζ για επαφές με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Χωρίς την στήριξη της Τουρκίας το καθεστώς της Τρίπολης δεν θα άντεχε τις επιθέσεις των αντιπάλων του.

Είναι προφανές πως στο τραπέζι θα βρεθούν και οι γεωτρήσεις που θέλει να διενεργήσει η Άγκυρα στην περιοχή της Κρήτης. Είναι γνωστό πως η τουρκική εταιρία πετρελαίων ΤΡΑΟ υπέβαλε αίτηση στη Λιβύη για να διενεργήσει εκ μέρους της σεισμικές έρευνες. Κι αυτό θα γίνει καθώς η Τρίπολη είναι πλήρως εξαρτημένη από την Τουρκία.

Η κατοχική Τουρκία συνεχίζει ανενόχλητη. Κάποιοι διεθνείς παίκτες επαναλαμβάνουν τα αυτονόητα, αλλά στο διά ταύτα αποφεύγουν να πουν τι πρέπει να γίνει σε σχέση με την τουρκική επιθετικότητα.

Για παράδειγμα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Φράνσις Φάνον, δήλωσε ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα (διαδικτυακή συζήτηση, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Θέμα της συζήτησης: «OEastMed, η τριμερής συνεργασία (Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) και ο ρόλος της στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική συνεργασία την εποχή του COVID-19 και εφεξής»).

  • Είπε ακόμη πως «δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις». Η Τουρκία, κατέληξε, «είναι σημαντική χώρα και θέλουμε να παραμείνει σε προσανατολισμό προς τη Δύση».

Δηλαδή, από όλα αυτά η Τουρκία θα κρατήσει το τελευταίο. Ότι είναι σημαντική για τη Δύση. Αλλά και το γεγονός ότι τσουβαλιάζονται όλοι μαζί. Και αυτοί που προκαλούν και εκείνοι που δέχονται επιθέσεις.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Τον σκότωσαν για ένα πακέτο τσιγάρα: Εάν γινόταν σε άλλη χώρα, η Ουάσινγκτον θα αξίωνε κυρώσεις!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: