Παρήγγειλαν μωβ χαλιά για την Αγία Σοφία: Να ανοίξει για προσευχή, προκαλεί ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης

File Photo: Στιγμιότυπο από την απαράδεκτη φιέστα βεβήλωσης της Αγιάς Σοφιάς. EPA, ERDEM SAHIN




Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, δήλωσε ότι «οι αλυσίδες της Αγίας Σοφίας πρέπει να σπάσουν», ώστε να επιτραπεί η μουσουλμανική προσευχή.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το να σπάσουμε τις αλυσίδες της Αγίας Σοφίας, ανοίγοντάς την για (μουσουλμανική) προσευχή είναι επιθυμία όλων μας. Εκπληρώνει την επιθυμία του Σουλτάνου Μωάμεθ».

  • Ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ είπε ότι η αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας αποτελεί ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και δεν αφορά τη διεθνή κοινότητα. Ο κοινωνιολόγος, Αϊχάν Ακτάρ, είπε στην τουρκική DW ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο το 1934 από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον κοσμικό ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, ήταν μια πράξη που αποσκοπούσε στην εξουδετέρωση της επιρροής των Ελλήνων εθνικιστών, οι οποίοι συνέδεαν το καθεστώς του μνημείου με την ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης, καθώς επίσης και των Τούρκων εθνικιστών, που την έβλεπαν ως ασπίδα ενάντια στους σταυροφόρους.

Την ίδια άποψη εκφράζει κι ο Τζοσκούν Γιλμάζ στην εφημερίδα «Σαμπάχ», ο οποίος αναφέρει ότι η Αγία Σοφία το 1934 έγινε μουσείο για να ικανοποιήσει ο Ατατούρκ τους Eλληνες και να καταπραΰνει τις διαθέσεις της Δύσης απέναντι στην Τουρκία, που δεν «χώνεψε» ποτέ ότι η Κωνσταντινούπολη καταλήφθηκε από τους Τούρκους.

Eτοιμα τα χαλιά
Την ίδια ώρα, τα τουρκικά ΜΜΕ δεν παραλείπουν να διοχετεύουν στον Τύπο διάφορες πληροφορίες σχετικά με τις προετοιμασίες του μνημείου ώστε να μετατραπεί σε τζαμί.

  • Ο Τούρκος δημοσιογράφος, Αχμέτ Αναπαλί, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι Τ24 δήλωσε ότι τα χαλιά που έχουν αγοραστεί για να καλύψουν τα 7 χιλιάδες τ.μ. της Αγίας Σοφίας είναι σε χρώμα μωβ, όπως και την περίοδο του Μωάμεθ του Πορθητή κι ότι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι η αναμενόμενη, δηλαδή η μετατροπή σε τζαμί, κι ότι δεν αναμένεται κάποια έκπληξη.

Όπως είπε ο Αναπαλί: «Εχω πει ότι τα χαλιά της Αγίας Σοφίας είναι έτοιμα. Σε μια ιδιωτική συνομιλία που είχα με ένα όνομα πολύ ισχυρό και με επιρροή λίγο κάτω από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έμαθα ότι θα στρωθούν χαλιά σε χρώμα μωβ σε μία έκταση 7 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στην Αγία Σοφία, όπως και την περίοδο του Σουλτάνου Μωάμεθ.

Τα χρήματα δεν θα δοθούν από το κράτος. Θα δοθούν από ιδιώτη. Θα “περάσει” από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν αναμένεται κάτι διαφορετικό. Επίσης, το επάνω μέρος του “τζαμιού” θα ανακαινιστεί». Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας πρόκειται να αποφανθεί επί τις υπόθεσης στις 2 Ιουλίου, αλλά ήδη πολλοί ισλαμιστές υποστηρικτές του Ερντογάν ζητούν εδώ και χρόνια να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί.

Με πληροφορίες από ANADOLU, via ΕΘΝΟΣ

“Γενί Σαφάκ” για αναβολή επίσκεψης Λαβρόφ στην Τουρκία: Δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για συμφωνία στη Λιβύη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: