Ο συμβιβασμός με τη σημερινή Τουρκία θα είναι μία εθνική αυτοκτονία: Άστε τους ξένους, εμείς τι κάνουμε…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εισέρχεται στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής χειροκροτούμενος από τους υπουργούς του. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Στην Ελλάδα και την Κύπρο έχουμε συνηθίσει να περιμένουμε απ’ όλους τους άλλους να μας λύσουν τα προβλήματά μας. Νομίζω δεν συμβαίνει με άλλες χώρες και άλλους λαούς.

Το παντοτινό ερώτημα της μίας πλευράς είναι αυτό; Τι κάνει η Αμερική; Γιατί δεν παρεμβαίνει;

Και η απάντηση της άλλης πλευράς στον ίδιο τόνο: Γιατί δεν σταματά τον Ταγίπ Ερντογάν ο ηγέτης του «Ξανθού (ομόθρησκου) Γένους», που αντίθετα τον εξοπλίζει με όπλα τους S-400 και υποθάλπτει την επιθετικότητά του για να διαλύσει το ΝΑΤΟ;

  • Μπορεί και οι δύο πλευρές να έχουν δίκιο. Αλλά αυτό που ΔΕΝ λένε είναι τούτο: Τι κάνουμε εμείς για την Πατρίδα; Τίποτα… Συνεχώς υποχωρούμε.
  • Φαίνεται, ευτυχώς, ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός, αν και έχει πολλούς εθνομηδενιστές τριγύρω του, σκέφτεται διαφορετικά. Η συνέχεια τα δείξει και θα αποκαλύψει.

Τα γεγονότα είναι πολλά και οι εξελίξεις ανησυχητικές…

Από την Ουάσιγκτον δεν έχουμε αντίδραση για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, ούτε για τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Βεβαίως, για την συμφωνία για την ΑΟΖ μίλησε ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος εξέφρασε το αυτονόητο, που απορρίπτει η Τουρκία. Ότι όλα τα νησιά και το Καστελόριζο, έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Άρα εξέφρασε την επίσημη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτή είναι η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης και εκφράστηκε και με την γραπτή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο OPEN και στην ιστοσελίδα μας.

Αναφορικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας, γνωρίζουμε ότι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικρατεί μεγάλη ανησυχία. Αντιλαμβάνομαι ότι όλες οι αναφορές καλούν σε παρέμβαση κορυφής προς τον Ταγίπ Ερντογάν. Εννοούν να μιλήσει και να απαιτήσει ειδικά να τερματίσει την πολεμική του δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

  • Αλλά δεν γνωρίζουμε εάν ο πρόεδρος Τραμπ θα το πράξει. Το μυαλό του είναι στις άσχημες δημοσκοπήσεις, που τον δείχνουν να έχει μεγάλη διαφορά από τον αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν. Τον απασχολεί πολύ και η εσωτερική κρίση και ας μην το δείχνει δημόσια.

Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και οι Αμερικανοί διπλωμάτες στην Άγκυρα, στη Λευκωσία και την Αθήνα, ζουν καθημερινά την παράνοια του Ερντογάν και ενημερώνουν και προτείνουν δράσεις.

Εκφράζοντας την προσωπική μου γνώμη, πιστεύω ότι ο Ερντογάν δεν θα υποχωρήσει. Εάν τον ψάξει κανείς, δεν θα βρει ίχνος λογικής σε αυτόν τον άνθρωπο.

Δεν θα υποχωρήσει και θα κλιμακώσει.

Δεν κάνει πια δηλώσεις ο Ερντογάν. Εκδίδει «πολεμικά» ανακοινωθέντα. Όλα όσα λέει το τελευταίο διάστημα δεν είναι κουβέντες του καφενέ, ούτε για εσωτερική κατανάλωση. Μας ενημερώνει τι μας περιμένει. Πιστεύω ότι πέρασε η περίοδος των απειλών. Και το πιστεύω ειλικρινά.

Τι σημαίνει η αναφορά του Τραμπ στην Ανατολική Μεσόγειο στη διάρκεια του τηλεφωνήματος με τον Ερντογάν…

Η ανάλυση μου είναι η εξής: ο Ερντογάν απείλησε και εκβίασε για να αναγκάσει την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι και να πάρει ότι θέλει με διαπραγματεύσεις. Την Κύπρο την έχει ήδη δεμένη με τα κατοχικά στρατεύματα. Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός -αυτό καταλαβαίνω- δεν πάει σε διάλογο υπό απειλή, πιστεύω ότι ο Ερντογάν πήγε στο επόμενο στάδιο.

  • Αν νομίζει ότι εξυπηρετείται η μεγαλομανία του θα κάνει και πόλεμο. Εκτός, διότι υπάρχει και το εκτός, εάν οι πρόεδροι της Αμερικής και της Ρωσίας, ειδικά ο κ. Πούτιν που τον επηρεάζει, αποφασίσουν να δράσουν πραγματικά. Όμως, από μία ελληνοτουρκική σύγκρουση ευεργετείται η Μόσχα. Άρα ας μην περιμένουμε βοήθεια.

Ο κ. Τραμπ θα μπορούσε να το επιχειρήσει, αλλά είναι αλλού το μυαλό του. Πρέπει να το καταλάβουμε. Μπροστά στο βουνό των προβλημάτων που έχει, η σύγκρουση Τουρκίας-Ελλάδας μπορεί και να νομίζει ότι είναι ασήμαντο θέμα. ΔΕΝ είναι ασήμαντο θέμα και πρέπει να ακούσει τους διπλωμάτες του. Χθες συνέφαγε με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Ήταν η ανατολική Μεσόγειος στο πιάτο τους; Δεν το γνωρίζουμε. Και ήταν, προς ποιά κατεύθυνση. Να συμβιβαστεί η Ελλάδα;

Θα μου πείτε, έχουμε και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι να πει κανείς για τη διχασμένη σε όλα Ε.Ε. που κυριαρχείται από τη διαφθορά και δεν έχει δόντια. Οι Ευρωπαίοι δεν στηρίζουν την ίδια την επιχείρησή τους, την ΕΙΡΗΝΗ. Άφησαν μόνη της μία ελληνική φρεγάτα. Γιατί να τους πάρει στα σοβαρά ο Ερντογάν; Τους γλεντά και τους κοροϊδεύει.

Αισθάνεται ηγεμόνας διότι δεν βρίσκει αντίσταση από κανένα.

Είδαμε όλοι ότι ομιλεί ειρωνικά και υποτιμητικά για την Ελλάδα. Έχει βγάλει το χαλινάρι. Δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα.

  • Με αυτόν έχουν να κάνουν η Ελλάδα και η Κύπρος. Και υπό το φως των παραπάνω, οι συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη και του κ. Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ καθίστανται εξαιρετικά κρίσιμες.

Οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ΕΜΕΙΣ για την Πατρίδα μας, και όχι οι ξένοι για εμάς, για να παραφράσω το διάσημο μήνυμα του Τζον Κένεντι, που θα μείνει για πάντα στην ιστορία.

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ: Ο συμβιβασμός με τη σημερινή Τουρκία θα είναι μία εθνική αυτοκτονία.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Οι μπούρδες του Ερντογάν που πιστεύει ο Τραμπ και το θανάσιμο μήνυμα: Φτάσαμε στο ανώτατο στάδιο απειλής, την στρατιωτική επίθεση…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: