Στις 15 Ιουλίου οι βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ

File Photo: Ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεφ. EPΑ, MALTON DIBRA




Έπειτα από μακρές και έντονες αντιπαραθέσεις για τον ορισμό της ημερομηνίας των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν τελικά αυτές να διεξαχθούν στις 15 Ιουλίου.

Αυτό γνωστοποίησε πριν από λίγο ο αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, ενώ το βράδυ θα συνεδριάσουν και τα κομματικά όργανα του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, προκειμένου να εγκρίνουν τη συμφωνία.

Μόλις χθες, ο αρχηγός του κόμματος αυτού, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ανέφερε ότι το κόμμα του θα μπορούσε να αποδεχθεί τη διεξαγωγή εκλογών στις 15 Ιουλίου, ενώ το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ πίεζε αυτές να διεξαχθούν νωρίτερα.

Θα είναι πρώτη φορά που μία εκλογική αναμέτρηση στη χώρα θα διεξαχθεί Τετάρτη (15 Ιουλίου), καθώς όλες μέχρι τώρα διεξάγονταν ημέρα Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές αυτές είχαν αρχικά οριστεί για τις 12 Απριλίου, όμως αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Από τις αρχές Ιανουαρίου τα «ηνία» της χώρας έχει αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Όλιβερ Σπάσοφσκι, ο οποίος προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ.

Χαιρετίζει ο Πεντάροφσκι

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, σε γραπτή του δήλωση, χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των ηγετών των πολιτικών κομμάτων για διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών στη χώρα, στις 15 Ιουλίου.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Πεντάροφσκι εξέφρασε την προσδοκία ότι οι εκλογές θα είναι δίκαιες και δημοκρατικές, όπως ταιριάζει σ΄ ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και σε μία χώρα που ξεκινά ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Πεντάροφσκι, η συναίνεση που επιτεύχθηκε για τον ορισμό ημερομηνίας των πρόωρων βουλευτικών εκλογών είναι μία ακόμη ένδειξη ότι σε κάθε ώριμη δημοκρατική χώρα απαιτείται πολιτικός διάλογος, μέσω του οποίου οι εναρμονισμένες αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά προς το συμφέρον των πολιτών της χώρας.

Προηγουμένως σήμερα, ο αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεβ γνωστοποίησε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την αντιπολίτευση για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 15 Ιουλίου, ενώ και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι το κόμμά του αποδέχεται την διεξαγωγή εκλογών στις 15 Ιουλίου και θα συμμετάσχει σε αυτές.

Όλο το περασμένο διάστημα το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ πίεζε οι πρόωρες εκλογές να διεξαχθούν νωρίτερα, ενώ το VMRO-DPMNE επεδίωκε αυτές να διεξαχθούν στα τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου.

Οι πρόωρες αυτές βουλευτικές εκλογές είχαν αρχικά οριστεί για τις 12 Απριλίου, όμως αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, του N. Φραγκόπουλου
Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία

 

Εντατικοποίηση των συνομιλιών τους τον Ιούλιο συμφώνησαν Ευρώπη-Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: