Συμμετοχή ρεκόρ στην δημοπρασία του νέου 10ετούς ομολόγου: Προσφορές άνω των 16 δισ.

File photo: Greece on Wednesday opened the book-building process for the reopening of a 10-year bond issue, maturing in June 2031, originally issued in January 27. photo: ΑNA – MPA




Η Ελλάδα προσέλκυσε ισχυρό ενδιαφέρον για το νέο 10ετές ομόλογό της σήμερα, επωφελούμενη από τις χαμηλές αποδόσεις για να στηρίξει την οικονομία της που έχει πληγεί από την πανδημία του κορωναϊού, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Η επενδυτική ζήτηση για το ομόλογο ξεπέρασε τα 16 δισ. ευρώ και η απόδοσή του διαμορφώθηκε στις 160 μονάδες βάσης (1,6 ποσοστιαίες μονάδες) πάνω από το μέσο swap.

Η Ελλάδα θα αντλήσει 3 δισ. ευρώ από την πώληση, δήλωσε ένας από τους επικεφαλής διαχειριστές στο Reuters.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μειώθηκαν κατά περίπου 10 μονάδες βάσης μετά την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ότι αυξάνει το πρόγραμμά της αγορών ομολόγων κατά 600 δισ. ευρώ στα 1,35 τρισ. ευρώ. H Ελλάδα έχει αντλήσει συνολικά 4,5 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, με εκδόσεις 15ετούς και 7ετούς ομολόγου.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αντλήσει από τις αγορές μέχρι τέλους του έτους περίπου 4 δισ. ευρώ, προκειμένου το Ελληνικό Δημόσιο να καλύψει τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες που έχουν προκαλέσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωναιού.

Ταυτόχρονα επαναπροσδιορίζεται ο στόχος για την μείωση του αποθέματος των εντόκων γραμματίων κατά 5 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους. Επίσης είναι πολύ πιθανόν να αναβληθεί η πρόωρη εξόφληση μέρους και συγκεκριμένα 1,7 δισ. ευρώ, του χρέους του Ελληνικού Δημοσίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Υπενθυμίζεται ότι και στο τέλος του 2019 το Δημόσιο είχε προχωρήσει στην πρόωρη εξόφληση 2,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Η συγκεκριμένη έκδοση των 10ετών ομολόγων, αποτελεί την «τρίτη έξοδο του Δημοσίου» στις αγορές από την αρχή του έτους.

Προηγήθηκαν η έκδοση 15ετών ομολόγων 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,88%, και η έκδοση 7ετών ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2%.

Με πληροφορίες από Reuters/ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Στις αγορές ξανά η Ελλάδα: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: