Πρόκληση με το γεωτρητικό πλοίο της Τουρκίας: Δεν πρόκειται για μία “φιλονικία” με την Ελλάδα…

FILE PHOTO: Πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε άσκηση στο Αιγαίο. Φωτογραφία Υπουργείο Άμυνας




Με τίτλο: «Πρόκληση με το γεωτρητικό πλοίο» και υπότιτλο: «Η Ελλάδα και η Τουρκία φιλονικούν με ολοένα και πιο έντονη φρασεολογία για τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ ανησυχούν», η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναλύει το θεμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Το ρεπορτάζ του συντάκτη εξωτερικών θεμάτων Tobias Zick αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Στη σύγκρουση για τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο τόνος μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας γίνεται πιο έντονος. Η παρουσία τουρκικών γεωτρητικών πλοίων στα ελληνικά ύδατα θα αποτελούσε «παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε τηλεοπτική συνέντευξη τη Δευτέρα το βράδυ. «Δεν θα το επιτρέψουμε».

Με την προειδοποίησή του, ο Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις δηλώσεις που ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mehmet Çavuşoğlu έκανε σε συνέντευξή του με τη Süddeutsche Zeitung.

«Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρητικά μας πλοία», δήλωνε ο Çavuşoğlu στην SZ τη Δευτέρα και απείλησε την ελληνική κυβέρνηση: «Εάν θέλουν κλιμάκωση, θα λάβουν απάντηση». Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την Αθήνα ότι αρνείται το διάλογο για τα σύνορα και τα κυρίαρχα δικαιώματα: «Η προσπάθεια της Αθήνας να μας αποκλείσει είναι μάταιη».

Ο Παναγιωτόπουλος απέρριψε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό περί άρνησης συνομιλιών. Ο διάλογος είναι αδύνατος όταν αμφισβητείται η κυριαρχία της χώρας, είπε. Ως προϋπόθεση για διμερείς συνομιλίες, η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει «πνεύμα καλής γειτονίας και σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο».

Στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων πηγών για τις αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες, η Τουρκία εγείρει αξιώσεις για τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, την οποία η κυβέρνηση αποκαλεί «γαλάζια πατρίδα». Το φθινόπωρο η Άγκυρα συνήψε συμφωνία με την κυβέρνηση της μαστιζόμενης από τον εμφύλιο πόλεμο Λιβύης, στην οποία η Τουρκία παρεμβαίνει και με έντονη στρατιωτική παρουσία.

Η συμφωνία περιγράφει τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας που διατρέχουν την Ανατολική Μεσόγειο και αγνοούν σε μεγάλο βαθμό πολλά ελληνικά νησιά που βρίσκονται στην περιοχή. Η Αθήνα δήλωσε αμέσως ότι η συμφωνία είναι «άκυρη».

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ, Τουρκίας και Ελλάδας, ανησυχεί ολοένα και περισσότερο τις άλλες χώρες της συμμαχίας. Την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Άμυνας κάλεσε το ΝΑΤΟ να αναγνωρίσει επιτέλους, δεδομένης της συμπεριφοράς της Τουρκίας στη Λιβύη και τη Μεσόγειο, ότι υπάρχει ένα κοινό «τουρκικό πρόβλημα» -και ότι δεδομένου αυτού δεν θα πρέπει το ΝΑΤΟ να συμπεριφέρεται «σαν στρουθοκάμηλος».

Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ισραήλ, όπου συνομίλησε με τον συνάδελφό του Benjamin Netanjahu για τον «αποσταθεροποιητικό ρόλο» της Τουρκίας στην περιοχή. Θα υπάρξει μεγαλύτερη προσέγγιση «στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας», δήλωσε ο Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση.

Εν τω μεταξύ, οι Υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία για την επέκταση του κοινού ενεργειακού εφοδιασμού. Τον Ιανουάριο η Ελλάδα και το Ισραήλ είχαν ήδη συνάψει συμφωνία για την κατασκευή αγωγού με το όνομα «Eastmed». Ο αγωγός θα μεταφέρει από το 2025 και μετά φυσικό αέριο από περιοχές στα ανοικτά των ισραηλινών και κυπριακών ακτών μέσω της Ελλάδας στην Ιταλία. Η ΕΕ αναμένεται να αναλάβει σημαντικό μέρος των εξόδων. Η Άγκυρα αισθάνεται ότι το έργο αποτελεί πρόκληση και θεωρεί ότι υπάρχει παραβίαση της κυριαρχίας της, την οποία ορίζει στη συμφωνία με τη Λιβύη.

Η Ελλάδα υπέγραψε αυτό το μήνα συμφωνία ναυτικής νομοθεσίας με την Ιταλία, η οποία ρυθμίζει τη χρήση θαλάσσιων τμημάτων και κυριαρχικών δικαιωμάτων σε περιοχές μεταξύ των δύο χωρών. Η Αθήνα θέλει κατά κύριο λόγο να καταδείξει ότι βασίζεται στη διπλωματία και το Διεθνές Δίκαιο, όταν πρόκειται για αξιώσεις για την ανατολική Μεσόγειο.

Την ώρα η Ελλάδα βεβαιώνεται για την πολιτική και νομική υποστήριξη των εταίρων της, προετοιμάζεται κατά τα φαινόμενα και για πιθανή άμεση αντιπαράθεση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής , η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα σχέδιο που θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ τον Σεπτέμβριο, εφόσον η Τουρκία αρχίσει τις ανακοινωθείσες διερευνητικές γεωτρήσεις στην ελληνική επικράτεια. Το σχέδιο βασίζεται σε τέσσερα πιθανά σενάρια, ανάλογα με το πώς θα συμπεριφερθεί η Άγκυρα. Οι απαντήσεις που παρέχονται κυμαίνονται από την αποστολή φρεγατών έως την κοπή καλωδίων και τους προειδοποιητικούς πυροβολισμούς.

Ανεξάρτητα από το ποιο επίπεδο κλιμάκωσης θα επέλθει, σύμφωνα με το σχέδιο ισχύει και το εξής: τα «κανάλια επικοινωνίας» με την Άγκυρα θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά ανά πάσα στιγμή.

Πόσο εφικτές είναι οι βλέψεις του Ερντογάν για ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας στη Λιβύη;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: