File Photo: US Ambassador in Athens, Geoffry Pyatt. Photo via Yiannis Kolesidis, ANA – MPA
Μια εξαιρετικής σημασίας εξέλιξη είχαμε την ημέρα που μας πέρασε, καθώς επιβεβαιώθηκε ότι στην προσπάθεια εξαγοράς των ναυπηγείων Ελευσίνας από την ONEX, αρωγός, ή μάλλον πραγματικός επενδυτής είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, διά του επενδυτικού κυβερνητικού οργανισμού DFCgov.
Και για να αντιληφθούμε το μέγεθος της οικονομικής ισχύος, πρόκειται για ένα “πορτοφόλι”… βάθους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μπορεί να μην προορίζονται ασφαλώς όλα για την Ελλάδα, όμως με ενεργό εμπλοκή του Αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ, το Κογκρέσο “ξεκλείδωσε” τη δυνατότητα επένδυσης στην Ελλάδα επεκτείνοντας τη δικαιοδοσία…
Είναι από τις περιπτώσεις όπου η διευκρίνιση έχει μεγαλύτερη σημασία από την είδηση αυτή καθαυτή… Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, διά ανάρτησης στον λογαριασμό του στο Twitter, ανακοίνωσε την επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας, μέσω της εταιρίας ONEX Shipyards, από τον αμερικανικό κυβερνητικό οργανισμό DFCgov…
Ο υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα και την επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, την οποία μάλιστα υπογράφει ο επικεφαλής της “αμερικανικής υπηρεσίας χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων” (DFC) Άνταμ Μπόλερ.
Η επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας, μέσω της @ONEXShipyards που έλαβα από τον @AdamUSDFC της @DFCgov αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών μας με τον @npapathanasis και οφείλεται και στην ενεργό συμβολή των @USAmbPyatt και του @npanagioto pic.twitter.com/sx9292RTxj
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) June 26, 2020
Ο υπουργός, σε διθυραμβικούς τόνους αναφέρε στην ανάρτηση ότι “η επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας, μέσω της ONEX Shipyards, αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών μας με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση και οφείλεται και στην ενεργό συμβολή του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου”.
Μεταξύ άλλων, ο Άνταμ Μπόλερ αναφέρει στην επιστολή, ότι η επένδυση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα δημιουργήσει ένα πολύ σημαντικό δίκτυο που θα βοηθήσει και θα υπηρετήσει την μεταφορά LNG από την Αμερική και την Δυτική Αφρική στην Ελλάδα και μέσω της χώρας μας στα Βαλκάνια.
Καταλήγει δε αναφερόμενος στην πετυχημένη επαναλειτουργία των ναυπηγείων του Νεωρίου Σύρου από την ONEX, προσφέρει τα εχέγγυα για αναγέννηση ενός “στρατηγικού κεφαλαίου” για την χώρα, που μεταξύ άλλων θα βοηθήσει και στην προσπάθεια ενίσχυσης της απασχόλησης.
Καταλήγοντας, κρίνεται σκόπιμο να διευκρινιστεί ότι η παρούσα εξέλιξη θα πρέπει να ερμηνευθεί σε γεωστρατηγικό επίπεδο, καθώς σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απλή εμπορική πράξη.
Η αναφορά στον ενεργειακό τομέα και οι γνωστή εμπλοκή των ΗΠΑ σε έργα ενεργειακής υποδομής στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, σε συνδυασμό με την επένδυση στην Ελευσίνα, δεν αφήνει περιθώρια ανάγνωσης τίποτε άλλου παρά δύο και μόνον λέξεων: Κίνα και Ρωσία.
Όλα αυτά, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας, ότι τα ανωτέρω αποτελούν το γεωπολιτικό σκέλος του κινήτρου λήψης της απόφασης για την ενεργοποίηση – επένδυση της DFC στην Ελλάδα. Πρόκειται για μέρος της αμερικανικής απάντησης “στη ρωσική και την κινεζική γεωπολιτική πρόκληση”.
Τόσο απλά και κατηγορηματικά. Η επισημοποίηση και υλοποίηση των σχεδίων, φαίνεται πως θα επηρεάσει -ίσως και καταλυτικά- τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Κατά συνέπεια, χρήζει επισταμένης ανάλυσης και αξιολόγησης από την ελληνική πλευρά.
Η επιστολή που έλαβε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης από την U.S. International Development Finance Corporation
Επίσημη επιστολή για την εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας μέσω της ONEX Shipyards έλαβε ο Γεωργιάδης