Προετοιμασία νέας εισβολής ή πόλεμος νεύρων στον Έβρο; Τα επόμενα 24ωρα θα δείξουν

Εικόνα αρχείου από τον περασμένο Μάρτιο κατά την εκδήλωση της ασύμμετρης απειλής του μεταναστευτικού στις Καστανιές του Έβρου. Πηγή: ΓΕΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

  • Με λεωφορεία στην Αδριανούπολη 300 μετανάστες χωρίς να προσεγγίζουν τις Καστανιές
  • Εγρήγορση αλλά όχι συναγερμός στις Ελληνικές αρχές
  • Και στο νότιο τμήμα του Έβρου μετακινήσεις μεταναστών

Αμετάβλητη είναι η κατάσταση στον Έβρο σύμφωνα με την ενημέρωση από το Επιτελείο που παρακολουθεί τα γεγονότα από κοντά, θέτοντας σε εγρήγορση τις δυνάμεις του βρίσκονται στον ακριτικό Νομό.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στην ιστοσελίδα μας τα εξής: «Δεν υπάρχει καμία κινητικότητα στον Έβρο, φυσικά παρακολουθούμε την κατάσταση».

Στις Καστανιές, στο φυλάκιο Νο1  δεν βρίσκονται -τουλάχιστον προς το παρόν- μετανάστες και κανείς που βρίσκεται εκεί, στρατιωτικός ή αστυνομικός, δεν αντικρίζει εικόνες του πρόσφατου παρελθόντος, με χιλιάδες μεταναστών να κατασκηνώνουν στο Παζάρ Γκιουλέ και το δάσος της περιοχής.

  • Πάντως αξιοσημείωτο είναι ότι παρά την αναπαραγωγή από πολλές Τουρκικές ιστοσελίδες, της είδησης πως «ξεκίνησε το ταξίδι της ελπίδας» για χιλιάδες μετανάστες που επιχειρούν εκ νέου να περάσουν τα σύνορα με την Ελλάδα, κάτι τέτοιο δεν έχει διαπιστωθεί παρά μόνο κάποιες λίγες εκατοντάδες μεταναστών που έχουν φτάσει στην Αδριανούπολη, κοντά στα Ύψαλα και την Κεσσάνη.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές κάνουν λόγο για μικρή αύξηση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες αποπειρών να περάσουν τα Ελληνικά σύνορα που δεν έχουν ξεπεράσει ωστόσο τις 150 με 200, αριθμός που μπορεί να υπάρξει άμεση διαχείριση.

Σημαντική πάντως λεπτομέρεια που ίσως παρουσιάζει μια νέα οργανωμένη προσπάθεια από την πλευρά της Τουρκίας είναι το γεγονός πως η μεταφορά μεταναστών από το εσωτερικό της Τουρκίας σε περιοχές κοντά στα σύνορα, έχουν γίνει με λεωφορεία. Αυτό συνηγορεί στο ότι η στρατοχωροφυλακή ήταν αυτή που με λεωφορεία μετακινούσε μεταναστευτικό πληθυσμό κατά το ξέσπασμα της κρίσης από τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στα Ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής βρίσκεται στον Έβρο και ενημερώνεται από τους Αξιωματικούς Στρατού και Αστυνομίας, ενώ αργά το βράδυ κυβερνητικές πηγές σημείωναν μιλώντας στην HellasJournal.com ότι ακόμη είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για τον δεύτερο γύρο του μεταναστευτικού ή αν πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ: «Είχαμε και εμείς χτες το βράδυ την πληροφορία για κινητικότητα. Δεν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο.»

Όπως εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος παρατηρείται μια μικρή αυθόρμητη κινητικότητα, όπως κι άλλες φορές στο παρελθόν. Οι δυνάμεις που είναι στα σύνορα είναι σε εγρήγορση και έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε ενέργειες για την άμυνα των συνόρων μας, τόνισε.

Ποιες είναι οι αληθινές προθέσεις

Οι προθέσεις της γείτονος που έχει ήδη τραβήξει το σχοινί των Ελληνοτουρκικών σχέσεων θα φανεί μέρα με τη μέρα προς τα που θα επιχειρήσει να το πάει κι αν θα κλιμακώσει και στο μεταναστευτικό καθώς τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει προαναγγείλει τον δεύτερο γύρο της ασύμμετρης απειλής στα σύνορα.

Τα αποτρεπτικά μέτρα που έχουν γίνει μετά την εκδήλωση της ασύμμετρης απειλής, σαφώς και συμβάλλουν, ωστόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο ανθρώπινος παράγοντας κι αυτός είναι σε αυξημένους αριθμούς στη μεθοριακή γραμμή από τον Στρατό Ξηράς και από την Ελληνική Αστυνομία.

Ήδη οι 400 αστυνομικοί που έφτασαν στον Έβρο από την Αθήνα έχουν αναλάβει τομείς φρούρησης ενώ σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται κι άλλες μονάδες εφόσον απαιτηθεί και πάλι να μετακινηθούν στον Έβρο.

Επιτελείς εκτιμούν κομβικές ημέρες αυτές του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, όπως δηλαδή είχε κάνει η Άγκυρα και το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές σημειώνουν με ιδιαίτερο νόημα ότι αυτή η επιστροφή της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας θα είναι πολύ πιο μελετημένη σε μια επιχείρηση για να φέρει σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση την Ελλάδα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Πληροφορίες για μεταφορά μεταναστών στον Έβρο από την Τουρκία: Οργανωμένη κίνηση με λεωφορεία όπως και τον Μάρτιο;

Πληροφορίες για μεταφορά μεταναστών στον Έβρο από την Τουρκία: Οργανωμένη κίνηση με λεωφορεία όπως και τον Μάρτιο;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: