Σε τέσσερα «hot» σημεία τα πράσινα μπερέ παραμένουν στον Έβρο: Διαρκείς περιπολίες αποτροπής… (video)

Οι περιπολίες, οι παρατηρήσεις και οι καταγραφές ανήκουν στο 24ωρο πρόγραμμα των στελεχών του Στρατού Ξηράς που βρίσκονται στην μεθοριακή γραμμή με την Τουρκία, είτε στα χερσαία σύνορα είτε στην παρέμβρια περιοχή όπως αυτή της εικόνας. Πηγή: Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

-Εναλλαγές στρατιωτικών τμημάτων- «σχολείο ο Έβρος»
-Μη πάτε απ’ εκεί, είναι φρούριο λένε οι Τούρκοι στους μετανάστες
-Το άνοιγμα των συνόρων στις Καστανιές και η απειλή Τσαβούσοβλου

Σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του Νομού Έβρου, έχουν πλέον εγκατασταθεί για τα καλά οι Καταδρομείς των Βόρειων Μοιρών. Με συμπληρωμένους ακριβώς τέσσερις μήνες, οι «πρασινοσκούφιδες» δίνουν τη διαφορετικότητα με τα μέσα που διαθέτουν στην διαρκή φρούρηση των συνόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες διαμένουν σε στρατόπεδο κοντά στην Ορεστιάδα, αλλά οι ενισχυμένες διμοιρίες ασφαλείας εναλλάσσονται διαρκώς σε διαφορετικά φυλάκια της Ελληνοτουρκικής οριογραμμής, από τα βόρεια μέχρι και το Δέλτα του Έβρου.

Και όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αυτοί οι Καταδρομείς προβλέπεται πλέον ότι θα βρίσκονται επί μονίμου βάσεως στην Έβρο, ώστε να ενισχύουν τις τοπικές φρουρές στα μέτρα που έχει αποφασιστεί ότι θα λειτουργούν με τον ίδιο εντατικό ρυθμό και αποτρεπτικά.

Στα φυλάκια που βρίσκονται οι Καταδρομείς έχουν τοποθετηθεί και όλα εκείνα τα «εργαλεία» που χρειάζονται ώστε ν’ αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα προληπτικά μέτρα και κυρίως τη νυχτερινή παρατήρηση.

Μάλιστα οι περισσότερες ενέδρες που διατηρούν οι Commandos γίνονται στα σημεία που θεωρούνται πιο «προσφιλή» στους διακινητές ή στην Jadarma, που αβίαστα πολλές φορές δείχνει τον δρόμο στους παράνομους μετανάστες.

Παράλληλα όπως εξηγούν στρατιωτικές πηγές σε αυτά τα σημεία η ενίσχυση των μέτρων αποτροπής όχι απλώς έχει ενισχυθεί από τις διμοιρίες του Μηχανικού της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, αλλά έχει δημιουργήσει ένα απροσπέλαστο διαρκές και σε μήκος εμπόδιο που σταματά τις επίδοξες ενέργειες.

Παρ’ όλα αυτά η φρούρηση με την φυσική παρουσία και την εμπειρία των στελεχών των Καταδρομών λειτουργεί καταλυτικά.

Στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων κατά τη διάρκεια περιπόλου στον βόρειο τομέα του φυλακίου 1 στις Καστανιές, μετά την ολοκλήρωση – όπως φαίνεται και στην εικόνα- των έργων αποτροπής από το Μηχανικό. Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Άλλωστε ο σχεδιασμός που έχει κάνει η ηγεσία και είχαμε επισημάνει στην Hellas Journal είναι ότι και άλλα στρατιωτικά τμήματα της ενδοχώρας πρόκειται να ξεκινήσουν σταδιακά, αποστολές ενισχυμένων λόχων ώστε όλοι όσοι υπηρετούν ακόμη και στα μετ’ όπισθεν ή δυτικότερα να γνωρίζουν την αξία της περιπολίας στην Ελληνοτουρκική μεθόριο.

  • Μην πάτε από τον Βόρειο Έβρο

Καλά πληροφορημένες πηγές που όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν εγκαταλείψει μέρα τα φυλάκια και την οριογραμμή, σημειώνουν ότι οι διακινητές στην Τουρκική πλευρά και οι αρχές, οι τοπικές της Αδριανούπολης αλλά και η στρατοχωροφυλακή, επαναλαμβάνει διαρκώς προς τους μετανάστες που βρίσκονται στην περιοχή πως ο μόνος τρόπος να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους είναι από άλλα σημεία, είτε πολύ νότια στον Έβρο ή καλύτερα από τα νησιά.

Η ίδια πληροφορία έχει αρχίσει και κυκλοφορεί ακόμη και σε αραβόφωνες ιστοσελίδες και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης γεγονός που μαρτυρά ότι το «χαστούκι» στα σχέδια Ερντογάν από την Ελληνική πλευρά όχι μόνο πέτυχε τον στόχο του αλλά και η μετέπειτα αποτροπή με τα έργα του Μηχανικού, λειτουργούν με τον επιθυμητό για την Αθήνα τρόπο.

ΒΙΝΤΕΟ: Οπτικό υλικό που είχε αποδεσμευτεί από τις πρώτες κι όλας ώρες του ξεσπάσματος της ασύμμετρης απειλής, με την ετοιμασία των Δυνάμεων Καταδρομών για την μετάβασή τους στο Νομό Έβρου, κάτι που πλέον είναι μετατρέπεται σε μόνιμη παρουσία που στόχο έχει την ενίσχυση των δυνάμεων και την αποτροπή. Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Ακόμη και τα σχέδια για την επέκταση του φράχτη αναφέρονται μέσω διαδικτύου σε πολλές αραβικές διαλέκτους για να ενημερώνονται όσοι έχουν σκοπό να ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς τα Ελληνικά σύνορα.

Πάντως σε αυτά τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης το τελευταίο διάστημα επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι η θάλασσα αποτελεί την διέξοδο των μεταναστών προς την Ευρώπη. Φυσικά μέσα εκεί υπάρχουν και όλες οι πληροφορίες για τον εξοπλισμό που πρέπει να προμηθευτούν για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς τη Δύση.

  • Προβληματισμός στην κοινωνία του Βορείου Έβρου

Πάντως στον Βόρειο Έβρο το άνοιγμα των Καστανιών από την Τετάρτη δεν ακούστηκε τόσο «ευχάριστα». Οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες που γνωρίζονται με Τούρκους στην Ανδριανούπολη ξέρουν καλά ότι όλοι έδιναν χέρι βοήθειας στο πλήθος που προσπαθούσε να περάσει στην Ελλάδα και την Ευρώπη δημιουργώντας επεισόδια.

Ότι οι κάτοικοι της Ορεστιάδας και των γύρω χωριών μετέβαιναν στην Αδριανούπολη για πιο φθηνή αγορά ή καύσιμα είναι ένα γεγονός που κανείς δεν το αμφισβητεί. Ότι δυσανασχέτησαν οι έμποροι της Αδριανούπολης για το σφράγισμα της επίσημης συνοριακής γραμμής κι αυτό είναι κάτι που προβλήθηκε εκτενώς μέσα από ρεπορτάζ σε όλα τα μέσα, Ελληνικά, Τουρκικά και διεθνή.

Μετά την πολύμηνη απόπειρα «πολιορκίας» οι κάτοικοι δεν φαίνονται και τόσο πρόθυμοι- όχι όλοι φυσικά- να ξεκινήσουν τις γνωστές βόλτες του παρελθόντος στην Αδριανούπολη.

Σε τέσσερα διαφορετικά σημεία που έχουν κριθεί ως τα πιο κρίσιμα για το μεταναστευτικό πρόβλημα περιπολούν σε 24ωρη βάση οι Καταδρομείς οι οποίοι όχι μόνο διατηρήθηκαν στην περιοχή, αλλά θα έχουν μόνιμη πλέον παρουσία. Πηγή: Hellas Journal

Ειδικά οι κάτοικοι στις Καστανιές στο άκουσμα του ανοίγματος της συνοριακής γραμμής, όπως πληροφορούμαστε διατηρούν επιφυλάξεις.

Επιπλέον τίθεται κι ένα ερωτηματικό για το πέρασμα από το φυλάκιο 1 των Καστανιών: θα μετακινηθούν από τη θέση τους τα έργα αποτροπής που έχουν γίνει είτε με βαριά τσιμεντένια μπλοκ είτε με εχίνους και αγκαθωτά συρματοπλέγματα;

Πάντως απ’ ότι φαίνεται το συγκεκριμένο άνοιγμα της συνοριακής γραμμής πιθανό να εντάσσεται στο πλαίσιο της διπλωματίας των τελευταίων ημερών και των συνομιλιών που έχουν γίνει. Τι κι αν η εγρήγορση παραμένει σε υψηλά επίπεδα για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, τι κι αν τα έργα αποτροπής έχουν σφραγίσει τις Καστανιές.

Μπορεί πάντως η προσπάθεια της διπλωματίας, με την προτροπή τρίτων, να είναι προς την κατεύθυνση των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, όμως πριν ανοίξει η επίσημη οδός των Καστανιών που αμφισβητήθηκε εμπράκτως μέσω της ασύμμετρης απειλής, ας υπάρξει μια επιπλέον σκέψη για το αν τελικά πρέπει.

Άλλωστε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν πέρασε καιρός από τότε που απείλησε τελευταία φορά για την επανάληψη της ασύμμετρης απειλής και του ίδιου σκηνικού από τον Έβρο μέχρι το νοτιοανατολικό Αιγαίο και αναφερόμαστε στο μεταναστευτικό!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΕΔΩ
Όλες οι ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Στην «καυτή ζώνη» στο νότο του Αιγαίου τα πλοία του Στόλου: Και ας τελείωσαν προς το παρόν οι ασκήσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: