«Σοβαρές ανησυχίες» για τα ισραηλινά σχέδια προσάρτησης της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης εκφράζει ο Μάας

Από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas (L) και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Benjamin Netanyahu στην Ιερουσαλήμ, στις 10 Ιουνίου 2020. EPA, FLORIAN GAERTNER




Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ, εξέφρασε σήμερα τη «σοβαρή ανησυχία» της χώρας του όσον αφορά το σχέδιο του Ισραήλ να προσαρτήσει τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, απηχώντας τις ζωηρές ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι, μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του, ο Μάας δήλωσε πως τον ενημέρωσε για «τη γερμανική θέση και τις σοβαρές ανησυχίες (…) σχετικά με τις ενδεχόμενες συνέπειες» του επίμαχου σχεδίου προσάρτησης.

«Πιστεύουμε, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πως η προσάρτηση είναι ασυμβίβαστη με το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε και απηύθυνε έκκληση να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους ενώ υπενθύμισε την προσήλωση του Βερολίνου στη λύση των δύο κρατών.

Η επίσκεψη του Μάας είναι η πρώτη ξένου αξιωματούχου στο Ισραήλ από τα μέσα Μαΐου που ανέλαβε καθήκοντα η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση.

Η προσάρτηση πρόκειται να βρίσκεται και στο μενού της συνάντησης του Μάας με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντζ αργότερα το απόγευμα.

Ο γερμανός υπουργός πρόκειται στη συνέχεια να μεταβεί στην Ιορδανία χωρίς να περάσει από τη Ραμάλα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, λόγω «έλλειψης χρόνου» και των μέτρων κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με το Βερολίνο.

Ο Χάικο Μάας πρόκειται να συνομιλήσει με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Στάγεχ με βιντεοδιάσκεψη από το Αμάν, όπου θα συναντήσει επίσης τον ομόλογό του Αϊμάν Σαφάντι.

Με πληροφορίες από AFP, DPA via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

 

Η ΕΕ δεν θέλει να εμπλακεί σε έναν “ψυχρό πόλεμο” με την Κίνα λόγω του κορωναϊού είπε ο Μπορέλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: