Ο Τραμπ κατεβάζει το στρατό στους δρόμους: Ανακοίνωσε την ανάπτυξη «χιλιάδων βαριά οπλισμένων στρατιωτών» στην Ουάσινγκτον

Έφιπποι αστυνομικοί επιτίθενται εναντίονξ διαδηλωτών έξω από τον Λευκό Οίκο. Φωτογραφία via CNN




ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απεύθύνθηκε στον αμερικανικό λαό από τον Λευκό Οίκο. Και ανακοίνωσε ότι κατεβάζει το στρατό στους δρόμους για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε ενέργειες «εσωτερικής τρομοκρατίας» τις ταραχές που καταγράφονται από την περασμένη εβδομάδα σε πολλές αμερικανικές πόλεις, στο περιθώριο των διαδηλώσεων που προκάλεσε ο θάνατος 46χρονου Αφροαμερικανού κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς.

Ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι “είμαι εδώ για να υπερασπιστώ το Έθνος”,και για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ.

Αλλά, είπε, δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιήσει τους ειρηνικούς διαδηλωτές μία θυμωμενη μαφία.

“Κινητοποιώ όλους τους διαθέσιμους ομοσπονδιακούς πόρους, πολιτικούς και στρατιωτικούς, για να σταματήσω τις ταραχές και τις λεηλασίες, για να σταματήσω την καταστροφή και την εμπρησμό, και για να προστατέψω τα δικαιώματα των νόμιμων Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων σας στο Σύνταγμα”, δήλωσε.

Θα παλαίψω να σας προστατεύσω, είπε στους Αμερικανούς πολίτες ο κ. Τραμπ και μίλησε για επαγγελματίες αναρχικούς, για την ΙΝΤΙFA και από τους κλεφτες. Κτυπήθηκαν αθώοι άνθρωποι, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ κάλεσε τους κυβερνήτες των πολιτειών να λάβουν αυτές που χαρακτήρισε απαραίτητες αποφάσεις για να ανακτήσουν την «κυριαρχία» του κράτους «στους δρόμους» των πόλεων της χώρας.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε «ντροπή» τις ταραχές της Κυριακής στην Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ διεμήνυσε ότι θα αναπτυχθούν «χιλιάδες βαριά οπλισμένοι στρατιώτες» και αστυνομικοί στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, για να σταματήσουν τις λεηλασίες και τις καταστροφές περιουσιών.

Ο κ. Τραμπ είπε ότι επίσης ότι στέλνει “χιλιάδες των χιλιάδων” βαριά οπλισμένους στρατιώτες “και αστυνομικούς για να προστατεύσουν την πρωτεύουσα του Έθνους από τη βία. Είπε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 19:00 “θα εφαρμοστεί αυστηρά” και ότι οι παραβάτες θα κρατηθούν και θα διωχθούν.

Την ίδια στιγμή δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας επιτέθηκαν εναντίον των διαδηλωτών δημουργώντας μία χαώδη κατάσταση. Οι διαδηλωτές παραμένουν στις θέσεις τους έχοντας σηκώσει ψηλά τα χέρια τους. Φωνάζουν: Μην μας πυροβολείτε…

Ενώ εκφραζόταν ο Ντόναλντ Τραμπ, έγινε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλυθούν διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο, όπου πήγαν να απαιτήσουν δικαιοσύνη για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, διαπίστωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Μετά την ομιλία του, ο κ. Τραμπ περπάτησε μέσα από το πάρκο Λαφαγιέτ και πήγε έξω από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, όπου είχαν βάλει χθες φωτιά οι διαδηλωτές.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: Ένα τάγμα της στρατιωτικής αστυνομίας που αποτελείται από περίπου 200 έως 250στρατιωτικά στελέχη βρίσκεται αυτή την ώρα στη διαδικασία ανάπτυξης στην Ουάσιγκτον, μετέδωσε το καλωδιακό δίκτυο CNN.

Οι δυνάμεις της στρατιωτικής αστυνομίας θα μπορούσαν να βρίσκονται στην αμερικανική πρωτεύουσα το βράδυ (ώρα Ουάσιγκτον), δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας αποκαλύπτει το καλωδιακό δίκτυο CNN. Όμως, είχαν ήδη εμφανιστεί έξω από το Λευκό Οίκο γύρω στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα.

Τα στρατεύματα αναμένεται να παρέχουν ασφάλεια αλλά δεν θα εκτελούν καθήκοντα επιβολής του νόμου, όπως συλήψεις και κρατήσεις διαδηλωτών, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει την κίνηση αυτή καθώς πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις διαμαρτυρίες, τις λεηλασίες και τις ταραχές που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός άοπλου Αφροαμερικανού, στη Μινεάπολη.

Τις μέρες μετά, καθώς οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, αξιωματούχοι και νομοθέτες ισχυρίστηκαν ότι εξτρεμιστικές ομάδες από τη Δεξιά και την Αριστερά χρησιμοποιούν την αναταραχή για να πυροδοτήσουν τη βία και περαιτέρω ταραχές.

Δύο αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας δήλωσαν ότι τα στρατεύματα θα προέρχονται από μια μονάδα στο Φορτ Μπράγκ στη Βόρεια Καρολίνα.

Λόγω της μοναδικής κατάστασης που βιώνει η Ουάσιγκτον, η ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων μπορεί να εγκριθεί από ομοσπονδιακούς αξιωματούχους και όχι από τις αρχές της πόλης.

Το Πεντάγωνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του CNN για σχολιασμό της πληροφορίας του.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: