Πανό στο άγαλμα του Ατατούρκ στην Ουάσιγκτον γράφει: «Ναι, είμαι ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Το άγαλμα του Ατατούρκ με το πανό που γράφει «Ναι, είμαι ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Φωτογραφία via Facebook, Greek Genocide Resource Center
Μια επίθεση σε ένα άγαλμα του σύγχρονου ιδρυτή της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ μπροστά από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Ναι, είμαι ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» γράφτηκε στην αγγλική γλώσσα σε ένα πανό που κρεμάστηκε στο άγαλμα.

Σύμφωνα με ένα βίντεο κάμερας ασφαλείας της τουρκικής πρεσβείας, ένα άτομο φαίνεται να τραβά μια φωτογραφία μετά την τοποθέτηση του πανό στο άγαλμα. Στη συνέχεια το άτομο αυτό έφυγε και πήρε μαζί του το πανό.

Οι αξιωματούχοι της τουρκικής πρεσβείας μοιράστηκαν το βίντεο με τις τοπικές αρχές για αναγνώριση του δράστη. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στη σελίδα Facebook του «Κέντρου Ελληνικής Γενοκτονίας» (“Greek Genocide Resource Center”).

«Μάθαμε ότι το πανό τοποθετήθηκε εκεί από κάποιον του οποίου η εκτεταμένη οικογένεια χάθηκε στη Σμύρνη το 1922 και ότι ήταν μια ειρηνική διαμαρτυρία εναντίον ενός ηγέτη που ήταν υπεύθυνος για γενοκτονία», ανέφερε σε ένα μήνυμα που γράφτηκε στην ανάρτηση στο Facebook.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Hami Aksoy, δήλωσε:

Είναι βέβαιο ότι η ένδοξη ιστορία μας και η αγαπητή μνήμη του Μεγάλου Ηγέτη και ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος έχει αναμφισβήτητα εξαιρετική θέση στην παγκόσμια ιστορία, δεν μπορεί να επισκιαστεί μέσα από τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις.

Η Πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον ξεκίνησε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ενώπιον των Αρχών των ΗΠΑ για να διασφαλίσει ότι θα ξεκινήσει έρευνα εναντίον των δραστών αυτής της απεχθούς πράξης.

Το χάλκινο άγαλμα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, εγκαταστάθηκε το 2013 έξω από την κατοικία του τούρκου πρέσβη στην περιφέρεια του Sheridan Circle στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, αναφέρει η εφημερίδα Χουριέτ.

Σε λίγο περισσότερα

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal