Στο βάθος ο Ταγίπ: Η Λιβύη έγινε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Κατάρ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μπροστά στη βιβλιοθήκη του. Προφανώς δεν έχει διαβάσει κανένα από τα …βιβλία. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Περισσότερο και από τη Συρία, η Λιβύη έχει εξελιχθεί σε κλειστό πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των μοναρχιών του Κόλπου, αναφέρει στην εφημερίδα Le Figaro ο δημοσιογράφος Georges Malbrunot.

Τα ΗΑΕ, με την εμμονή τους κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και το Κατάρ, με τους οποίους βρίσκονται σε πόλεμο από το 2017, μετά την καταστροφή του Haftar, αναγνωρίζουν, ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» και ζητούν την κατάπαυση του πυρός.  «Βρισκόμαστε στο χείλος μιας περιφερειακής αντιπαράθεσης, που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος», προειδοποιεί το Αμπού Ντάμπι.

Ο ειδικός ως προς τη Λιβύη, Jalel Harchaoui, επισημαίνει την διαφορά των παρεμβάσεων από το Κατάρ και τα ΗΑΕ, αναφέροντας:

«Η υποστήριξη του Κατάρ στη GAN είναι πάνω απ όλα πολιτική. Η διπλωματία του βοήθησε στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας GAN-Τουρκίας. Η Ντόχα ενεργεί ως καλός προμηθευτής των ΗΠΑ και η στρατιωτική της βοήθεια εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά όχι με σημαντικό τρόπο. Για παράδειγμα, όταν οι Τούρκοι ανακατέλαβαν τη βάση al-Watiyya από τον Haftar, τα φορτηγά πλοία του Κατάρ έφυγαν από το Εμιράτο και πέρασαν από την Τουρκία για να παράσχουν υποστήριξη.»

Εν ολίγοις, το Κατάρ είναι παρόν στη Λιβύη, χωρίς να είναι ο «προμηθευτής μετρητών» στον Τούρκο σύμμαχό του, του οποίου ο Λιβυκός παρεμβατισμός δικαιολογείται καταρχάς από την ανησυχία του, να διατηρήσει τα ενεργειακά του συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την άλλη πλευρά, οι χίλιες αεροπορικές επιθέσεις των ΗΑΕ, μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου 2019, δείχνουν, ότι τα Εμιράτα παρεμβαίνουν στρατιωτικά στη Λιβύη και μέρος της  διοίκησης του Haftar ελέγχεται από αυτά, σημειώνει ο Harchaoui, υπενθυμίζοντας, ότι τα αεροσκάφη των ΗΑΕ βομβάρδισαν την περιοχή της Τρίπολης, πριν από τα τουρκικά drones.

Κατά τον ίδιον, η «Μουσουλμανική Αδελφότητα», παρόλο που δεν είναι πολύ αγαπητή στη Λιβύη, λειτουργεί παρασκηνιακά, διεισδύοντας σε βασικές θέσεις στα θεσμικά όργανα.

«Ελέγχουν μέρος της διπλωματίας του GAN, αλλά πάνω απ ‘όλα έχουν σημαντική παρουσία στην Κεντρική Τράπεζα, χωρίς ωστόσο να την ελέγχουν, σε αντίθεση με άλλες υπηρεσίες στο Υπουργείο Οικονομίας και τον κρατικό πλούτο. Χάρη στην τουρκική στρατιωτική ομπρέλα, η Μουσουλμανική Αδελφότητα θα έχει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη, αλλά δεν θα ελέγχει τη Λιβύη» εκτιμά ο ερευνητής.

Θεωρεί «απίθανη» την επιλογή ενός προχωρημένου πολέμου κατά της Τουρκίας από την Αίγυπτο, χωρίς να αποκλείει είσοδο του στρατού της στην Κυρηναϊκή, «για λόγους εικόνας και υπόληψης», υπενθυμίζοντας τις «κόκκινες γραμμές», που περιέγραψε ο Sissi,  ως προς τη Σύρτη και τη βάση της Joufra.  

Κατά τον δημοσιογράφο, μία προειδοποίηση δύσκολη να διατηρηθεί, δεδομένης της δυσμενούς ισορροπίας δυνάμεων των συμμάχων της Αιγύπτου, απέναντι στους Τούρκους και τις πολιτοφυλακές, αλλά κατά τον Jalel Harchaoui, «η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για τη  Σύρτη, αλλά για την περιοχή των πετρελαίων, όπως και το GNA »

Η Αίγυπτος, έχοντας επίγνωση των ορίων της, θα μπορούσε να είναι ικανοποιημένη με την διείσδυση στην ανατολική Κυρηναϊκή. «Η Βεγγάζη και το Τομπρούκ έχουν μικρή αξία για την Τρίπολη ή τους Τούρκους. Είναι λοιπόν μια περιοχή, όπου η Αίγυπτος μπορεί να χτυπήσει, στέλνοντας εκεί στρατό και να ωθήσει τον Haftar να βοηθήσει κάπως τους μοναχικούς Ρώσους μισθοφόρους. 

Αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετό, για την διατήρηση της σχέσης του Sissi με τα Εμιράτα, τον οποίον ωθούν να διαδραματίσει το ρόλο του, ως περιφερειακή δύναμη », υποστηρίζει Jalel Harchaoui.

ΠΗΓΗ: Libye: le champ clos de l’affrontement entre le Qatar et les Émirats arabes unis

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Γαλλία-Τουρκία, η απόλυτη σύγκρουση: Τώρα ανοίγει και το μέτωπο του φυσικού αερίου…

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: