Πλοία του στόλου με προορισμό το Αιγαίο: Μικρές και μεγάλες μονάδες εν πλω με ισχυρή αποτρεπτική παρουσία

Μικρές και μεγάλες μονάδες επιφανείας βρίσκονται όλο και πιο συχνά στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου και περιπολούν για οτιδήποτε απαιτηθεί κι έχει να κάνει με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό, υπουργείο Άμυνας




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

-30 Μονάδες επιφανείας σκίζουν το Αιγαίο
-Και φρεγάτες εκτός από αυτή της επιφυλακής πλέουν το Αρχιπέλαγος
-Αποτρεπτικό δόγμα στο Πολεμικό Ναυτικό

«Φορτώνει» το Αιγαίο με μονάδες επιφανείας το Πολεμικό Ναυτικό, όχι μόνο μικρές ευέλικτες αλλά και με τις μεγάλες, δηλαδή με φρεγάτες.

Η νοοτροπία της φρεγάτας που βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή στο κεντρικό Αιγαίο φαίνεται ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί καθώς τα δεδομένα και οι συνθήκες έχουν αλλάξει, γεγονός που απαιτεί περισσότερες μονάδες σε όλο το μήκος του Αρχιπελάγους.

Ήδη την εβδομάδα που πέρασε αν είχε κανείς τη δυνατότητα να μετρήσει τα πλοία του στόλου που έπλεαν στο Αιγαίο θα έβλεπε ότι η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού, μόνο ευκαταφρόνητη δεν ήταν με περίπου τριάντα μονάδες επιφανείας εν πλω.

  • Ανάμεσά σ’ αυτά τα πλοία σχεδόν οι μισές φρεγάτες που διαθέτει ο στόλος ήταν και αυτές έξω στην ανοιχτή θάλασσα. Ορισμένες σε αποστολές, δυο στην ανατολική Μεσόγειο και κάποιες άλλες στο κεντρικό και νοτιοανατολικό, αλλά και στο Βόρειο Αιγαίο.

Παράλληλα και τα πολύτιμα ταχέα σκάφη κατευθυνομένων βλημάτων, εκτός από εκείνα που επιφορτίστηκαν με τις περιπολίες στην οριογραμμή κι άλλα βρίσκονται «αγκιστρωμένα» σε νησίδες σ’ όλο το μήκος της Ελληνικής θάλασσας.

Συναγερμός στο Αιγαίο: Αποτροπή του ύπουλου σχεδίου υφαρπαγής της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη Μεσόγειο

  • Στα «hot» σημεία οι εκπλήξεις…

Μάλιστα μέλη πληρωμάτων από πλοία του στόλου έλεγαν ότι και σε σημεία που θεωρούνται «hot», το Πολεμικό Ναυτικό έχει ήδη φροντίσει να ενισχύσει την παρουσία του με φανερές μονάδες να περιπολούν κι άλλες να βρίσκονται σε απόκρυφα σημεία περιμένοντας εντολή για την έκπληξη…

Την ίδια στιγμή η ενίσχυση και με υποβρύχια του νοτιοανατολικού τμήματος ήταν ένας μονόδρομος που ακολούθησε η ηγεσία. Κάποια από τα «φαρμάκια» όπως τα αποκαλούν στον στόλο, άφησαν το ναύσταθμο και καταδύθηκαν με προορισμό τις θέσεις που έχουν πάρει εντολή να λάβουν και να παραμείνουν εκεί όσο χρειαστεί.

Αν απαιτηθεί η ανάδυση, το ταξίδι τους θα είναι μέχρι την Κρήτη για την εξυπηρέτηση του υποβρύχιου κυνηγού και ύστερα ξανά στις θέση που έχει για το δικό του ξεχωριστό καρτέρι.

Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει δει καιρό τώρα τις προκλήσεις που ανοίγονται για το όπλο που υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στην θάλασσα κι έχει αποφασίσει να μην αφήσει κανένα σημείο του Αιγαίου χωρίς την αποτρεπτική παρουσία πολεμικού πλοίου.

  • Όμως αυτή η παρουσία είναι όπως εξηγούσαν Αξιωματικοί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία και για ασκήσεις μεταξύ των πληρωμάτων των μονάδων επιφανείας.

Η καθημερινότητα των στελεχών στις μονάδες επιφανείας δεν αναλώνεται μόνο στην επιτήρηση της οριογραμμής με την Τουρκία και τις αποτρεπτικές ενέργειες κατά της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Από την στιγμή που ένας ιδιαίτερα σεβαστός αριθμός μονάδων επιφανείας βρίσκεται στο Αν. Αιγαίο, δεν είναι και λίγες οι δραστηριότητες που γίνονται ανάμεσα σ’ αυτές ώστε τα πληρώματα να ασκούνται πάνω στα ναυτικά γυμνάσια που έχουν πολύ μεγάλη σημασία ώστε να διατηρείται η ναυτοσύνη και οι τεχνικές.

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σ’ ένα σταυροδρόμι εξελίξεων που όλες την αφορούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ελληνικό Επιτελείο οι πληροφορίες που φτάνουν φιλτράρονται και οι προτάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας προς την πολιτική είναι συνεχείς, ενώ στόχος τους παραμένει να βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στο πεδίο των γεγονότων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΕΔΩ

Από το χαστούκι του Έβρου στο χαστούκι της Κρήτης το πάει η Τουρκία: Το Casus Belli της Ελλάδας…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: