Πραξικόπημα Ερντογάν και στη βουλή: Καρατομήθηκαν 2 Κούρδοι κι ένας βουλευτής του Κιλιτσντάρογλου [video]

File photo: Οι τρεις βουλευτές από τους οποίους αφαιρέθηκε η βουλευτική ιδιότητα. Photo: Conseil Democratique Kurd en France




Το κοινοβούλιο της Τουρκίας αφαίρεσe την βουλευτική ιδιότητα από τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός κοινοβουλίου.

Πρόκειται για την Λεϊλά Γκιουβέν και τον Μούσα Φαρισογκουλάρι από το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα [HDP] και τον Ενίς Μπερμπέρογλου αναπληρωτή πρόεδρο από  το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το δεύτερο σε δύναμη αντιπολιτευόμενο κόμμα της Τουρκίας.

Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη φυλάκιση των βουλευτών που έχουν καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό σε πολυετή κάθειρξη.

«Εντός των επόμενων ημερών θα πάω στη φυλακή για να εκτίσω το υπόλοιπο της ποινής μου», είπε ο Μπερμπέρογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι «δεν ξαφνιάστηκε» από την καθαίρεσή του.

  • Ο βουλευτής του CHP καταδικάστηκε σε κάθειρξη περίπου 6 ετών το 2018 επειδή διέρρευσε στον Τύπο ένα βίντεο, επιβαρυντικό για τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Αφέθηκε ελεύθερος έναν χρόνο μετά, λόγω της βουλευτικής ασυλίας του.

Η απόφαση για τους τρεις βουλευτές ανακοινώθηκε στο κοινοβούλιο μετά την απόφαση του εφετείου να επικυρώσει την καταδίκη του Μπερμπέρογλου για αποκάλυψη κυβερνητικών απορρήτων και την καταδίκη της Γκιουβέν και του Φαρισογκουλάρι ως μέλη ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης.

“Αυτό αντιβαίνει στην λαϊκή ετυμηγορία. Θα συνεχίσουμε τον δημοκρατικό αγώνα για να επιτύχουμε δικαιοσύνη, δικαιώματα και νόμο”, έγραψε στο Twitter ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Η εχθρότητα του AKP (του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) απέναντι στους Κούρδους και η πραξικοπηματική νοοτροπία του συνεχίζονται. Αντιστεκόμαστε στη λεηλασία της λαϊκής βούλησης», αντέδρασε  το HDP, επίσης στο Twitter.

  • Πολλοί χρήστες εξέφραζαν την αγανάκτησή τους στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας το χάσταγκ «πραξικόπημα στο κοινοβούλιο».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν την κυβέρνηση του Ερντογάν ότι εργαλειοποιεί τη δικαιοσύνη για να φιμώσει τους επικριτές της.

Πολλοί βουλευτές και δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με το HDP καθαιρέθηκαν από το αξίωμά τους τα τελευταία χρόνια.

  • Από τους 600 βουλευτές που εξελέγησαν στις βουλευτικές εκλογές του 2018, έχουν απομείνει πλέον 586.

“Ποδοπατούν και κλέβουν την βούληση των ψηφοφόρων και του κουρδικού λαού”, δήλωσε εντός του κοινοβουλίου ο αντιπρόεδρος του HDP, Σαρουχάν Ολούτς, καθώς οι βουλευτές του κόμματος όρθιοι διαμαρτύρονταν χτυπώντας τα έδρανα. [πατήστε την εικόνα για να δείτε το video με τη διαμαρτυρία μέσα στο κοινοβούλιο]

Η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει κατ’ επανάληψη κατηγορήσει το HDP για δεσμούς με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), παρότι τοHDP αρνείται τέτοιου είδους σχέσεις..

Το κόμμα του Ερντογάν διαθέτει 291 βουλευτές στο 600μελές κοινοβούλιο, ενώ το CHP τώρα διαθέτει 138 έδρες και το HDP 58. Το CHP παραμένει το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Μαθαίνοντας την απόφαση για την “καθαίρεσή” της η Λεϊλά Γκιουβέν έκανε το σήμα της νίκης και είπε: “Καταπλητικά!”

Με πληροφορίες από Reuters/AFP

Σάρατζ & Ερντογάν ευθυγραμμίζονται κατά Χαφτάρ & ελληνικής ΑΟΖ: Αιφνίδια επίσκεψη του Λίβυου στην Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: