Στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο πολεμικού συναγερμού η Ουάσιγκτον μετά από εντολή του Προέδρου Τραμπ

Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στους χώρους γύρω από το Λευκό Οίκο, διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ. EPA, SHAWN THEW




Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει δώσει εντολή σε στρατιωτικές δυνάμεις και στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή της Ουάσιγκτον να επιβάλουν καθεστώς “Force Protection Condition Charlie”.

Την αποκάλυψη έκανε στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Newsweek με τίτλο: «Ο Πρόεδρος Τραμπ μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις σε επίπεδο πολεμικού συναγερμού κοντά στην Ουάσιγκτον”.

Πρόκειται για μια κατάσταση απειλής που δείχνει “πιθανή” στόχευση στρατιωτικών δυνάμεων και τρομοκρατική δράση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων. Είναι το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού στην Αμερική.

Η κατάσταση σε καθεστώς «υψηλότερης προειδοποίησης» διατάχθηκε από τις 7:30 π.μ. την Τρίτη το πρωί για την Περιφέρεια της Κολούμπια (Ουάσιγκτον), το Μέριλαντ και τη Βιρτζίνια. Η διαταγή ακολουθεί ένα ταχέως κινούμενο και μπερδεμένο σύνολο δηλώσεων και απειλών που έγιναν από τον Λευκό Οίκο τις προηγούμενες 24 ώρες.

Σϋμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε τους κυβερνήτες με ομοσπονδιακή παρέμβαση και διόρισε τον αρχηγό των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Μάρκ Μίλι ως διοικητή των ομοσπονδιακών δυνάμεων – μια νομικά αμφισβητήσιμη απόφαση.

Σύμφωνα με το νόμο, ο αρχηγός των Ε.Δ. χρησιμεύει ως ο κύριος στρατιωτικός σύμβουλος του προέδρου και όχι ως στρατιωτικός διοικητής.

“Ο ρόλος του στρατού των ΗΠΑ στην εγχώρια επιβολή του νόμου στις ΗΠΑ περιορίζεται από το νόμο”, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής Άνταμ Σμίθ. “Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά παράβαση αυτών των ορίων και βλέπω λίγα στοιχεία ότι ο Πρόεδρος Τραμπ κατανοεί αυτή τη θεμελιώδη υπόθεση”.

“Παραμένω σοβαρά ανήσυχος για τον φαινομενικά αυταρχικό κανόνα του Προέδρου Τραμπ και πώς επηρεάζει την κρίση της στρατιωτικής μας ηγεσίας”, λέει ο βουλευτής Σμιθ.

Ως ένα περαιτέρω μέτρο τη Δευτέρα, ο πρόεδρος «ομοσπονδοποίησε»  την Εθνική Φρουρά της Περιφέρειας της Κολούμπια. Είναι τα πρώτα στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς που υπάγονται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ως απάντηση στο ξέσπασμα εθνικών διαδηλώσεων, ως απάντηση στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Σύμφωνα με το Newsweek, πρόσθετες μονάδες της Εθνοφρουράς από παρακείμενες πολιτείες και τη Δυτική Βιρτζίνια μεταφέρθηκαν επίσης στην πρωτεύουσα τη Δευτέρα το βράδυ, επίσης υπό ομοσπονδιακές εντολές.

Και αμέσως μετά τα μεσάνυχτα, τις πρωινές ώρες της Τρίτης, μεταφέρθηκαν με αεροσκάφη δυνάμεις από τις βάσεις Ft. Drum, της Νέας Υόρκης και Ft. Ο Riley, του Κάνσας, στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Andrews στο νότιο Μέριλαντ. Έφτασαν επίσης άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας και στρατιώτες πεζικού για να αναλάβουν τη στρατιωτική υπεράσπιση των ομοσπονδιακών κτιρίων και βάσεων. Περίπου 250 μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας από τη βάση Fort Bragg, της Βόρειας Καρολίνας, είχαν ήδη φτάσει σε στρατιωτικές βάσεις της περιοχής μέχρι τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με την Εθνική Φρουρά της Ουάσιγκτον: «Εκατοντάδες στρατιώτες και αεροπόροι υποστηρίζουν την αστυνομία πάρκων των ΗΠΑ, την ομοσπονδιακή αστυνομία και την αστυνομία της Ουάσιγκτον για τη διατήρηση της τάξης κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κοντά στον Λευκό Οίκο και τα ομοσπονδιακά μνημεία».

‘Οταν ένας εκλεγμένος πρόεδρος κατεβάζει το στρατό στους δρόμους σημαίνει ότι απέτυχε: Η “συμβουλή” του Πούτιν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: