«Πάρτε το γόνατο από το λαιμό μας»: Η Αμερική αποχαιρέτησε τον Φλόιντ με συγκινητική σιγή για 8 λεπτά και 46 δεύτερα

File Photo: Λίγο μετά την ολοκλήρωση επιμνημόσυνης τελετής στο Trask Center της Μινεάπολις. EPA/CRAIG LASSIG μέσω ΚΥΠΕ




Με κεντρικό σύνθημα «Πάρτε το γόνατο από το λαιμό μας» η Αμερική αποχαιρέτησε τον Τορτζ Φλόιντ.

Στη Μινεάπολις η οικογένεια του Φλόιντ, φίλοι, πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες και προσωπικότητες συγκεντρώθηκαν στο πανεπιστήμιο North Central για να τιμήσουν τη μνήμη του 46χρονου Αφροαμερικανού που στις 25 Μαΐου άφησε την τελευταία του πνοή ακινητοποιημένος στο έδαφος την ώρα που ένας αστυνομικός του πίεζε τον λαιμό.

Η τελετή ξεκίνησε με μια συγκινητική ερμηνεία του “Amazing Grace” προτού ο λευκός δήμαρχος της Μινεάπολις γονατίσει δίπλα στο φέρετρο του Φλόιντ.

Ο αδελφός του Τζορτζ Φλόιντ μίλησε για την παιδική ηλικία, διηγήθηκε τις αταξίες τους, τα τραπέζια με τη μητέρα τους, τη γενναιοδωρία του Τζορτζ που είχε πάρει υπό την προστασία του άλλα παιδιά του σχολείου.

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν για να δουν τον αδελφό μου. Είναι φοβερό που άγγιξε τις καρδιές τόσων ανθρώπων», δήλωσε η αδελφή του Φλόιντ. «Όλοι θέλουν δικαιοσύνη, θέλουμε δικαιοσύνη για τον Τζορτζ και θα την λάβει», πρόσθεσε, ενώ υπό τα χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων κατήγγειλε «την πανδημία του ρατσισμού και των διακρίσεων».

«Ο Τζορζ Φλόιντ δεν πέθανε από κοινούς λόγους υγείας. Πέθανε από μία κοινή αμερικανική δυσλειτουργία στην ποινική δικαιοσύνη.Είναι ώρα να σηκωθούμε στο όνομα του Φλόιντ και να  πούμε όλοι μαζί: Πάρτε το γόνατο από το λαιμό μας», είπε ο Αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, γνωστή προσωπικότητα του κινήματος των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της τελετής στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ.

Σιγή για 8 λεπτά και 46 δεύτερα

Ο Σάρπτον ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να τηρήσουν σιγή οκτώ λεπτών και 46 δευτερολέπτων, όσα δηλαδή ο Φλόιντ έμεινε κάτω από το γόνατο του αστυνομικού βρίσκοντας μαρτυρικό θάνατο.

«Άλλαξες τον κόσμο, Τζορτζ», δήλωσε ακόμη ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, ενώ την ίδια στιγμή σε ολόκληρες τις ΗΠΑ πραγματοποιούνταν μεγάλες διαδηλώσεις, στην πλειονότητά τους ειρηνικές, με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον φόνο του Φλόιντ αλλά και τον τερματισμό των φυλετικών διακρίσεων. .

«Αυτό που συνέβη στον Φλόιντ συμβαίνει κάθε ημέρα στη χώρα αυτή, σε τομείς της παιδείας, των υπηρεσιών υγείας σε όλες τις εκφάνσεις της αμερικανικής ζωής», πρόσθεσε ο Σάρπτον ζητώντας από την αστυνομία να λογοδοτήσει.

Ο αιδεσιμότατος ζήτησε επίσης να οργανωθεί μια “πορεία στην Ουάσινγκτον” στις 28 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε το 1963 μια ιστορική διαδήλωση υπέρ των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών.

Απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που διέλυσε μια διαδήλωση έξω από τον Λευκό Οίκο με τη βοήθεια του στρατού για να πάει να φωτογραφηθεί μπροστά από μια εκκλησία με τη Βίβλο στο χέρι, ο 65χρονος βαπτιστής πάστορας τον συμβούλευσε «να ανοίξει τη Βίβλο».

Από την πλευρά του ο πρύτανης του πανεπιστημίου Σκοτ Χάγκαν ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας υποτροφίας στο όνομα του Τζορτζ Φλόιντ και πρόσθεσε ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί 53.000 δολάρια για τον σκοπό αυτό.

 

 

Διαδηλώσεις για τον Φλόιντ έγιναν και στην Ουάσινγκτον όπου εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Μνημείο του Λίνκολν, την ίδια στιγμή που εργάτες εμφανίζοντας να υψώνουν νέα τείχη και φράχτες γύρω από την προεδρική κατοικία.

Στη διάρκεια και μετά την τελετή χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε ειρηνικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, όπως κάνουν εδώ και ημέρες.

Αγωγή κατά Τραμπ

Η οργάνωση ACLU για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων ανακοίνωσε χθες ότι θα προσφύγει νομικά εναντίον του Αμερικανού προέδρου και άλλων αξιωματούχων για το περιστατικό στην πλατεία Λαφαγέτ, το οποίο χαρακτήρισε “εγκληματική επίθεση εναντίον διαδηλωτών”.

Ο Τραμπ δέχεται κατηγορίες και από τους Δημοκρατικούς ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά απειλώντας να χρησιμοποιήσει τον στρατό για να σταματήσει τις διαδηλώσεις.

Όμως ο Αμειρκανός πρόεδρος δεν φαίνεται να αλλάζει στάση. Τα ξημερώματα της Πέμπτης έγραψε στο Twitter: “ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΞΗ!”, ένα από τα βασικά συνθήματα της προεκλογικής του εκστρατείας.

Μέχρι στιγμής η αστυνομία έχει κάνει σχεδόν 10.000 συλλήψεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Έπειτα από περισσότερο από μία εβδομάδα ταραχών, η κατάσταση μοιάζει να ηρεμεί καθώς οι διαδηλωτές εκτιμούν ότι πέτυχαν μια πρώτη νίκη στο δικαστικό επίπεδο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ,  Reuters

Νομική “τρικλοποδιά” σε διαδήλωση κατά της δολοφονίας του Φλόιντ βάζει το Σίδνεϊ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: