Ο Βεμπερ και το ΕΛΚ αποτελούν «ναρκοπέδιο» για τον ευρωπαϊκό Νότο και το Ταμείο Ανάκαμψης

File Photo: Ο Μάνφρεντ Βέμπερ (Α) και η Ούρσουλα βον ντε Λάιεν. (Δ). EPA, PATRICK SEEGER
Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ

Η ισπανική εφημερίδα El Pais εκτοξεύει «βόμβες» στο κύριο άρθρο της: «Οι ευρωβουλευτές του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συντάσσονται με την ομάδα των τεσσάρων λεγόμενων χωρών της λιτότητας για να προσπαθήσουν να επιβάλουν πολύ αυστηρές και απαιτητικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ του πακέτου αντιμετώπισης της οικονομικής ζημίας από τον κορονοϊό!».

Η ισπανική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση των βασικών ηγετών της ευρωομάδας του ΕΛΚ , με επικεφαλής τον Γερμανό ευρωβουλευτή και πρόεδρο της ομάδας, Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας υπεύθυνης που θα ελέγχει αν το υπό ίδρυση Ταμείο Ανάκαμψης θα ενσωματώνει τα αυστηρά κριτήρια που απαιτούνται από τις διάφορες εθνικές αντιπροσωπείες της ομάδας»,γράφει η El Pais.

Η ισπανική εφημερίδα επικρίνει ευθέως την πρωτοβουλία -στην οποία μετείχε και η ευρωβουλευτίνα του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος, Μονσεράτ Ντολόρς-τονίζοντας ότι «θα μπορούσε να καταλήξει να γίνει ναρκοπέδιο πολιτικών εμποδίων στην εκταμίευση της βοήθειας»!.

  • Είναι σαφές ότι η στάση αυτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που αποτελεί και την μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο ενισχύει τις θέσεις των τεσσάρων «αθλίων» χωρών (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Δανία) που απαιτούν πολύ αυστηρούς όρους που συνδέονται με μεταρρυθμίσεις και ενισχυμένη εποπτεία προκειμένου να δώσουν την έγκρισή τους για την παροχή της βοήθειας από το Ταμείο της ΕΕ.

Η El Pais, επικαλούμενη πηγές του ΕΛΚ,γράφει ότι «την πρωτοβουλία δημιουργίας της ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είχαν αρκετοί Γερμανοί ευρωβουλευτές,σε συνεργασία με συναδέλφους τους από τις τέσσερις Βόρειες χώρες,αλλά και Ισπανούς» .

Ο ίδιος ο Μάνφρεντ Βέμπερ άλλωστε στη διάρκεια τηλε-συνέντευξης που παραχώρησε στην El Pais και άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές εφημερίδες την Πέμπτη, ήταν απολύτως σαφής λέγοντας ότι δεν πρέπει να αφεθούν οι εθνικές κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν τα χρήματα του Ταμείου όπως πιστεύουν καλύτερα.

Ιδιαίτερα, αν οι κυβερνήσεις αυτές δεν είναι της αρεσκείας του Βέμπερ. Οπως είπε χαρακτηριστικά: «το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν είναι πρόθυμο να χρηματοδοτήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις των Podemos”, του αριστερού κόματος που μετέχει στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία.

Άλλωστε είναι γνωστή η …αλλεργία του Βέμπερ για οτιδήποτε «αριστερό». Τον Μάιο του 2017 είχε προκαλέσει σάλο όταν είχ ε πεί σε συνομιλία του με την Κριστίν Λαγκάρντ ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι έχει κομμουνιστή πρωθυπουργό»!

Αλλά και έναν μήνα μετά ότι «η Γερμανία θα δώσει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, αλλά όχι σε αυτή την κυβέρνηση, σε μια άλλη»!

Και φυσικά το 2015 ο κ. Βέμπερ δεν είχε διστάσει να ζητήσει την έξοδο της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν προκαλώντας τότε και την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντας τη δήλωση αυτή «απαράδεκτη».

  • Τώρα , ο κ. Βέμπερ δεν διστάζει να αξιώνει να σφίξει το λουρί στο λαιμό των χωρών του Νότου.”Θέλουμε ένα σαφές και αξιόπιστο σχέδιο αποπληρωμής”, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΕΛΚ εξ ονόματος φυσικά της ομάδας του.
  • “Η αναβολή αποπληρωμής όλων των κονδυλίων μέχρι το 2028 δεν είναι ειλικρινής…Επιμένουμε ότι πρέπει να να ξεκινήσουμε την απόσβεση κατά το επόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο, για να έχουμε ένα σαφές σχέδιο για την αποπληρωμή του χρέους το 2026 ή το 2027.”

Πως παρακολουθούν όλες τις χώρες του κόσμου; Η περίφημη «Λέσχη κατασκοπίας» και τα δώρα στην Τουρκία

Όπως είπε ο Γερμανός ευρωβουλευτής «για να διατεθεί το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων από το ταμείο ανάκτησης υψους 560 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι χώρες πρέπει να παρουσιάσουν σχέδια που να περιγράφουν λεπτομερώς τον προορισμό των δαπανών και να ταιριάζουν με τους γενικούς στόχους της Ένωσης και με τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο ». Και φυσικά «τα χρήματα θα πρέπει να εκταμιεύονται σταδιακά, βήμα προς βήμα».

Στον Βέμπερ απάντησαν κύκλοι της κυβέρνησης Σάντσεθ τονίζοντας βέβαια ότι “η Ισπανία δεν φοβόταν ποτέ τις μεταρρυθμίσεις”. Και υπενθύμισαν, για παράδειγμα, ότι πρόσφατα η ισπανική κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι ίδιοι κύκλοι προειδοποίησαν ωστόσο τον Βέμπερ και τους συν αυτώ ότι με τους όρους που θέτουν υπάρχει κίνδυνος μετατροπής αυτής της βοήθειας σε ένα είδος μεσοπρόθεσμου ή μακροπρόθεσμου μεταρρυθμιστικού σχεδίου, ενώ πρέπει τα κονδύλια του Ταμείου να εκταμιευθούν άμεσα,αλλιώς η επαννεκίνηση της οικονομίας θα τεθεί σε κίνδυνο.

Η Ισπανική κυβέρνηση θέλει τουλάχιστον το 60% των κονδυλίων του Ταμείου να εκταμιευθούν κατά τα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας του (2021-2024), έτσι ώστε τα κίνητρα αυτά να διευκολύνουν ουσιαστικά την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία.

  • Ταυτόχρονα,ζητεί η απόσβεση των δανείων να γίνει μετά το τέλος της επόμενης περιόδου προϋπολογισμού (2021-2027), ώστε να μην υπερφορτωθούν οι εθνικοί προϋπολογισμοί των πληγεισών χωρών του Νότου τα αμέσως επόμενα χρόνια. «Αν περάσει η πρόταση του ΕΛΚ το καθαρό υπόλοιπο των ενισχυόμενων χωρών, όπως η Ισπανία ή η Ιταλία, θα μειωνόταν, διότι η συμβολή τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό αναμένεται να αυξηθεί από το 2026 ή θα μπορούσε να μειωθεί η ενίσχυση για την συνοχή ή την αγροτική οικονομία» γράφει η El Pais.

Την άποψη του Βέμπερ ουσιαστικά αποδέχτηκε ο αυστριακός Επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν που ξεκαθάρισε ότι τα δάνεια που θα αντληθούν από τις αγορές για το Ευρωπαικό Ταμείο Ανασυγκρότησης πρέπει να εξοφληθούν ταχύτερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως. “Οσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα”, δήλωσε ο Γιοχάνες Χαν στην γερμανική Handelsblatt.

Τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν στην Γηραιά Ηπειρο ενόψει της συνόδου κορυφής των 27 την προσεχή Πέμπτη που θα συζητηθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάκαμψη από την πανδημία…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Το νέο «αφεντικό» στο Eurogroup θα είναι γυναίκα; Ο Σεντένο φεύγει για να ανοίξει νέο κύκλο στη ζωή του!

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: