Πέτσας για συμφωνία με Ιταλία: Η Ελλάδα δείχνει το δρόμο, να ακολουθήσουν και οι γείτονες-Διεθνές ζήτημα η Αγιά Σοφιά

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας , μιλά κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




«Μείζονος σημασίας εξέλιξη συνιστά η υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

  • «Είναι μάλιστα θετικό το γεγονός ότι στην πλειονότητά του ο πολιτικός κόσμος, επικροτεί, υιοθετεί και στηρίζει τη συμφωνία. Γίνεται δηλαδή καθολικά αποδεκτό ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία, μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την πατρίδα μας», τόνισε.

Στη συνέχεια επεσήμανε με αναφορές σε όσα τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «η συμφωνία αίρει με γόνιμο τρόπο μία εκκρεμότητα 40 ετών.

  • Βασίζεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Συνιστά υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας. Συμβάλλει καθοριστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας». Υπογράμμισε επίσης ότι «η συμφωνία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ καθώς και τη μέση γραμμή της Συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ των δύο χωρών».

Ακόμη ότι «η Συμφωνία συνοδεύεται από την κοινή δήλωση Ελλάδας και Ιταλίας για τους πόρους της Μεσογείου που εκφράζει την προσήλωση των δύο μερών στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών. Συνοδεύεται επίσης από κοινή γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αλιευτική πολιτική και γίνεται ρητή αναφορά στο δικαίωμα και την προοπτική επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια».

  • Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στη Συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι «η Συμφωνία αποδεικνύει παράλληλα τη σταθερή επιδίωξη της χώρας μας για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Δείχνει τον δρόμο που επιλέγει η Ελλάδα και τον δρόμο αυτόν ήρθε επιτέλους η ώρα να ακολουθήσουν και οι γείτονές μας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για τη συμφωνία με την Ιταλία, απάντησε πως σε αυτό το στάδιο κρατά το γεγονός ότι οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις αγκάλιασαν τη συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά τις ροές στον Έβρο, είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να δράσει ενώ για το θέμα της επιχείρησης «Ειρήνη» είπε ότι θα τεθεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

  • Ερωτηθείς αν θα ζητήσουμε να επιστρέψει η ελληνική φρεγάτα, ο κ. Πέτσας είπε πως οι επιχειρησιακοί κανόνες καθορίζονται από την ΕΕ και πως αυτές οι εντολές πρέπει να έχουν αποτελεσματικότητα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για τις δηλώσεις του Τσαβούσογλου για την Αγιά Σοφιά.

  • Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και αναφέρθηκε στις δηλώσεις του State Department και του Αμερικανού πρέσβη ότι τα νησιά έχουν κανονικά και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που χρειάζεται για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», διαβεβαίωσε.

  • Επίσης τόνισε πως το θέμα της Αγιάς Σοφιάς δεν είναι διμερές, αλλά διεθνές ζήτημα. «Είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», υπογράμμισε σημειώνοντας πως είναι θετικές οι δηλώσεις από την αμερικανική πλευρά και πως είναι σημαντικό να κατανοήσουν όλοι ότι «τυχόν μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας θα προκαλούσαν τεράστιο ψυχικό χάσμα ανάμεσα όχι μόνο στους Έλληνες και τους Τούρκους αλλά στον χριστιανικό κόσμο και στην Τουρκία».

Για την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν υπάρχει πολιτική επιλογή για σταθερή επικοινωνία και είναι ευθύνη του πρωθυπουργού, ο κ. Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να έχει συνεννόηση με όλα τα πολιτικά κόμματα για τα εθνικά θέματα και στα θέματα μακράς πνοής όπως η Παιδεία. «Είναι θέμα των πολιτικών δυνάμεων να μην έχουμε όξυνση και να προχωράμε με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση με τις διαφορές που διακρίνουν τα κόμματα», σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα
Κ. Τζ.https

Η ώρα της παγκόσμιας κοινότητας για την Αγιά Σοφιά: Ο Τσαβούσογλου το τερματίζει

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: