Πολλαπλά πογκρόμ στην Τουρκία: 414 συλλήψεις στρατιωτικών, αστυνομικών, καθηγητών

File Photo: Ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας EPA, SEDAT SUNA




Οι τουρκικές αρχές διέταξαν την σύλληψη 414 ατόμων, κυρίως μελών των ενόπλων δυνάμεων, με την κατηγορία της συμμετοχής στο δίκτυο που η Αγκυρα υποστηρίζει ότι οργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ανέφεραν οι διωκτικές αρχές και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης

Οι αρχές έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιήσει διαρκείς επιδρομές καταστολής εναντίον ενοχοποιούμενων ατόμων για δεσμούς με τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην εταίρο του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Μια πρώτη επιχείρηση της αστυνομίας οργανώθηκε και συντονίστηκε από την Σμύρνη και εκδηλώθηκε εναντίον 191 στοχευμένων ατόμων σε 22 επαρχίες, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο Αναντολού.

Μια δεύτερη επιχείρηση διατάχθηκε από την εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης με στόχο την σύλληψη 158 ατόμων, ανάμεσά τους στρατιωτικών, γιατρών και καθηγητών. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 86 άτομα, προσθέτει το Αναντολού.

Σε μια τρίτη επιχείρηση, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για 32 μέλη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Και πάλι ΄με κατηγορία σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα με στόχο τη σύλληψη 33 μελών της αστυνομίας.

Μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο συνελήφθησαν 16 στρατιωτικού στην νοτιανατολική πόλη του Ντιγιάρμπακιρ, δήλωναν πηγές των δυνάμεων ασφαλείας. Σήμερα, τοπικό δικαστήριο αποφάσισε την φυλάκιση έξι εξ αυτών και απελευθέρωσε τους άλλους δέκα.

Από την εκδήλωση του πραξιοπήματος έχουν συλληφθεί και αναμένουν να δικαστούν 80.000 άτομα και περίπου 150.000 δημόσιοι λειτουργοί, μέλη των ενόπλων δυνάμεων και άλλων ειδικοτήτων παύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Ο Ερντογάν επί χρόνια κατηγορεί τους υποστηρικτές του Γκιουλέν ότι είχαν στήσει ένα “παράλληλο κράτος” διεισδύοντας στην αστυνομία, τη δικαιοσύνη, το στρατό και άλλους κρατικούς θεσμούς.

Ο Γκιουλέν ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1999.

Με πληροφορίες από Reuters

Νέο πογκρόμ συλλήψεων στην Τουρκία: Χειροπέδες σε 191 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: