Σε πλήρη αντίθεση με τη φήμη επιπολαιότητας της Ελλάδας, η διαχείριση της πανδημίας, λένε οι Ελβετοί

File Photo: Γυναίκες περιμένουν λεωφορείο στο κέντρο της Αθήνας φορώντας μάσκες. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Στην επιτυχή διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ αναφέρεται εκτενές άρθρο της Neue Zürcher Zeitung.

Όπως σημειώνει η ελβετική εφημερίδα «[…] πράγματι, η Ελλάδα ξεχωρίζει σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων μετρά μέχρι στιγμής 3.148 κρούσματα και 185 θανάτους. Βάσει πληθυσμού στην Ελβετία πέθαναν 13 φορές περισσότεροι άνθρωποι από την ασθένεια Covid-19, στη δε Ισπανία 34 φορές περισσότεροι. Και αυτό παρότι το ελληνικό σύστημα υγείας βρίσκεται μετά από αρκετά χρόνια λιτότητας σε κάθε άλλο παρά καλή κατάσταση.

Η κυβέρνηση επένδυσε εγκαίρως στις συμβουλές ειδικών λαμβάνοντας αποφασιστικά μέτρα. Ο επιδημιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο εντεταλμένος της κυβέρνησης για την πανδημία έγινε γρήγορα το δημοφιλέστερο πρόσωπο της κρίσης. Και οι πολίτες ακολούθησαν μέχρι και την τελευταία στιγμή τις συστάσεις της κυβέρνησης.

  • Όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη φήμη της επιπολαιότητας που έχει συχνά η χώρα. Ειδικά στην Ευρώπη η Ελλάδα εξακολουθεί να συνδέεται συχνά με τα λογιστικά μαγειρέματα και την αξιοθρήνητη φορολογική πειθαρχία που οδήγησαν στην κρίση χρέους.

”Δεν θα μιλούσα όμως για νέα νοοτροπία όπως γράφουν κάποιοι” λέει στην εφημερίδα ο Νίκος Μαλκούτζης που διαχειρίζεται ειδησεογραφική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην Αθήνα. Ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι ήταν τόσο προσεκτικοί, όπως λέει, ήταν επειδή γνώριζαν για τις αδυναμίες του συστήματος υγείας και φοβόντουσαν πολύ ένα πιθανό ιταλικό σενάριο και στην Ελλάδα. ”Ωστόσο η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ενισχύθηκε. Έκανε βέβαια και πράγματι καλή δουλειά. Και αυτό επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τώρα”.

«Τα κακώς κείμενα παραμένουν»
Αυτό ισχύει για τον τουρισμό που συνεισφέρει το 20% του ΑΕΠ και το 25% των θέσεων εργασίας. Για την προβολή της χώρας το υπουργείο Τουρισμού επενδύει στα θέματα της ασφάλειας και της υγείας. Και σε άλλους τομείς όμως η κυβέρνηση επιχειρεί να διορθώσει την εικόνα της χώρας.

Μετά την επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου την περασμένη εβδομάδα η Αθήνα παρέπεμψε στο ότι η χώρα ανακτά την εμπιστοσύνη, και αυτό παρότι ο βασικός λόγος της θετικής εξέλιξης […] έγκειται μάλλον στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ που πλέον αγοράζει και ελληνικά ομόλογα.

  • Ήδη πριν την κρίση ο πρώην σύμβουλος επιχειρήσεων Μητσοτάκης προσπάθησε να καταστήσει τη χώρα πιο ελκυστική για επενδυτές και να τονώσει με τον τρόπο αυτό την ανάπτυξη. Πράγματι, στις αρχές της χρονιάς οι οικονομικές προοπτικές ήταν οι καλύτερες των τελευταίων ετών. Οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών φάνηκε να αποδίδουν καρπούς.

[…] Παρά την επιτυχή μάχη κατά του ιού όμως η οικονομική καθίζηση είναι βαθιά. Για την Ελλάδα η Κομισιόν προβλέπει με 9,7% την μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ.

[…] Γι’ αυτό και ο Μητσοτάκης προσπαθεί να αναδείξει, πέρα από την επιτυχή διαχείριση της κρίσης, και την ακολουθούμενη πολιτική των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης. Και σε αυτό το πεδίο οι επιδόσεις των τελευταίων μηνών είναι πολύ ικανοποιητικές.

[…] Τα κακώς κείμενα όμως παραμένουν. Η κριτική για την αδιαφανή χρήση έκτακτων πόρων που διατέθηκαν για την καταπολέμηση της πανδημίας εντείνεται. Στο επίκεντρο βρίσκεται το υπουργείο Μετανάστευσης που βρίσκεται ούτως ή άλλως σε δυσμενή θέση λόγω των συνθηκών στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Η κατηγορία των πελατειακών σχέσεων και της αναποτελεσματικότητας βαραίνει όμως το σύνολο της διοίκησης στη χώρα».

Προσφυγικό: Η Ελλάδα μεταθέτει και δεν λύνει το πρόβλημα

Στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα αναφέρεται άρθρο της Süddeutsche Zeitung υπό τον τίτλο «Μετάθεση και όχι λύση του προβλήματος».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «μέχρι το τέλος της χρονιάς η Αθήνα θέλει να ολοκληρώσει τη μετεγκατάσταση τουλάχιστον 11.000 προσφύγων από καταυλισμούς τύπου Μόριας. Η εξέταση των αιτήσεων ασύλου αναμένεται να επισπευσθεί ενώ νέος νόμος προβλέπει ότι εκείνοι που παίρνουν το πράσινο φως των αρχών πρέπει να εγκαταλείπουν άμεσα τους καταυλισμούς. Η διαδικασία προκαλεί ωστόσο και νέα προβλήματα. Στις αρχές της εβδομάδας η αστυνομία περισυνέλεξε αρκετούς μετανάστες που είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία Βικτωρίας. Οι περισσότεροι προέρχονταν από τη Μόρια και άλλα καταλύματα. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προειδοποιεί ότι δεν αρκεί ”να μεταθέτει κανείς το πρόβλημα από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα”.

Την ίδια ώρα εντείνεται η ανησυχία στην Αθήνα ότι όπως και την περασμένη άνοιξη η κυβέρνηση στη γειτονική Τουρκία θα μπορούσε να ενθαρρύνει και πάλι χιλιάδες μετανάστες να επιχειρήσουν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

[…] Το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα εισήλθαν λιγότεροι άνθρωποι από την Τουρκία στην ελληνική επικράτεια οφείλεται μάλλον και στη σκληρότερη γραμμή που τηρούν οι έλληνες συνοριοφύλακες. Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ κάλεσε πρόσφατα την Αθήνα να διερευνήσει τις ”πολυάριθμες” καταγγελίες για λεγόμενα pushback στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα. […] Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά τις αιτιάσεις ισχυριζόμενη ότι η ελληνική ακτοφυλακή ενεργεί ”σύμφωνα με τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου”».

Με πληροφορίες από DW-Κώστας Συμεωνίδης

Παρουσία Μητσοτάκη η παραλαβή 20 οχημάτων από την Πυροσβεστική, δωρεά της Παπαστράτος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: