Ο Τραμπ έβαλε “στον πάγο” τον Φάουτσι; Έχουν μειωθεί δραματικά οι συναντήσεις μας, λέει ο καθηγητής

File photo: Ο επιδημιολόγος Άνθονι Φάουτσι (Α) με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. EPA, Doug Mills / POOL




Ο Ανθονι Φάουτσι, ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας των ΗΠΑ και μέλος της εθνικής ομάδας αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωναϊού, δήλωσε σήμερα ότι δεν βρίσκεται πλέον σε τακτική επαφή με τον Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσει νέους φόβους ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τον “έχει βάλει στον πάγο”, εκτός Λευκού Οίκου.

Την ίδια ώρα η πανδημία σαρώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο απολογισμός των θυμάτων σήμερα έφτασε τους 105.000 θανάτους, και τον περασμένο μήνα ο καθηγητής Φάουτσι προειδοποίησε το αμερικανικό Κογκρέσο σε διάρκεια ακρόασης ότι ο ιός δεν βρίσκεται ακόμη υπό έλεγχο.

Ερωτηθείς σήμερα κατά πόσον ο πρόεδρος του μιλά συχνά για τις έρευνες για το εμβόλιο κατά του Covid-19, ο Φάουτσι δήλωσε σε δημοσιογράφου του Stat News, “Όχι… Οπως προφανώς θα παρατηρήσατε, οι συνεδριάσεις της επιτροπής [για τον κορωναϊό] δεν είναι τόσο τακτικές τελευταίως. Και κυρίως οι δικές μου συναντήσεις με τον πρόεδρο έχουν μειωθεί δραματικά”.

Ο Φάουτσι ανέφερε πως οι συναντήσεις της επιτροπής ήταν καθημερινές ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, κι ότι συχνά μετά τις συνεδριάσεις ο ίδιος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ, κάτι που σημαίνει πως πριν ένα μήνα, συναντιόνταν τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Ο Φάουτσι δήλωσε μάλιστα στο δημοσιογράφο του CNN ότι δεν έχει μιλήσει ή συναντηθεί με τον Τραμπ εδώ και δυο εβδομάδες και ότι η τελευταία τους επικοινωνία ήταν στις 18 Μαϊου, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με του κυβερνήτες των Πολιτειών.

 

Ο Φάουτσι έχει προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη να μην βιαστεί ο πρόεδρος να ξανανοίξει  την οικονομία, ενώ και ο Λευκός Οίκος και ο ίδιος ο Τραμπ έχουν απορρίψει ισχυρισμούς ότι υπάρχει ένταση μεταξύ των δυο. Οταν έγινε γνωστο πως ο πρόεδρος δεχόταν εισηγήσεις να απολύσει τον Φάουτσι, βγήκε επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν: “Ο Πρόεδρος Τραμπ δεν θα απολύσει τον καθηγητή Φάουτσι”.

Με πληροφορίες από The Guardian

Στα άδυτα του καταφυγίου του Λευκού Οίκου: Το 5όροφο αντιπυρηνικό υπόγειο όπου κρύφτηκε ο Τραμπ

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: